Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

En god idé ger framgång på Solkusten

Annons - Svenska magasinet
Eva Åhrberg Peña säljer arbetskläder i butiken Don Uniforme

Eva Åhrberg Peña säljer arbetskläder i butiken Don Uniforme

En god idé ger framgång på Solkusten

2006-05-25

Det finns både en och annan nordbo i Torremolinos som har lyckats i det ibland bistra företagsklimatet som till stor del är beroende av högkonjunktur i resebranschen. Vägen till framgång kan bero på vilken nisch du satsar på.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Eva Åhrberg Peña kom till Solkusten 1972 tillsammans med sin mamma. Sedan 1989 driver hon tillsammans med sin spanske man butiken Don Uniforme som säljer arbetskläder.

Yrkeskategorier
-Vi säljer arbetskläder inom så gott som alla yrkeskategorier men kanske främst inom restaurang, hotell, mekaniker, läkare och veterinärer, säger Eva som har butiken på Avda. de los Manantiales.
En svenska som säljer och levererar arbetskläder på Costa del Sol får väl anses som lite unikt. En undersökning ger vid handen att antalet butiker som säljer arbetskläder på Costa del Sol är ganska få till antalet.
-Vi har en stabil affärsverksamhet som går bra. Vi har dessutom satsat på designade moderna kläder av italienskt snitt framför allt när det gäller restaurang och hotell.

Roliga motiv
-Vi har arbetskläder med roliga motiv till veterinärer och tandläkarkläder med motiv som ska göra barnen mindre rädda och mer avslappnade.
Så du som är tandläkare, veterinär, läkare, restaurangägare eller mekaniker på Solkusten och vill ha lite fräscha och snygga arbetskläder till din personal har en uppsjö av olika modeller av arbetskläder hos Eva. Finns inte just det som du letar efter går det alltid att beställa.

Balkonginglasning
I Torremolinos hittar vi också det finskägda företaget Lumon Cristales España S.L. som arbetar med balkonginglasning. Företaget grundades i Finland 1978.
Ett par finländare startade i egen regi på Solkusten i början av 90-talet. Det gick så bra att moderföretaget Lumon i Finland tog över ruljansen och etablerade sig i Torremolinos med en försäljningsbutik. Sedan fyra år tillbaka ligger huvudkontoret i Málaga och personalstyrkan har vuxit till 45 anställda.
-Spaniens milda vinterklimat gör att många väljer att glasa in sin balkong eller veranda. På så vis får du extra utrymme i din bostad som du kan utnyttja året runt, säger David Göransson som vi träffar i Torremolinosbutiken.

Mer för pengarna
Enligt David Göransson ligger det mer värde i en inglasning i Spanien jämfört med i Norden. Här kan du använda din balkong året runt, på så vis får du mer för pengarna än hemma.
Lumon Cristales España S.L. jobbar främst med enskilda kunder. Företaget har sju säljare medan David Göransson koncentrerar sig på utlänningarna.
Storlek, yta, rak balkong eller terrass avgör priset på inglasningen. Du ber om en kostnadsfri priskalkyl.

En dag
-Själva monteringen tar en dag, och så har du din inglasade balkong som skyddar mot vind, regn, damm och oljud, och som är lätt att rengöra.
Produkten tillverkas i företagets fabrik i Finland. Till Spanien går det en lastbil i veckan.
-Lumons produkter finns numera i 29 länder och vi finns med vid många mässor och utställningar, säger David Göransson som gläds över många kunder som går på rekommendationer från bekanta och vänner.

Dåliga tider
Till slut träffar vi en svensktalande restaurangägare i Torremolinos. Det är dött och dåliga tider, säger han. Han har anledning att säga det. Polisen har just bommat igen hans restaurang.
De förra hyresgästerna har inte skött sig och nu får den nye hyresgästen lida för det. Vi får säkert anledning till att återkomma och granska fallet om det nu inte löser sig för svensken, som menar att det är ett klart fall av myndighetsmissbruk.


Bra saker med Torremolinos
„« Stranden och paseon. En bred strand som är så stor så att det känns som att den kan fylla hur mycket besökare som helst. Strandpromenaden är utbyggd mot både Los Alamos (österut) som mot Benalmádena Costa (västerut).
„« Bra sportanläggningar med simhall med 50-metersbassäng, fotbollsplaner som får besök av svenska lag på träningsläger under tidiga våren. Bland annat har Djurgården/Älvsjös damlag besökt Torremolinos.
„« Äventyr för barn, vattenpark och krokodilpark tätt inpå samt en vacker botanisk trädgård.
„« Konferensmöjligheter med egen kongresshall dessutom har Torremolinos en fin byggnad för artistuppträdanden.
„« Marknaden vid feriaplatsen, inbäddad i härlig grönska med pinjeskog.

Snacket går…
…om att Sevilla stödde Torremolinos när man bröt sig loss från Málaga och blev egen kommun på 80-talet. Det handlade om att vara störst. Genom att Torremolinos tillhörde Málaga fanns ju risken att Málaga en vacker dag kunde växa och bli lika stort som Sevilla. Vilken stad som kunde titulera sig Andalusiens huvudstad stod på spel.
…om att Torremolinos har sämst med parkeringsmöjligheter på Solkusten. Svenska Magasinet är beredda om att hålla med.
…om ett nytt helfräscht äldreboende med 500 platser ska uppföras vid kongresspalatset.
…om kommunens första femstjärniga hotell som ska stå färdigt 2009. Det lär kosta runt 120 miljoner euro och ska ersätta Meliá Tres Carabelas.David Göransson arbetar vid Lumon Cristales España S.L.

David Göransson arbetar vid Lumon Cristales España S.L.


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255