Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Gott om pärlor bland Mallorcas vingårdar

Annons - Svenska magasinet
Helikopterprovning

Helikopterprovning

Gott om pärlor bland Mallorcas vingårdar

2013-04-10

En del pärlor är svårare att hitta än andra. Men oftast är det mer än väl värt besväret. Inom vinvärlden på Mallorca heter en av dessa pärlor Galmés i Ribot.


Skicka till en vän

Av Morgan Skantz

Inte ens på det lokala Guardia Civilpolisens kontor kunde man ge klara besked om var denna vingård och bodega håller sig gömd i utkanten av den lilla byn Santa Margalida. Efter att två poliser skakat frågande på sina huvuden kunde en tredje i alla fall ge en hyfsad vägbeskrivning. Några felkörningar senare kunde vi äntligen via en murkantad grusväg nå målet.

En äkta pärla

Allt verkar oroväckande öde förutom ett par skällande hundar, som springer lösa på gården. Men plötsligt kommer en yngre kvinna emot oss. Det visar sig vara den här vingården och bodegans verkliga pärla, Catalina Ribot Galmés. Cati, som hon heter bland vänner, visar sig vara otroligt passionerad för det hon sysslar med.

”Vin är mitt livs stora kärlek”, skrattar hon och berättar att hon strängt taget är född och uppvuxen bland vinrankor.

”Men från början var det bordsdruvor här på gården. Även om vi haft en bodega och gjort vin sedan slutet av 90-talet så var det först år 2004 som vi gjorde det första vinet på egna druvor. Tidigare köpte vi druvorna från andra odlare".

I dag görs allt vin uteslutande av egna druvor.

Helt okända druvsorter

På sammanlagt 14 hektar odlas här inte mindre än 16 (!) olika druvsorter. Jag vågar utan tvekan utmana våra läsare på att hälften av dessa tills nu varit helt okända för de allra flesta. Eller vad sägs om följande sorter: Jaumillo, Escursac, Vinater, Argamussa, Mandó, Giró Ros, Fogoneu och Gorgolassa?

Om någon av er, till äventyrs, har kommit i kontakt med någon av dessa vill jag gärna att ni hör av er om var, när och i vilket sammanhang.

Förutom nyss nämnda ovanliga druvsorter odlas också Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sirah (jo, man skriver så på Mallorca om Syrah/Shiraz), Callet, Moscatel Grano Pequeño och Premsal Blanc. Av dessa olika druvor görs ett dussintals olika viner. All skörd sker för hand. I små lådor så att varje druva är i bästa tänkbara kondition när den landar i den pneumatiska pressen.

Ekologisk odling

Sedan 2010 drivs gården dessutom helt enligt ekologiska principer. På frågan om vilka faktorer som är viktigast för att kunna göra bra viner svarar Cati utan minsta tvekan i rösten:

”Det handlar om tre saker. Druvans kvalitet, som är beroende av att odlaren visar respekt för ekosystemet och hårt arbete.”

Catis teoretiska bakgrund för det hon sysslar med började med en Sommelierutbildning och fortsatte med att hon tog en Master i vinodling och vinmakning vid universitetet i Barcelona.

Mellan raderna tycker jag mig tolka en viss skepsis mot teoretiska studier, och ganska snart tillägger hon:

”En viss teoretisk utbildning behövs alltid i den här branschen, men viktigast av allt är ändå det hårda arbetet och erfarenheten. Det hårda arbetet ger dessutom alltid mångdubbelt tillbaka. Det är mycket givande, gratificante!"

Vinerna

Vid en första anblick verkar den här bodegan ge ut otroligt många olika viner i ett enda virrvar. Men det finns ett helt logiskt system i det hela. Sådan är hon, Cati. Strukturerad och konsekvent i sin avslappnade framtoning.

Margalida heter serien med ”unga viner” (läs: oftast oekade). Margalida Blanco, Margalida Rosat och Margalida Tinto. Petit Som är namnet på en serie ”semi-crianzas” (läs: korttidslagrade på ekfat).

Som heter de ekade vinerna, där lagringstiderna i och för sig kan variera. Som Blanc på Premsal blanc och Giró Ros, Som Tinto på Merlot, Gallet och Fogoneu samt Som Selecció Catalina, som endast görs vid exceptionellt bra år och alltid på endast en druvsort. Årgång 2010 gjordes det på 100 % Merlot och namnet Catalina kommer av namnet på kvinnorna i Catis släkt; på henne själv, hennes mamma och hennes mormor.

Som är ett mallorkinskt uttryck som motsvarar ”vi är tillsammans”, och i det här fallet för att citera Cati: ”Vi är jord, vingård, druva och vin.”

 

Catalina Ribot Galmés

Catalina Ribot Galmés

Vackra murvägar

Vackra murvägar

Vinfält

Vinfält


Åetjades på escursac

Bodegas Galmés i Ribot gör dessutom det röda vinet petjades på den ovanliga druvsorten Escursac. Vinet är lagrat under 6 månader… ”men alltid på gammal ek för att lyfta fram frukten i druvan” tillägger Cati, och levererar därmed en av de mest initierade repliker jag hört på länge under mitt drygt femtioåriga vinliv! Med ”gammal ek” menar för övrigt Cati 4-åriga (!) ekfat eftersom hela ekfatslagret förnyas vart fjärde år!

I hennes lagringskällare finns 250 ekfat, samtliga 225-liters Bordeauxfat. Ungefär 60 procent av dessa är gjorda av fransk ek och resten av amerikansk.

”De franska druvsorterna trivs oftast bäst på fransk ek , medan de spanska lika ofta föredrar den amerikanska.”

Galmés i Ribot gör även söta viner, ett vitt och ett rött. Det vita, Pessigolles, är gjort på Muscat Grano Pequeño, och det röda, Picardia dels Cavallers, på lika delar Merlot och Cabernet Sauvignon.

Renheten är påtaglig

Under tiden vi samtalar provar vi en rad olika viner, både från rostfria tankar och från ekfat. Genomgående slås jag av hur ”rena” och ”friska” vinerna känns. När jag påpekar detta för Cati, och frågar om det kanske har att göra med den ekologiska odlingsmetoden, så skiner hon upp som den sol, som dagen till ära visar sig från en klarblå himmel utanför bodegan.

”Sanningen är väl att ingen kan bevisa detta, men själv är jag övertygad!” konstaterar hon klockrent.

När jag avslutningsvis nämner hur svårt vi hade att hitta hit ler hon varmt, och säger:

”Nästa gång får ni göra som flera av våra kunder och besökare. Komma hit med helikopter!”

Det här med helikopter är för övrigt ett trevligt sätt att upptäcka Mallorca på. Mer info om detta på www.rotorflug.com 

Priserna på vinerna från Galmés i Ribot ligger i segmentet 5-20 euro.
Klart prisvärda alltså!

Bodegan

Bodegan


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255