Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Stötta gårdsförsäljningen av vin - månadens vintips

Annons - Svenska magasinet
Gårdsförsäljning av vin i Spanien är väldigt trevligt. Eller hur?

Gårdsförsäljning av vin i Spanien är väldigt trevligt. Eller hur?

Stötta gårdsförsäljningen av vin - månadens vintips

2017-09-12

Det blev några semesterveckor i Sydsverige i somras. Enligt föreningen Svenskt vin finns det 160 registrerade vingårdar, de flesta i Sydsverige. Faktum är att den svenska vinnäringen har vuxit de senaste tjugo åren och fortsätter att växa.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

I somras planterade Kullahalvöns Vingård 22.500 vinstockar. Samtidigt riskerar den svenska vinnäringen att dö. Orsak: Systembolaget som med regeringens välsignelse försvarar sitt monopol.
Gårdsförsäljning är nämligen förbjudet i Sverige. Svenska Dagbladets vinjournalist Mikael Mölstad berättade om en episod när han besökte Arilds Vingård i nordvästra Skåne som har några av de bästa svensktillverkade vinerna.

Danska turister ville köpa med sig viner hem. Men det gick inte. Gårdsförsäljning av vin är förbjudet i Sverige. Och visst är det obegripligt. Ett fyrtiotal av de svenska vingårdarna drivs kommersiellt. De överlever tack vare sidoverksamheter som bröllop, konferenser och matservering, skriver SvD.

Det är gigantisk skillnad mellan Spanien, som har nära en miljon hektar vinareal, 980.000 hektar, och Sverige som har passerat hundra hektar.
Vinodlarna i Sverige har det bistra klimatet att slåss mot. Vinodlare i Spanien jag pratat med berättar om klimatförändringar som gör det allt nyckfullare. Årets sommarvärme och torka bidrar till rekordtidig skörd.

Det största motståndet som vinodlare i Sverige möter är monopolet. Viner kan bara nå konsumenter antingen via omvägar utomlands eller via Systembolag. Försäljning på gården är förbjuden.
Tänk hur det skulle se ut i Spanien. Du besöker en vingård. Efter guidning och vinprovning får du inte köpa med dig hem några buteljer. Vi förstår att de danska turisterna i Sverige skakar på huvudet. Sverige…

Jag brukar rekommendera gårdsförsäljning. Köpa vin på plats har bara fördelar. Du vet aldrig hur ett vin har transporterats som du köper hundratals kilometer eller mil från den plats där det producerats. Det är på vingården du har möjlighet att titta, dofta, smaka - och köpa. Prata med de anställda, dryfta, samla information och intryck.

Det är fantastiskt roligt att se resenärer vid Svenska Magasinets vinresor som blir tvungna att köpa extra resväskor för att kunna få med vinet hem. Det har hänt att vissa lämnat kläder kvar.
Vid höstens resa till La Rioja, Cigales och Ribera del Duero ingår ett ”väskstopp” på Carrefour i Burgos. Vi kallar det för ”väskstopp” när ett lämmeltåg av bussresenärer går av för att köpa väskor för vin.
En syn som är omöjlig om vi skulle dra en jämförelse med Sverige.


 
Nyskördade druvor som här vid Bodegas Cune oktober 2016

Nyskördade druvor som här vid Bodegas Cune oktober 2016

Titta, dofta och smaka

Titta, dofta och smaka

En smak som vi inte glömmer i första taget

En smak som vi inte glömmer i första taget

DNA Murviedro EKO 2015

DNA Murviedro EKO 2015

Quite Mencia 2015

Quite Mencia 2015


Månadens vintips

DNA Murviedro EKO 2015

Ekovinerna växer i popularitet och blir bara bättre och bättre. Sommarens bästa ekovin som jag druckit heter DNA Murviedro EKO och kommer från Alicante. Det är gjort på druvan Monastrell. Det är värt att nämna att ekovinerna från Murviedro brukar få höga poäng vid tester och dessutom är det mycket prisvärda.
Provinsen Alicante gör flera bra ekologiska viner. I Sverige har Bodegas Francisco Gómez rönt försäljningsframgångar. Har du vägarna förbi Costa Blanca bör vingårdsbesök stå med på schemat. Till skillnad mot i Sverige får du ju köpa vinet som vingården producerar (se artikel på annan plats).
DNA Murviedro EKO 2015 produceras vid Bodegas Murviedro. Druvorna kommer från gamla vinstockar från ekoodlingen söder om Alicante. Rubinröd färg. Inslag av mogen röd frukt med vanilj och mocka. Elegant smak, runda tanniner och balanserad syra. Ett perfekt ekologiskt val till kötträtter och vilt.
DNA Murviedro EKO 2015 hittar du bland annat i den trevliga lilla vinbutiken Los Zarcillos på avenida Condes de San Isidro mitt emot kommunhuset i Fuengirola. Pris: 5,90 euro.

Quite Mencia 2015
När jag besökte nordspanska León och Galicien i våras i samband med Svenska Magasinets kultur- och vinresa (en ny resa våren 2018) fick jag tips om detta underbara vin från en av resenärerna. Vi köpte samtliga flaskor vi hittade i en vinbutik.
Vinet är inte lätt att hitta men skriv gärna upp det om du är på jakt efter något speciellt. Quite är framställt på druvan Mencia som är en av mina favoriter och produktionen ligger på 20.000 flaskor.
Den kvinnliga vinmakaren Veronica Ortega har blivit ett omtalat namn och gör fräscha viner med Menciadruvor från gamla vinstockar i Valtuille de Abajo med ursprungsmärkning DO Bierzo. Ortega låter hälften av vinet lagras åtta månader i ekfat och den andra hälften i krukor av lera. Det ger friska viner med smak, karaktär och angenäm känsla i munnen. 
Pris: 11,90 euro.

Cune La Rioja Reserva 2008
Här en liten aptitretare för de som ska med på Svenska Magasinet kultur– och vinresa till La Rioja i oktober. Då besöker vi bodegas Cune (CVNE) med anor från 1879.
Hos Cune håller samtliga viner hög klass och är historiskt ett av de mest omtalade vinhusen i Haro i Rioja Alta. Cune Reserva 2008 är gjort på 85 procent Tempranillo och fem procent vardera av Mazuelo, Graciano och Garnacha tinta.
Färg som granatäpple med och ljuslila toner. Doft av lakrits, solmogna mörka frukter med inslag av kokos och choklad. Smaken är balanserad, lång och sammetslen.
Pris: 10,25 euro.
 
Cune La Rioja Reserva 2008

Cune La Rioja Reserva 2008


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255