Ett skönt klimat och hyfsade levnadskostnader. Det gör Almuñécar på Costa Tropical öster om Málaga till ett favoritställe för pensionärer.
I en studie intar Almuñécar förstaplatsen bland populära kustkommuner i Spanien för det perfekta pensionärslivet.
På paseon i Almuñécar promenerar Berit Axelsson, 78, Curt Anders ”CA” Olsson, 86, och Per Jonsson, 86. Det är december och klockan är 16. I Sverige är det kolsvart. Här lyser solen och det är 20 grader i början på december.
– Vi ångrar inte en sekund att vi är här.
Utbud
Kustkommuner längs Costa del Sol och Costa Tropical skiljer sig vilket gör att det finns något för alla. Den som är på jakt efter status, puls, lyx och kändisliv väljer kanske Marbella.
Almuñécar är något annat, här lyser statusjakten med sin frånvaro.
För Berit, CA och Per blir Almuñécar paradiset under vinterhalvåret.
– Almuñécar är den perfekta platsen. En lagom kommun till storleken, det är lugnt och skönt med en avslappnad attityd och ett fantastiskt utbud av aktiviteter och kultur. Det finns alltid något att göra, men du väljer själv vad du vill göra, säger Per Jonsson.
Berit, CA och Per kände inte varandra tidigare. Tack vare Almuñécar blir det nya bekantskaper och ny vänskap uppstår.
– Du vidgar dig och får nya vänner. Du väljer själv hur mycket socialt umgänge du vill ha, menar Berit.
– I Sverige umgicks man mest med tidigare bekanta, grannar, arbetskamrater eller släktingar. Här blir det en otvungen naturlig samvaro och nya bekantskaper uppstår, tillägger Per.
Flyttfåglar
I juli och augusti är det knökfullt i Almuñécar på Costa Tropical. Här trängs i huvudsak spanjorer som flyr från hettan i inlandet och städer som Granada, Jáen och Madrid för att svalka sig i Medelhavet.
Men i september/oktober händer något. Då blir Almuñécar en övervintringsplats för flyttfåglar norrifrån som söker ett milt behagligt vinterklimat.
– Jag blir trött av mörkret i Sverige. Här är det ljust och jag älskar mina dagliga promenader genom stan. Ingen snö, halka eller is där man riskerar benbrott, säger CA Olsson.
Kommunen har 27.700 invånare varav 4.551 är residenta utlänningar i huvudsak från Storbritannien. Eftersom Almuñécar ligger i Granadaprovinsen ingår tapas till drycken antingen du väljer vin eller öl. Det är ett härligt folkliv och det vilar en mysig småstadsmentalitet över platsen.
Berit, CA och Per äter lunch på paseon. Det blir en sallad med avokado och räkor. Det är samtal runt bordet om det mesta mellan himmel och jord. Allvar blandas med skratt. Sällskapet trivs.
Aktiv livsstil
Berit berättar att hon ägnar sig åt gym, simning och långpromenader. Däremellan läser hon spanska fyra gånger i veckan på en gratiskurs som kommunen ordnar för utlänningar.
– Både kropp och huvud får sin motion. Jag går om spanskakurserna. Repetition är nyttigt, säger Berit och skrattar.
Det är tryggt och säkert och gängkriminaliteten har hittills lyst med sin frånvaro jämfört med västra Costa del Sol. Det är renhållning sju dagar i veckan. Snyggt på gator och torg.
– Det finns ingen känsla av att det är obehagligt att gå hem efter en kväll på restaurang, säger Berit som tidigare har jobbat inom polismyndigheten i Sverige.
Studie
I juni 2024 publicerades studien ”Moving to Spain” med de 44 bästa platserna i Spanien för att tillbringa de sista ljuva åren.
– Spanien har länge varit hem för tusentals utländska pensionärer särskilt de som kommer från Norden, Storbritannien och Centraleuropa. Det är mer än åtta miljoner utrikesfödda som bor i Spanien och många av dem flyttar hit för att njuta av pensionärslivet, säger Alison Johnson vid Moving to Spain som låg bakom studien.
Undersökningen tog hänsyn till faktorer som hyresprisindex, brottslighet, förmögenhetsskatt, sjukvård och genomsnittlig årstemperatur.
– Spanska fastlandet och Balearerna samt Kanarieöarna är några av de vackraste destinationerna i världen med en skön livsstil, utmärkt hälsovård, rimliga levnadskostnader i ett behagligt klimat. Det är lätt att förstå varför så många flyttar hit.
Almuñécar placerar sig i topp mycket tack vare ett lägre hyresprisindex. Samtidigt är det en vacker plats med vyer och en fantastisk kuperad kustlinje med sandstränder som Cantarrijan, San Cristóbal och Cotobro. Även historiska platser som Castillo de San Miguel eller det arkeologiska museet Cueva de Siete Palacios drar upp betyget. Almuñécar har en tretusenårig historia efter att fenicierna kom hit.
Nordiska kolonin vuxit
Vilka kustkommuner placerar sig efter Almuñécar? På andra plats kommer grannkommunen Nerja som följs av Torrevieja, Jávea, Calpe, Benidorm, Denia, Cádiz, Cartagena och Las Palmas.
Juan Manuel de Haro är pressansvarig vid kommunen och har bevakat Almuñécar för spansk media under 42 år, bland annat åt nyhetsbyrån EFE under 20 år.
– Vi har under de senaste 25 åren sett hur den nordiska och svenska kolonin vuxit. Att nordiska resebyråer har skräddarsydda långtidsresor för pensionärer till Almuñécar gör att flera hotell kan hålla öppet under lågsäsong vilket genererar arbetstillfällen.
Närmaste flygplats är Málaga. Det finns ett bra utbud av flyg till nordiska städer. Från flygplatsen går det flygbuss till Almuñécar om man inte väljer att ta linjebussen som trafikerar Málaga-Almuñécar en gång i timmen.
Berit och CA har köpt lägenhet som de utnyttjar under vinterhalvåret. Per hyr på heltid från ifjol och räknar med att tillbringa det mesta av tiden här i fortsättningen.
CA är musiker och spelade på hotell och restauranger under de första åren i Almuñécar. Per höll i vinprovningar. Nu har de lagt karriärerna på hyllan.
”Kontoret”
Per sitter på ”kontoret” mellan klockan 12 och 13 varje dag. ”Kontoret” är ett café- och glassbar mitt på strandpromenaden vid hotell Helius. Per är social och är ett känt ansikte i stan, både nordbor och spanjorer stannar upp och hälsar.
– Här känner man sig hemma. Spanjorer är hjälpsamma och vänliga, man känner sig accepterad. Försöker du säga något på spanska så får du service och hjälp.
– ”Escuchar y aprender”, lyssna och lär, är mitt ordspråk, säger Per.
Ibland blir det utflykter i närområdet som till en chokladfabrik nordväst om Granada. Genom kommunens språkkurs blir det ”skolresor” och nyligen besökte Berit Córdoba och hann även med julbelysningen i Málaga.
Närmast planerar hon för en veckas kryssning på Medelhavet från Valencia. Innan dess blir det besök och övernattning i Almería.
Per och CA fyller 86 under 2025. Båda har mist sina fruar men fortsätter att resa.
– Vissa undrar hur jag fortfarande kan resa trots att jag kommit upp i åren. Men jag vill fortsätta att leva, uppleva saker och njuta av Almuñécars sköna klimat, säger Per. Berit och CA nickar instämmande.
Fakta/Almuñecar
Ulla Fellenius var svensk pionjär som kom till platsen första gången 1974. Ulla från Eskilstuna kom i kontakt med mäklarfirman Brinkman och Güring i Köpenhamn och blev deras agent i Almuñécar.
Den spanska byggfirman Pérez Lopéz byggde och Ulla sålde. Den första försäljningen var den 15 juni 1974 på Chinasol. Det ska tilläggas att danskarna kom till platsen redan på 1960-talet.
Ulla Fellenius är en anledning till att svenskarna växte i antal i samhället. Omkring 100 svenskar kom till Almuñécar under tiden hon jobbade som mäklare.
Utställningen ”Claves de Almuñécar 3.000 años de historia” i kulturhuset visar platsens 3.000-åriga historia och dess gamla traditioner.
Almuñécar var tidigare känt för sina två sockerbruk och romfabriken i grannbyn Salobreña. Romfabriken är stängd och i stället för sockerrör började det odlas cherimoya.
Romarna saltade in fisk som gick under namnet Garum. Det betraktades som ett kosttillskott i romarriket.
Här bedrevs en omfattande fiskeriverksamhet av slavar. Stadens namn under romartiden var Sexi firmun lulium. Utställningen visar även områdets fauna och flora.
Svenskarnas närvaro i Almuñécar är stabil.
Fredagar är det marknadsdag vid Puerta de Almuñécar.
Gamla stan i Almuñécar bjuder in till stillsamma vandringar.
Fotnot: Ulla Fellenius avled 11 mars 2020 vid 92 års ålder.