Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Massageterapi för den åldrande hunden

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Massageterapi för den åldrande hunden

2017-02-15

Så vitt vi känner till är det inget levande som undgår att åldras. Att åldras med värdighet och med hälsan i behåll är därför viktigt.


Skicka till en vän

Av Caroline, K9 Body Work, Therapeutic Canine Massage Spain
Tlf 608 803 897


Precis samma sak gäller för vår trogne fyrfota vän, hunden. Och hur händer åldrandet det så snabbt – från att ha varit en busig valp med spring i benen och full av energi till att långsamt lunkande pensionär som gärna sover på en varm och skön plats, ute eller inne, och under långa stunder. Det är som om det händer över natten. Från valp till vuxen och att helt plötsligt ha blivit en veteran.

Alla raser är olika
Olika raser åldras på variende sätt och det handlar ofta om vilken storlek hunden är. Åldrandet visar sig på olika sätt både psykiskt och fysiskt och är kopplat till deras förmåga till aktivitet, motion och rörlighet.

Orsaker
1. Åldrande. Bristande förmåga att upprätthålla sin normala aktivitetsnivå.
2. Stelhet. Kanske mer så på morgonen, efter motion eller när den sovit under dagen.
3. Ovillighet att gå på promenad.
4. Oförmåga att hänga med i dagens aktivieter såsom att hoppa in i en bil, upp på soffan eller sängen eller svårt att gå i trappor.
5. Försvunnen muskelmassa, i synnerhet i bakbenen.
6. Tillstånd som atroser eller spondylos börjar utvecklas i hundens kropp och leder.
7. Skakningar i hundens muskler och ben.
8. Ofta har hunden också tappar sin rörlighet och livsgnista.

Ovanstående händer gradvis över en period tills vi inser att hunden faktiskt blivit gammal och att den inte längre rör och beter sig som en yngre hund. Vi förkortar deras promenader och ändrar deras kost.
Det finns dock en rad olika saker du kan vidta om din gamla hund faktiskt visar något av ovanstående beteende för att på så sätt öka livskvaliteten hos den gamla hunden.

1. Massageterapi kan åstadkomma avsevärda förändringar hos den gamla hunden. Den bidrar till att minimera värk i utsatta delar och ger skön behandling för hunden under tiden.
Massagen mjukar upp sammandragna och ansträngda muskler och kan också bidra till större rörlighet.
Den frigör toxiner och slaggprodukter i hundens muskler och stimulerar till ny frisk blodgenomströmning. Detta ökar hundens allmänna kondition och läkning.

2. Lägg till exempel märke till när din hund bäddar. Den gamla hunden föredrar helst att ligga mjukt och skönt, men vill också ha plats för att kunna sträcka ut sig.

3. Utfodring. Se till så att hundens matskål är placerad i rätt höjd. Då når den lätt utan ansträngning, i synnerhet om den är stel.

4. Hjälp i vardagen. Hjälpmedel såsom ramper, stödtrappor, halksäkra mattor gör livet lättare för din gamla hund. Mjukare koppel runt halsen kan också medverka till en skönare känsla för hunden, då halsen är ett utsatt område.

5. Tillskott och mat. Du är vad du äter – och samma sak gäller din hund. En äldre hund har mindre inre resurser att dra näring från, vilket gör det viktigt att den får en näringsrik kost som också är anpassad till den gamla hunden.

Efter ha behandlat många gamla hundar har deras ägare intygat att deras hundar har blivit unga på nytt och studsar fram i hallen för att möte dem. Hunden återfår i många fall sin rörlighet och efterfrågar därmed också mer motion – om än i mindre skala än den unga hunden.

Oavsett om massageterapin innebär små eller stora förändringar så kan man lätt konstatera att det ger mer livskvalitet även till den åldrade hunden. Den frigör endorfiner som stimulerar kroppens egen självläkning.
 


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255