…eller prova det sötaste som finns i världen. Av Lennart Ekman
e-post: [email protected]

Julstjärna (Euphorbia pulcherrima)
God jul önskar jag er alla och det är det många som liksom jag gör med en julstjärna. De flesta exemplaren har röda men många har gula eller vita högblad till de ynkliga blommorna. Normalt är julstjärnan en ganska stor och rufsig buske utan särskild helgstämning.
Det var Joel Roberts Poinsett som 1825 som USA:s minister i Mexico tog med sig den här busken hem till Amerika. Han gör att blomman också kallas poinsettia. På spanska heter den pascuero eller flor de pascua.

Monstera (Monstera deliciosa)
Från Mellanamerika härstammar klängväxten monstera som klättrar med sina luftrötter. Det vi sällan ser är frukterna, om vi har den som pampig krukväxt hemma i Sverige. Ni ser kolvarna på bilden. De är mycket välsmakande, lite åt ananashållet, men de måste vara riktigt mogna, annars innehåller de ett ämne som irriterar.
Ett passande spanskt namn är costillas de Adan, Adams revben. Visst ser ett blad ut så?
Mistel (Viscum cruciatum)
Den här misteln har som ni ser röda bär och inte de vita vi är vana vid att pussas under till jul. Den här arten växter i bergstrakterna kring Ronda och är som alla mistlar en halvparasit som sprids genom att t ex fågelspillning med mistelbär fastnar i barken och tränger in i trädets inre system.
Pussandet under mistlar är en sed som minner om att det var misteln som var den enda växt som blev till den pil som dödade den kärleksfulle och älskade guden Balder i nordisk mytologi.

Stevia (Stevia rebaudiana)
Den lilla busken stevia av familjen sötflockel från Paraguay har precis börjat odlas i Velez-Malagaområdet.
Stevia är en märkvärdig växt. Den upptäcktes på 1500-talet av Pedro Jaime Esteve och dess blad som torkas ger en sötma som är hundratals gånger sötare än socker men som är alldeles kalorifri! Ett fynd för diabetiker och bantare. Cocacola har redan vissa patent på stevia och den nya mangomarmeladen Malaga Mango Jam är helt sötad med stevia.
Bilden är från en hylla på Mercadona.
PS. Har ni smakat på horngurka?