”Hidden hunger” vanligt bland typ 2 diabetiker och kanske en av orsakerna till dess uppkomst

av | mar 13, 2025 | Fitness & Hälsa, Nyheter

Begreppet ”hidden hunger” innebär att man har brist på flera mikronäringsämnen, som vitaminer och mineraler, utan att ha ett underskott av kaloriintaget. Det är en effekt av att konsumera näringsfattig kost som ändå är energität.

Något som är vanligt över stort sett hela världen idag, där processad mat blivit allt vanligare. 

Av Frida Fagerdahl, e-post: fridafagerdahl@gmail.com

Symtom på ”hidden hunger” kan vara att man alltid tänker på mat, känner sig sugen, känner sig trött, har svårt för att koncentrera sig eller att man lätt blir irriterad.

Ny forskning publicerad i BMJ Nutrition (Brittish Medical Journal) januari 2025, visar att typ 2 diabetiker ofta lider av mikronäringsbrister. Studien innehåller en omfattande metaanalys där de har tittat på 132 studier från olika platser i världen med totalt 52 501 deltagare. 45 procent av alla deltagare uppvisade ”hidden hunger”. De vanligaste bristerna var D-vitamin, magnesium och vitamin B12. Flera mikronäringsämnen är delaktiga i ämnesomsättningen av glukos och den hormonella regleringen av insulin och brister kan därför leda till en förvärring av typ 2 diabetes. En hypotes är också att ”hidden hunger” kan vara en stor del i att typ 2 diabetes uppstår, vilket stämmer med att sjukdomen ökat i takt med vår moderna kosthållning med näringsfattig men energität mat.

För att undvika brister är det viktigt att äta en varierad näringsrik kost. Vitamin D och B12 finns till exempel rikligt i feta fiskar och ägg. Magnesium får vi främst genom baljväxter, fröer och nötter men även från fisk och skaldjur. D-vitamin kan dessutom blidas i kroppen när solens strålar träffar huden.

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson