Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

I 300 km/h mellan Spaniens världsmetropoler

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

I 300 km/h mellan Spaniens världsmetropoler

2011-01-13

Spanien är ett land som åker i hög hastighet. Få länder i världen kan tävla med Spanien när det gäller antal kilometer spår med höghastighetståg. I december invigdes höghastighetsjärnvägen mellan Madrid och Valencia som tar 95 minuter.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson
Foto RENFE

1851 låg högsta hastigheten på 32 km/h på sträckan Madrid-Aranjuez. Det tog 54 minuter att färdas 50 kilometer. 149 år senare åker du i 300 km/h. Ingenstans i Europa åker du tåg så snabbt och bekvämt som i Spanien.
Landet har 2.000 kilometer höghastighetsjärnväg jämfört med 1.900 i Frankrike och 1.300 i Tyskland. Spanien har alltså det största nätverket i Europa av höghastighetståg. I världen är det bara Kina, 3.500 kilometer, och Japan, 2.500 kilometer, som har mer spår. När hela nätverket är utbyggt i Spanien kommer landet att ha 7.000 kilometer höghastighetsjärnväg.

För turister i Spanien har höghastighetsjärnvägarna förkortat restiden mellan landets största städer. Mellan Costa del Sol och den pulserande världsmetropolen Madrid tar du dig på två timmar och fyrtio minuter. Du reser från Valencia på Spaniens ostkust till landets hjärta Madrid på 95 minuter minuter. Barcelona-Madrid tar två och en halv timme, alltså två världsstäder med bara några timmars mellanrum. Eller Madrid-Sevilla på knappt två timmar.

I nära 300 kilometer i timmen far du fram över det vilda vackra spanska landskapet med olivodlingar, raviner, vinodlingar och väderkvarnar. En tågresa genom Spanien ger en skön landskapsupplevelse samtidigt som ditt Spanienbesök blir omväxlande.

Det har satsats enorma summor på järnvägsnätet i Spanien de senaste åren för att knyta ihop det spanska järnvägsnätet med det franska och därmed det europeiska nätet, allt för att Spanien ska komma närmare Europa. Det handlar även om att ena Spaniens regioner med hjälp av AVE (Alta Velocidad Española).
-Vi lägger en ryggrad i landet tack vare motorvägarna och höghastighetståget AVE. Samtidigt kommer detta att skapa jämlikhet bland spanjorerna.
Den spanske regeringschefen José Luís Rodríguez Zapateros uttalade sig i samband med ett besök i Kantabrien. Avståndet krymper mellan regionerna tack vare snabbare och effektivare färdsätt.

Samtidigt kommer regeringschefen Zapateros uttalande då människans påverkan på klimatet diskuteras som bäst. En utbyggt tågnät ska få folk att välja tåget före flyget.

Det spanska höghastighetsjärnvägsnätet LAV, Líneas de Alta Velocidad, ingår i ett stort infrastrukturprogram som syftar till att knyta ihop storstadsregionerna med snabba tåg och skapa förutsättningar för snabba regionaltåg. Syftet är att stärka järnvägens konkurrenskraft gentemot bilen och flyget, och öka tågets marknadsandel.


Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien
Svenska Magasinet i Spanien


Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255