I alla länder runt Medelhavet har det odlats vin sedan antiken. Men när kom vinstocken till Spanien? Vem var först med att odla vin och vilken plats har vinet i mänsklighetens historia?

Låt oss först konstatera att vin har en stor plats i mänsklighetens historia. Sedan urminnes tider har man druckit vin till maten. Det finns många historiska redogörelser hur vin spelat en viktig roll. Vin nämns ofta tillsammans med bröd, ost, olivolja och andra baslivsmedel. Vin var viktigt vid festmåltider, bröllopsfester och de kungliga förråden var fyllda med vin. Vin var även en handelsvara.

Tempranillo-druvan är vanligast i Spanien

Den äldsta nedskrivna berättelsen hittar vi i Bibeln där det berättas om Noa som var den första litterära person att plantera en vingård och dricka vin. Vin har även betraktats ha ett visst medicinskt värde som antiseptiskt eller milt desinficerande medel.

I Bibeln berättas det om Paulus som gav rådet till Timoteus: ”Drick inte längre vatten, utan använd lite vin för din mage och dina ständiga krämpor”.

Annons

Doktor Salvatore P. Lucia, professor i medicin vid University of California School of Medicine, skriver: ”Vin är den äldsta dietdrycken och det viktigaste läkemedel som har varit i kontinuerligt bruk under mänsklighetens hela historia. Det är faktiskt få andra tillgängliga medel som i så stor utsträckning har rekommenderats för sin läkande verkan”.

Sår baddades med vin, vatten blev drickbart om det blandades med vin. I den judiska Talmud står det att läsa: ”Finnes icke vin måste andra medikament tillgripas”. Även om det blev totalförbud i muslimska länder att dricka vin tio år efter Muhammeds död år 632 så beskrivs vinet i Koranen som något positivt.
Islams grund för att inte dricka vin uttrycks endast på ett ställe i Koranen trots att Muhammed räknade vin som en av livets goda gåvor. I sextonde suran står det att läsa ”av palmernas och vinrankornas frukter – bereden eder rusande dryck och god näring; häri finnes sannerligen ett tecken för människor, som hava förstånd”.

Vin är något som har glatt människor i tusentals år. Att vinet gör hjärtat glatt konstaterade psalmisten David med orden ”gläder den dödliga människans hjärta och gör hjärtat upprymt”.

Poesi

Inom islamsk poesi hyllades vinet och det mest kända verket är ”Alf laila walaila”, eller Tusen och en natt från 800-talet. Andra som prisade vinet var Homerus som firade ”vinet som ger oss ett belevat hjärta”. Lyrikern Arkilochos ha skaldat följande frispråkiga ord: ”Man kan inte gå på vakt – när man dör av törst”.
Bibeln innehåller lovsånger till vindruvan och vinet: ”Dina ömhetsbetygelser är bättre än vin” och ”din gom som det bästa vin, som lätt rinner ner för min vän, flyter mjukt över sovandes läppar”. (Höga Visan 4:10, 7:9).

Det är vissa privilegierade områden där vinstocken trivs bäst.

Vin-muséet i Briones i La Rioja som familjen Vivanco står bakom är en fantastiskt plats för alla vinälskare som vill veta mera, ett av de främsta och bästa i världen. Ett besök ingår i den vinresa som den auktoriserade guiden Siv Ling arrangerar i samarbete med Svenska Magasinet varje år i oktober.

I museet på 4.000 kvadratmeter består av sex större salar hänger den tavla som du ser på bild strax här intill. Den visar vinproduktionens vagga och hur den ädla konsten spred sig ut i världen. Någonstans i triangeln mellan Galileiska sjön, Svarta havet och Kaspiska havet uppstod den moderna vinkulturen. Museet inviges så sent som 2004 av don Juan Carlos I.

Mindre Asien betraktas som födelseorten för vinet. Enligt Bibeln strandade Noa med arken på Ararats sluttningar och i närområdet planterade han vin. Det hebreiska ordet för vin, jajin, förekommer första gången i 1 Moseboken 9:20-24. Ararat är en bergskedja som sträcker sig mellan Turkiet och Armenien. Tidigare betraktades Ararat som ett vidsträckt område.

Fenicierna

Under omkring två tusen år producerades det mycket vin tills Islam erövrade stora delar av den gamla världen. Innan morernas utbredning hade fenicierna som kom från våra dagars Libanon grundat handelsstationer runt Medelhavet samt Cádiz (Gadir) för cirka tre tusen år sedan. Fenicierna härstammade från Kanaan som var sonson till Noa. Kanske hade yrket som vinodlare gått i arv ty det var fenicierna som tog vinrankan till Spanien.

Fenicierna var duktiga fartygsbyggare och låg bakom den kända handelsflottan Tarsisskeppen, en bestämd typ av skepp som kunde klara av långa seglatser. Omkring ett tusen år före Kristus hade de blivit skickliga sjöfarare. Tarsis var ett annat namn för södra Spanien.

Vid Guadalhorce-flodens mynning i Málaga grundade fenicierna ett enklav med namnet ”cerro del Villar” som senare blev Malaka. Det var för cirka 2.800 år sedan. Här fanns en naturlig hamn och fenicierna hittade stora fynd av koppar och silver.

Tyros var feniciernas främsta hamnstad. I Bibeln sägs det: ”Du drev handel i Spanien och tog silver, järn, tenn och bly som betalning för dina många varor.” (Hesekiel 27:12, Today’s English Version).

Fransk eller amerikansk ek.

Fenicierna hade med sig vinrankor som de planterade. Feniciska köpmän hade först hämtat de första vinrankorna från Kaukasus och Anatolien. Troligtvis rörde det sig om föregångare till Syrah och Chardonnay (Vitis vinifera pontica) som fenicierna tog med och planterade i Spanien. En vinranka som kan bli upp till 30 meter men som genom beskärning och tuktan blir en meter hög. Den kom att ingå i Köhler’s medicinalväxter 1887.

Från början hette Chardonnay troligtvis Obaideh. En av de druvor som kan spåras längst tillbaka är Syrah som har sitt ursprung i Mellersta Östern i staden Shiraz som ligger i sydöstra delen av dagens Iran.

Viner från Tyros och Sidon betraktades som världens bästa viner tillsammans med viner från östra Medelhavet som Libanon, Cypern och Kreta. Bruket av vin var så utbrett att det blev en handelsvara. ”Vin från Helbon” (som Persiens kungar föredrog) och ”Libanons vin” var särskilt omtalade (Hes 27:18, Hos 14:7). Melkisedek, kungen i Salem, bjöd Abraham på bröd och vin, vilket visar att man odlade druvor i Kanaan före 1.933 före Kristus.

Läs mer: Amerikansk eller fransk ek

Fenicierna vinprojekt i Spanien kom att bli mycket framgångsrikt. Snart började greker, kartager och romare att hämta sitt vin härifrån. Vinet från Spanien var mycket uppskattat, inte minst vinerna från Katalonien. Den romerske talaren, författaren och politikern Marcus Tullius Cicero som levde på hundratalet för Kristus älskade vinerna från Katalonien.

Så det var fenicierna från våra dagars Libanon som tog med sig vinstockar och vinkunskap till Spanien. Som ett stickspår kan jag rekommendera att det är en god idé att pröva viner från Bekaadalen i Libanon.

Mike på restaurang Mezza Notte i Fuengirola har några mycket trevliga libanesiska viner som produceras i Bekaadalen. Mezza Notte är för övrigt en restaurang som prisas på Tripadvisor och fått utmärkelser två år i rad för sin utmärkta service och goda mat gjord på äkta råvaror från grunden.

– Det är intressant att få veta historien om hur vinstocken och vinproduktionen kom igång i Spanien. Ännu anses de libanesiska vinerna hålla hög klass. Vi njuter verkligen av dem, det är viner som har det där lilla extra, säger Mike.

Mörka år

Med morernas ockupation av Spanien följde några mörka år i Spaniens vinhistoria. När morernas besegrades kom vinproduktionen igång. Viner från Iberiska halvön började exporteras, främst Sack (Sherry) till England och Tent (Alicante) samt viner från Kanarieöarna.

Vid sekelskiftet 1800/1900-talet drabbades Spanien av vinlus phylloxera som ingår i familjen dvärgbladlöss. Skadeinsekten hade av misstag kommit till Europa från USA. Den slog till på 1860-talet i Frankrike och spred sig till Spanien.

La Rioja

Med en ökad turistström till Spanien under 1960- och 1970-talet ökade populariteten av spanska viner. Charterresenärer lärde sig uppskatta Spaniens mjuka fylliga viner som stod för god kvalitet och rimligt pris.

Sedan 1990 befinner sig den spanska vinnäringen i en positiv utveckling. Ny förfinad teknik, vinhus som har anpassat sig till nya möjligheter och en omstrukturering med odlingar till förmån för egna druvsorter. Unga modiga vinproducenter med rätt attityd har fört Spanien framåt.

Spanien har i många år varit vinland nummer ett i vinareal. Ett lågt uttag gjorde dock att Spanien i produktion låg efter Italien och Frankrike. 2013 gick Spanien upp som etta när landet producerade 50,5 miljoner hektoliter vin. Aldrig någonsin har det producerats så mycket vin i Spanien med sina runt 6.000 officiella bodegor eller vingårdar.

En av de mest ansedda vinguider som finns heter Guía Peñín. När 2016 års upplaga kom i oktober det året hade 11.200 spanska viner provats och analyserats. Aldrig någonsin har så många spanska viner bedömts och granskats sedan Guía Peñín gavs ut första gången 26 år tidigare. Jämfört med förra upplagan finns det cirka tusen nya viner och 307 nya bodegor. Drömläsning för vinälskaren!