På onsdagen håller den spanska regeringschefen Pedro Sánchez ett möte med regionpresidenterna kring vilka nya åtgärder som kan bli aktuella att införa över jul-, nyår- och trettonhelgen i Spanien.
Enligt flera medier kommer Spanien att återinföra munskyddskravet utomhus. När regeringschefen mötte regionpresidenterna på onsdagseftermiddagen togs det beslut om obligatoriskt munskyddskrav även utomhus.
Ett officiellt beslut väntas på torsdagen när ministerrådet samlas.
Medier har fullt upp med att rapportera om vilka kändisar som smittats senaste dygnen och smittspridningen i Spanien som på tisdagen satte nytt dygnsrekord med 49.823.
Men till skillnad mot alfavarianen och deltavarianten, som tog över i vintras respektive i våras, bedöms inte omikron ge allvarligare symtom än tidigare varianter, enligt Folkhälsomyndighetens analys.
Spaniens hantering av covid-19-pandemin blir allt mer politiserad med regionregeringar som kritiserar centralregeringen och vill införa ytterligare åtgärder.
En av de som går längst är Andalusiens hälsoråd Jesús Aguirre (bilden). När regiondomstolen nyligen gav klartecken till att covidpasset skulle gälla inomhus på serveringsställen gjorde Aguirre tillägget att det även bör gälla vid utomhusserveringar.
Andalusien har även publicerat rekommendationen om att 10-15 personer från högst två olika familjer kan samlas till julbord.
Aguirre vill också ha tillbaka det obligatoriska munskyddskravet utomhus. I Spanien har kravet på munskydd sedan slutet på juni endast gällt inomhus på offentliga platser och utomhus när ett avstånd på 1,5 meter inte kan hållas till närmaste person.
På onsdagskvällen uppger flera medier att munskyddskravet utomhus återinförs. Ett officiellt beslut om det väntas på torsdagen.
Utan att invänta resultatet från mötet mellan regeringschefen och regionpresidenterna tog Kataloniens regionpresident Pere Aragonès beslutet om nattligt utegångsförbud mellan klockan 01 och 06 från juldagen. Det ska gälla i kommuner med över 10.000 invånare och där incidenstalet ligger över 250 smittade per 100.000 invånare.
Spaniens folkhälsokommission har föreslagit att fullvaccinerade personer som har varit i kontakt med en smittad person inte behöver sätta sig i tio dagars hemkarantän. Rådet är att de bör begränsa aktiviteter och sociala kontakter så mycket som möjligt.
Katalonien å sin sida har tagit beslutet att personer som varit i kontakt med smittade, även om de är fullt vaccinerade, ska stanna hemma tio dagar. Det beslutet gäller från torsdag (23/12) även om det går emot landets folkhälsokommission.
Positiv nyhet
Svenska Dagbladet publicerar på onsdagen en intervju med WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus som lyfter fram flera skäl till att pandemin tros vara på väg mot sitt slut.
Världen får fler vaccin och vaccineringarna ökar stadigt. Under det senaste året har WHO gett nödgodkännande till tio covid-vaccin. I slutet av december väntas även det ryska vaccinet Sputnik V presentera sina senaste kliniska data, och kan komma att godkännas av WHO i början på 2022.
Dessutom är utvecklingen av andra och tredje generationens vaccin i full sving.
Läkemedlen för behandling av covid-sjukdom blir också fler.
Det finns en viss oro kring att dagens vaccin inte skyddar mot omikron. WHO betonar att samtliga vaccin fungerar och skyddar mot allvarlig sjukdom och död.
– De kan ha olika skyddsgrad, men det är mycket osannolikt att vaccinen helt förlorar sin skyddseffekt, säger WHO:s högsta vaccinchef Soumya Swaminathan, till tidningen.
Den stora obesvarade frågan är varifrån kommer coronaviruset?
Kina vill inte samarbeta och WHO-chefen är tydligt irriterad över deras vägran att åter släppa in virusexperter i landet.
Men nu har en ny grupp med 26 experter, kallad SAGO, tillsatts för att granska olika viruskällor.
– Vi måste trycka på hårdare för att få reda på virusets ursprung. Kina måste bli bättre på att dela data. Utan transparens och delade data kommer vi aldrig att få veta källan. Det är oerhört viktigt för framtiden, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus till SvD.