Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Svenska skolan i Marbella: Charmig liten skola som betonar ansvar

Annons - Svenska magasinet
Lokalerna liksom närmiljön har snyggats upp under det senaste läsåret. Rektor Bia Nyman gläds åt en skola med stor framtidstro

Lokalerna liksom närmiljön har snyggats upp under det senaste läsåret. Rektor Bia Nyman gläds åt en skola med stor framtidstro

Svenska skolan i Marbella: Charmig liten skola som betonar ansvar

2010-07-01

Få skolor kan konkurrera med Svenska skolan i Marbella när det gäller närmiljö. Skolan ligger naturskönt på Marbellas gyllene mil. De använder Centro Forestal Suecos matsal, gymnastiksal och här finns sjuksköterska, stora grönområden och närheten till Medelhavets strand


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vi är inte bara en charmig liten skola, vi lär barnen att ta ansvar för sitt lärande och har goda resultat säger rektor Bia Nyman i en intervju i Svenska Magasinet.

Svenska skolan i Marbella med förskola och årskurs 0 till 6 har sedan starten 2003 blivit en mönsterskola. I år har skolan infört ett nytt profilprogram efter att ha startat som en Montessoriskola och de senaste åren övergått till en traditionell skola. Rektor Bia Nyman, rektor sedan augusti 2009, förklarar:
- Ett barn på sju år kan vara på samma nivå som ett barn på nio år i ett visst ämne. I ett annat ämne kan det vara tvärtom. Emotionell intelligens är viktiga ledord och tillsammans med barnen lär vi oss att ta ansvar för vårt handlande.
- Det innebär i förlängningen att barnen lär sig att ta ansvar för sina studier. Barnen får tydliga direktiv vad de måste jobba extra med. Vi har en tydlig värdegrund där alla gemensamt prioriterar familjen och skolan.

Och föräldrarna hänger på och intresserar sig för sina barns utbildning. En förälder som tänkte sätta sitt barn på skolan undrade vilket bordsskick som gällde.
- Bra, svarade rektor Bia Nyman. Då kör vi bordsskick en vecka i matsalen.

På de nationella proven ligger Marbellaskolan bra till. När Skolinspektionen senast besökte skolan – för att uppmärksamma fel och brister vilket är deras uppgift – kommenterades besöket med att skolan hade ”begåvade vältaliga barn”.
- De sa att de hade blivit väl bemötta, vilket verkligen gläder oss som jobbar med eleverna på skolan.

Svenska skolan i Marbella har ”handen” och ”hjärtat” som symbol. En ”hand” kan skydda, signalera och hjälpa. I vissa kulturer står ”handen” för högre medvetande.
- Men hjärtat är med också. Vi är en liten skola med ett stort hjärta.
Elevantalet minskade något under senaste vårterminen, från 42 till 35.
- Beroende på årskurs så finns det platser inför hösten. De lägre klasserna har flest elever, säger rektor Bia Nyman.

Språkets betydelse för kommunikation kan inte nog betonas. Som svensk i en utländsk miljö, eller för ett barn som lever i en flerspråkig miljö är det viktigt att bevara en svensk ordförståelse, samtidigt ingår spanska och engelska från förskola med utbildade lärare i varje ämne.
- Barn har olika kunskapsnivåer i språk vilket gör att vi arrangerar extra lektioner i svenska och engelska med speciallärare i respektive språk. Det finns även möjlighet att få privatlektioner.
Även kurser i svenska för spanska föräldrar hålls på skolan samt kompletterande svenska för dem som går på en annan skola.

Svenska skolan i Marbella finansieras genom elevavgifter i Marbella och genom bidrag från Skolverket. Bia Nyman nämner även samarbetet med spanska skolor och internationella skolor. Andalusiens Dag, Dia de Andalucia, högtidlighölls den 28 februari i den spanska skolan Fuente Nueva i San Pedro, ett uppskattat inslag med andalusisk mat på programmet och Laudeskolan i San Pedro bjöd dem till sin föreställning av musikalen Cats.
- Vi har även besökt kommunhuset och eleverna fick sitta i plenisalen. Ett av barnen satt i borgmästarens stol och fick avgöra en viktig fråga som eleverna tog upp…

Den 3 till 5 december står Svenska skolan som värd för Iberiakonferensen som samlar 60-talet lärare. Evenemanget hålls på Centro Forestal Sueco.


Läs mer här
Svenska Magasinet i Spanien

Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255