I över 30 år var sångfågeln, jazzsångerskan och filmskådespelerskan Alice Babs bosatt på den spanska Solkusten. Hon var omtyckt och älskad av Spaniensvenskarna. Den 26 januari fyller Alice Babs 90 år. Av Ola Josefsson

I december sändes en dokumentär om Alice Babs nuvarande situation.
– Poängen med dokumentären är att Alice Babs själv ska få bestämma över sitt liv. Så är det inte nu, säger Anna-Lena Lodenius till Svenska Magasinet.

Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman står bakom dokumentären som sändes på Sveriges Television. Den handlar om hovsångerskan Alice Babs som är satt under förvaltarskap, berövad rätten att styra över sitt eget liv.

Musikerkollegorna kämpar för att få träffa henne – men utan resultat. Genom ett beslut i tingsrätten har hon fått en förvaltare som bestämmer allt – vem hon får dricka kaffe med eller gå i kyrkan. Förvaltaren Lena Arenbjörk menar att de stoppas för Alice Babs bästa.
– De tar ifrån henne de mänskliga rättigheterna, säger vännen Jan Malmsjö i filmen som är en av flera vänner som uttalar sig.

Annons

När upphör en människas rätt att få bestämma över sitt liv? Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman undersöker systemet som ska skydda våra äldsta och svagaste. Ska det vara så enkelt att frånta gamla människor grundläggande mänskliga rättigheter?
– Jag träffade Alice Babs i våras. Ett besök som berörde mig mycket. Alice fick en stroke förra året och bor sedan dess på seniorboende. Senare fick hon en förvaltare vilket programmet handlar om.

Enligt Anna-Lena Lodenius är Alice Babs mycket missnöjd över sin situation i livet. Det var en orsak till varför Alice ville träffa Anna-Lena Lodenius.
– Alice ville träffa mig på grund av att hon var missnöjd. Hon var tydlig med att hon inte ville ha en förmyndare. Och hon vill inte att detta ska hända andra.

Alice Babs har fått en demensdiagnos. Hon har alzheimer som utvecklas successivt.
– Jag vet inte hur hon mår just nu. När jag träffade henne utvecklade hon sina tankar väl liksom sina åsikter. Och det är just det som vi vill sätta fingret på. Nu har man berövat en människa de mänskliga rättigheterna, menar Anna-Lena Lodenius.

Dottern Titti Sjöblom ville inte medverka i programmet.
– Hon har uttalat sig om sin mammas stroke och alzheimer i andra sammanhang och intervjuer. Varför hon inte vill ställa upp i dokumentären får stå för henne.

Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman har tittat på många andra fall men fallet med Alice är annorlunda då hon är en känd person som har hamnat under en förvaltare. Förvaltaren bestämmer allt, precis vad hon vill. Och detta är helt enligt svensk lag, säger journalisten Anna-Lena Lodenius.

I december visades filmen ”Alice Babs förlorade rättigheter” som Anna-Lena Lodenius har gjort tillsammans med Lotta Hellman. Så här stod det i TV-tablån:

”Hovsångerskan Alice Babs är satt under förvaltarskap, berövad rätten att styra över sitt eget liv. Musikerkollegorna kämpar för att få träffa henne – men utan resultat. Förvaltaren bestämmer! Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman undersöker systemet som ska skydda våra äldsta och svagaste. Ska det vara så enkelt att frånta gamla människor grundläggande mänskliga rättigheter?”

Redan innan dokumentären hade sänts engagerade programmet många människor. Tidningen ”Veteranen” publicerade insändaren ”Förlorade rättigheter för äldre personer”. ”Det handlar om hur förvaltare används för att ta total kontroll över äldre personer. Det här programmet är mycket angeläget som en spegling av vår tid, en skrämmande sådan. Här bör också SPF engagera sig”.

Anna-Lena Lodenius tror på en uppföljning av dokumentären.
– Vi hoppas att det kan bli en fortsättning. Det finns en FN-konvention om barns rättigheter. Nog borde det även finnas en äldrekonvention om de äldres rättigheter. De äldre blir fler vilket gör att behoven ökar, konstaterar Anna-Lena Lodenius.