Bjurfors Utlands vd Fredrik Kullman förklarar läget på den spanska fastighetsmarknaden.
Uppgifter till den spanska inskrivningsmyndigheten, Registradores, visar att intresset för att köpa bostäder i Spanien bland svenskar fortsätter att vara lågt enligt Bjurfors.
Under det andra kvartalet 2023 gjordes totalt 151 983 fastighetsaffärer i Spanien. Det är 7,3 procent mindre än samma period förra året och 5,6 procent mindre än årets första kvartal. I klassiskt populära områden var minskningen dock mindre. På Solkusten sjönk siffran mindre än två procent och på Balearerna och i Alicante gick den upp något. Utlänningar stod för 14,94 procent av de totala köpen, vilket är en ökning med 0,4 procent, och den näst högsta siffran som har registrerats.
– Även om antalet bostadsaffärer gått ned i Spanien är minskningen inte alls lika påtaglig som det vi ser på den svenska marknaden. Det är fortsatt god aktivitet, särskilt från utländska köpare. Svenskarna utgör dock ett undantag, de visar en mer avvaktande inställning, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland, i ett pressmeddelande.
Svenskar gjorde totalt 667 bostadsaffärer mellan april och juni. Det är en ökning sett till det första kvartalet men klart mindre än samma tid ifjol då svenska medborgare svarade för 1 033 affärer. Det betyder att Sverige har halkat ner till tolfte plats på listan över de nationaliteter som köper mest i Spanien.
– Den pågående ekonomiska krisen har drabbat Sverige hårdare och det har fått många svenskar att skjuta upp sina bostadsplaner utomlands, förklarar Kullman och fortsätter:
– Nedgången och osäkerheten på den svenska bostadsmarknaden är en viktig faktor, eftersom det är vanligt att finansiera köpet genom att sälja eller belåna bostaden här hemma. En annan är förstås kronförsvagningen, som gjort alla utlandsköp kostsammare för oss svenskar. Vi märker i stället att allt fler svenskar tar chansen att sälja sina spanska bostäder. Just nu går det att få väldigt bra betalt i kronor räknat.
Lyxköp fortsatt stabila
Bland de svenskar som köper lyxbostäder finns däremot ingen minskning att notera, om något har de snarare ökat, berättar Kullman.
– Spanien har på senare år blivit otroligt populärt bland välbärgade svenskar och svenska kändisar, och den trenden bara fortsätter. De lockas av landets varma och soliga klimat, den höga säkerhetsnivån och den kosmopolitiska livsstilen. För vissa är det ett sätt att undvika den kalla mörka årstiden i Sverige, medan andra tar steget fullt ut och flyttar ner permanent. Man drar sig heller inte för att öppna plånboken. Vanligen handlar det om exklusiva villor med privata pooler eller stora penthouse-lägenheter. Nueva Andalucía i Marbella har utkristalliserat sig som en särskild favorit. I detta område får vi många förfrågningar.
Priserna fortsätter att öka
Till skillnad mot Sverige har Spanien inte sett någon minskning på bostadspriserna. Under andra kvartalet steg priserna med 3,1 procent, vilket ligger i linje med den årliga prisuppgången. Nya bostäder blev 4,1 procent dyrare och begagnade 2,7 procent. Genomsnittspriset per m² ligger på 1 952 euro vilket är det högsta sedan slutet av 2008.
– I motsats till Sverige är utbudet i Spanien begränsat och det är en viktig anledning till att priserna stiger. Många sitter med bundna lån och i nuvarande räntemiljö känner man liten lust att sälja. Därutöver är efterfrågan fortsatt hög, särskilt från utländska köpare. Köpstarka britter, tyskar och kineser bokstavligen skriker efter fler tillgängliga bostäder, i synnerhet i de större städerna och på populära semesterorter, säger Kullman.
Kullmans bedömning är dock att det försämrade ekonomiska läget snart kommer att ta ut sin rätt.
– I första hand tror vi på en stabilisering av priserna, men en lätt nedgång under andra halvåret i år eller i början av nästa år är också en möjlighet. Det skulle i så fall kunna vara ett bra tillfälle för den som överväger att köpa, särskilt om kronan också stärks något. På längre sikt räknar vi dock med att priserna fortsätter att öka i Spanien. Det är i många delar en undervärderad marknad.