Regeringen vill reglera hyrespriserna och sätta maxpris, speciellt i storstäderna där hyrorna skjutit i höjden. Samtidigt satsar de stora byggherrarna (och damerna, eller heter det bygg-hen nuförtiden?) som Solvia, Nenoir och Grupo Lar stort på ett nytt koncept som de kallar
”Build-to Rent”. Av Christofer Fogelberg, Start Group
chris@startgroup.com Tel 952 90 48 90
Så kort och gott kan vi se att det finns ett stort intresse för att få ut mer bostäder på hyresmarknaden i Spanien – men ideerna som de olika parterna har för att uppnå detta kunde inte vara mer olika.
Neinor har just absorberat Quabit och på så sätt skapat en ny ”bygg-gigant” med mark för att bygga 16.000 bostäder i Spanien. De har för tillfället c:a 7.500 bostäder till salu, varav 6.000 är under byggnation och c:a 3.500 är reserverade. Av de 16.000 planerade spekuleras att runt 3.000 bostäder kan bli del av Neinor Rental i framtiden.
Många av de stora byggbolagen lägger nu fram planer på en framtida hyresmarknad. Detta främst i storstäderna och till permanent boende. Troligen kommer detta inte omfatta Costa del Sol i så stor grad.
Under tiden så fajtas regeringen (PSOE -socialdem. och Podemos -vänstern) internt om hur de ska reglera hyresmarknaden. De vill få igenom den nya lagen innan de Katalanska valen den 14 februari och i skrivande stund (3 februari) säger Podemos att de vill tvinga ”stora hyres-ägare” att 30% av deras bostäder måste ges till ”alquiler social” det vill säga till reglerade låga priser till utsatta personer med låg eller ingen inkomst. PSOE vill inte gå så långt men vill göra något. Vad de dock är överens om är att deras strategi är att privata ägare ska stå för notan då de reglerar hyresmarknaden.
Frågan är om de stora byggbolagen (som styrs av stora fonder och riskkapitalister) kommer att vilja fortsätta sin expansion om spelreglerna ändras på det sättet. Kommer t.ex. Neinor kunna bygga 3.000 nya bostäder för uthyrning om 1.000 av dem tvingas bli ”alquiler social” med en hyra på 30-40% av marknadspriset och utan större garantier för att få in den hyran? En slutsats kan bli att de resterande 2.000 får en mycket högre hyra för att jämna ut, eller att de kort och gott inte utvecklar detta koncept eftersom lagstiftningen gör det omöjligt.
Det är konstigt att regeringen vill lagstifta om detta just nu när de stora aktörerna till slut har fått upp ögonen för denna stora och långsiktiga affärsmöjlighet.
Men i regeringens ögon så är ”stora hyres-ägare” inte bara de stora elaka företagen och bankerna som håller tusentals bostäder tomma i spekulation, utan deras definition är alla – även privatpersoner – som äger mer än 8 fastigheter. Detta kan bli ganska tragiskt för många som under hela sitt liv köpt små bostäder för att ha hyresinkomster som pension. Detta är ett hyfsat vanligt fenomen speciellt i södra Spanien då många sparar allt de har för att äga några bostäder med hyresinkomst att luta sig på då den statliga pensionen är så låg.
De blir de som får betala för regeringens bostadspolitik. Tänk en peson som arbetat hårt i 50 år och lyckats köpa och betala av 9 lägenheter och sedan kanske tvingas att lämna 3 av dem till social uthyrning utan kontroll på pris eller vem som får flytta in. Detta kan sluta med att det till och med kostar mer än vad de får in.
Allt på grund av att Spaniens första koalitionsregering bråkar in i det sista om hur de ska reglera hyresmarknaden. Det enda de är överens om just nu är att försöka få igenom det innan de Katalanska valet.
Tråkigt att det sker just nu när marknaden var i färd med att reglera sig själv. Vad som blir av det hela får vi se – kanske rent av ingenting. Kanske bara ett spel för gallerierna? Spansk politik i ett nötskal oavsett parti. Ingen regering hittills – varken höger eller vänster – har gjort något för att främja eller reglera hyeresmarknaden. Frågan är om det är bättre eller sämre om de lägger sig i?
Min personlig tanke är att det kanske vore smartare att främja att privatpersoner investerar i bostäder för att hyra ut. Kanske med lägre skatter eller annan stimulans – på så sätt slår man kanske två flugor i en smäll – folk får möjlighet att pensionsspara på ett sätt som passar kulturen och vi får fler hyresobjekt på marknaden. Vore det inte smartare än att försöka tvinga fram uthyrning?
Om artikelförfattaren: Christofer Fogelberg är spansk mäklare och medlem i mäklarförbundet G.I.P.E. Kommer från Göteborg, men har bott permanent på Costa del Sol sedan 1999. Mäklare sedan 2001 och sedan 2003 driver han fastighetsmäklarföretaget StartGroup som har kontor i Calahonda, Mijas Costa. StartGroup har för närvarande över 650 privata försäljningsuppdrag, personalen talar 7 språk och alla är externt utbildade i PBC, Decreto 218 och LOPD. I november 2019 blev Christofer invald som advisory director för det internationella branschorganet Association of International Property Professionals, AIPP Mer info www.startgroup.com