Här hålls traditionens låga vid liv – Sommarens favorit ”espetos de sardinas”

av | jul 15, 2025 | Artiklar, Juli-Aug 2025, Kultur, Mat & vin, Upplaga

Chiringuitos, de traditionella båtarna ”barcas de espetos” där sardiner eller annan fisk grillas. Sommaren i Spanien bjuder på många sköna stunder.

En av dem är grillade sardiner och helst med fötterna i sanden.

Vad är en chiringuito – kanske någon frågar. Det enkla svaret är en strandbar som serverar havets läckerheter. På den gamla goda tiden låg barerna på stranden. Besökarna satt vid utställda bord med fötterna i sanden och åt ”pescaíto frito” eller sardinspett.

För att skydda och vårda en gammal strandkultur på Solkusten startade provinsstyrelsen ”Ruta del Espeto de Málaga en la Mesa” för åtta år sedan i samarbete med dagstidningen Diario Sur, sammanslutningen Asociación de Chiringuitos de la Costa del Sol, Cruzcampo och spanska handelskammaren.

Chiringuitos-barerna kan delta i tävlingen om vem som har bäst grillade sardinspett. Till sommaren 2025 medverkade 45 barer och restauranger.

Allmänheten

Under två veckor kan allmänheten bedöma och dela ut poäng till sina favoriter. De fem bästa går sedan vidare till final med jury som bedömer kvalitet, grillning, smak och serveringen på tallriken.

Vi vill helt enkelt lyfta fram Málagas espeto som är ett kännetecknen för vårt kök, säger Enrique Bellver López.

– Vi vill helt enkelt lyfta fram Málagas espeto som är ett kännetecken för vårt kök. Den som vinner juryns pris får en reklamkampanj i matbilagan Málaga en la Mesa värd 3 000 euro. Allmänhetens favorit får 1 000 euro i reklamvärde, berättar juryns ordförande Enrique Bellver López, mat- och vinkritiker på Diario Sur.

När Svenska Magasinet besökte finalen träffade vi Sergio och Curro. De jobbar vid Chiringuito Royal Beach Pirata nedanför Riviera del Sol i Mijas Costa. Tillsammans med Chiringuito Tropy (Caleta de Vélez), Boraz Chiringo Club (Vélez-Málaga), Chiringuito Marina Playa (Rincón de la Victoria) och Las Palmeras (Málaga) har de kvalificerat sig till finalen på restaurante Perujo Playa i Torremolinos.

Varje ”espeteros” får grilla fyra spett med sardiner från Castellón, Barcelona och Cádiz. Sedan sker en bedömning av juryn.

Sockerrör och olivträd

Sergio och Curro står och förbereder spetten. På traditionellt vis är det sockerrör som med hjälp av en kniv skärs till för att bli spett.

Curro, till höger, är ”espetero” vilket är en person som grillar sardiner på spett. Här tillsammans med Sergio som precis har fixat grillspetten av sockerrör

– Nu vid tävlingen använder vi sockerrör. I vanliga fall är det aluminiumspett med en spets i härdat stål, berättar Sergio. På grund av bättre hygien väljer de flesta aluminiumspett.

Spetten grillas i cirka 15 minuter i de traditionella båtarna ”barcas de espetos” som är fyllda med sand. Här placeras upphuggen ved av olivträd.

– Det ska vara oliv, det är ett krav som dessutom bidrar till smaken.

De kan komma från Málaga, Cádiz, Castellon eller Barcelona. Cirka 15 minuter så är de färdiga.

Sardinerna kommer i huvudsak från Castellon (Valencia), Málaga eller Portugal.

– Sardinerna från Portugal är större. Mina favoriter är sardiner från Castellon även om Málagasardinerna anses vara godast, berättar Sergio.

Så vilka vann priserna för sommaren 2025?

Marina Playa vann juryns pris medan Boraz Chiringo Club var allmänhetens favorit. Spanska lokala handelskammarens hederspris gick till Chiringuito Tropy.

Sardiner är smakrikt. Det enda som behövs är lite grovsalt

– För att få det perfekta grillade sardinspettet måste du ha de bästa råvarorna. Med allt från olivträdet till fisken. Fisken ska hålla ihop utan att filéerna går sönder. Spetten ska placeras på rätt avstånd för att få idealisk temperatur. Sedan måste man ha en stor portion tålamod för att de ska få rätt färg och smak, säger Ángel Ruiz från strandbaren Marina Playa som vann juryns bedömning.

Händiga fingrar får av sardinerna från spettet

– Fisken får varken vara för rå eller övergrillad. Man måste få skinnet att praktiskt taget lossna av sig självt. Tillaga den över glöden och på låg värme.

Ángel, som är född i Málaga, har arbetat som ”espetero” eller ”amoragador” som det också heter sedan han var 13 år.

Favoriter

Att Marina Playa vann kommer inte som någon överraskning. Personligen är det en av mina favoriter som jag gärna stannar till vid när jag är på jobb öster om Málaga.

Ángel Ruiz vid chiringuito Marina Playa i Rincón de la Victoria öster om Málaga gör det bästa grillade sardinspettet.

Chiringuito Marina Playa ligger på stranden i Torre de Benagalbón i Rincón de la Victoria. Det är den kanske mest idealiska platsen för att äta fisk och skaldjur. Utsikten är underbar. Du har Málagabukten till höger om dig och du ser Rondabergen i horisonten.

”Espetar” innebär att man trär på en rad sardiner på ett spett för att grilla dem. Det gör Ángel Ruiz som även vann tävlingen.

Här äter du även Boquerónes Victoriano som är kustens bästa. Även 2022 fick de pris för kustens bästa grillade sardiner.

Väster om Málaga ligger en av mina favoriter Chiringuito Playamarina i Mijas Costa inte långt från El Faro-fyren. Paco är en av kustens bästa ”espetero” enligt mitt tycke.

Smakar som bäst under månader utan ”r”

Grillade sardiner är som godast under sommarhalvåret och under månaderna maj, juni, juli och augusti. Ett vanligt talesätt är att sardiner är godast under månader utan ”r”.

Traditionen säger att sardinerna smakar allra bäst mellan ”två oskulder”, det vill säga mellan den 16 juli, Virgen del Carmen, och den 15 augusti, Virgen de la Asunción.

Under månader som innehåller bokstaven ”r” så är bläckfisk och skaldjur som godast.

Äta med bestick eller händerna?

Snyggt serverat med citron formad som en liten korg.

Personligen äter jag alltid grillade sardiner med händerna. Du är en ”malagueño” har jag fått höra när jag äter grillade sardiner på stranden med händerna.

Spanjorer från övriga delar av landet eller utlänningar väljer att äta grillade sardiner med bestick.

Vill du känna dig som en infödd ”Málagabo” så äter du med händerna. En våtservett följer alltid med eller så använder du citronen du pressat över sardinerna för att göra fingertopparna rena.

Kungen upptäckte de fattigas föda på 1800-talet

Traditionen med sardinspett går tillbaka till 1800-talet. Sardinerna var billiga och betraktades som basföda för de fattiga.

El Palo var fiskarnas kvarter i Málaga. När spårvagnen byggdes ut flyttade fler till El Palo. Här njöt man av trevliga dagar på stranden.

1882 öppnade Miguel Martínez Soler strandbaren ”La gran parada” som blev mycket populär. Han kom snart att kallas för “Migué el de las sardinas”.

Detta var början för chiringuitos på Costa del Sol. Det var även Miguel som började grilla sardiner på spett av sockerrör, caña, och placera dem på sanden bredvid elden.

Ryktet om “La gran parada” spred sig snart. 1885 kom kung Alfonso XII på besök.

Miguel föreslog ”sardinspett” för kungen vilket den spanske monarken beställde in.

Det sägs att kungen började äta med bestick.

Då sa Miguel:

“Maestá, asin no, con los deos” (alltså Málagadialekt).

– Ers Majestät, inte så. Med fingrarna.

Miguel Martínez Soler anses vara “padre de los espeteros”. I El Palo finns en rondell på paseon uppkallad efter honom.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

Costa del golf