Förnyelse och ansökningar av pass är en ständig fråga som det uppstår önskemål kring. Vissa förnyar passet i samband med besök i Sverige (läs artikel nedan). För danskar, finländare och norrmän på Solkusten är det betydligt enklare. De kan besöka sitt konsulat för att få nytt pass. Sveriges service till sina medborgare i utlandet har klara brister. Av Ola Josefsson
Svenska medborgare på fastlandet som Costa del Sol och Costa Blanca kan ta höghastighetståget och göra sig ett par trevliga dagar i den kungliga huvudstaden Madrid i samband med besöket på Sveriges ambassad.
För andra personer är det mer komplicerat och innebär stora ansträngningar att ta sig till ambassaden i Madrid för att förnya pass. Speciellt för äldre och rörelsehindrade som inte är så flyttbara. Och de som bor på öarna.
Lars Wahlby på Teneriffa och som nästan aldrig besöker Sverige, är tvungen att ta flyget till Madrid för att ansöka om nytt pass.
– Ansökan sänds sedan till polisen i Sverige, som sedan sänder det färdiga passet till Danmarks honorärkonsulat i Santa Cruz på Teneriffa. Här finns inget svenskt konsulat nämligen.
– Och vårt broderfolk, norrmännen, får besök två gånger om året ifrån sin ambassad i Madrid och tjänstemannen har en fotostation med sig som gör passet på plats, utan krångel och dumheter. Det får man kalla service, säger Lars till Svenska Magasinet.
Behov av passtation
2014 berättade Svenska Magasinet om hur personalen vid Sveriges ambassad i Madrid hade gjort Utrikesdepartementet i Stockholm uppmärksamma på behovet av en mobil fotostation eller passtation.
Den gången berättade dåvarande ambassadrådet Monika Jagerman att man framfört önskemålet till Utrikesdepartementet vid upprepade tillfällen. Både skriftligen och i samband med att inspektörer från UD besökt ambassaden i Madrid.
Det finns ett stort behov i Spanien eftersom många svenska medborgare är bosatta här, både på fastlandet och på flera öar. Med en mobil fotostation skulle passansökningar kunna göras på svenska honorärkonsulat i områden där många svenska medborgare är bosatta. Det gäller framför allt Málaga, Torrevieja, Palma de Mallorca och Las Palmas.
Den gången (läs 2014) blev svaret från planeringsstaben vid Utrikesdepartementet att det inte var aktuellt att köpa en mobil fotostation till ambassaden i Madrid.
Det går för närvarande inte att prioritera att bevilja svenska ambassaden i Madrid en mobil fotostation på grund av kostnaderna, sa Kent Öberg på UD:s presstjänst till Svenska Magasinet den gången.
Det skylldes på det kärva budgetläget på UD. Det fanns helt enkelt inga pengar till en mobil fotostation. Dessutom krävs det ny utrustning och utbildning av personal vilket skulle innebära ytterligare kostnader.
Beskedet den gången upplevdes som mycket trist för alla Spaniensvenskar och även för personalen på ambassaden i Madrid som hade uttryckt sin önskan att bli mer serviceinriktade.
Inte aktuellt
Frågan alla ställer sig 2019 är om budgetläget är tillräckligt bra så att det finns utrymme till en mobil fotostation. Eller väntar nya besparingar. Faktum är att det inte finns några planer på att köpa in en mobil fotostation.
Birgitta Ewing är ambassadråd vid Sveriges ambassad i Madrid sedan september. Enligt henne finns det inga planer på att ansöka om en mobil passtation.
– Sverige har ingen mobil passtation i något land i världen och det är inte aktuellt för Spanien. Det finns varken resurser eller teknik, säger Birgitta Ewing till Svenska Magasinet.
När jag nämner att både norrmän, danskar och finländare kan få nytt pass vid sina konsulat på Costa del Sol svarar Birgitta Ewing att det är skillnad mellan länder.
– Länder är olika och de har väl bättre resurser än Sverige när det gäller den frågan.
– På grund av passansökningar är ambassaden i Madrid under hård press. Det innebär mer arbete för oss och den konsulära verksamheten.
Birgitta Ewing uppmanar svenska medborgare i Spanien att söka nytt pass när de besöker Sverige.
– Dessutom bör man kontrollera hur länge passet är giltigt och vara ute i god tid för att boka förnyelse av pass hos svensk polis.
Resursfråga
Lena Wedén vid planeringstaben på Utrikesdepartementet i Stockholm säger till Svenska Magasinet att några mobila fotostationer inte har introducerats någonstans sedan 2014.
Sedan september 2018 har Lena Wedén den uppgift som Fredrik Dahlgren tidigare hade vid planeringsstaben. 2014 sa Dahlgren att man höll på att titta på frågan och att ett beslut skulle komma.
Det är både en resursfråga och en teknisk fråga då en ny generation mobila fotostationer tas i bruk och de gamla kommer att bytas ut, sa Dahlgren den gången.
Nu säger efterträdaren Lena Wedén följande:
– Under det dryga år jag har varit på Planeringstaben har jag inte hört något från Madrid, internt eller externt, från ambassaden om önskan att få mobil fotostation.
– Hittills är det bara i USA vi använt oss av en mobil passtation. Det har inte varit aktuellt att utöka detta till något annat land. Så det finns inga planer på att få ner ett mobilt system till Málaga.
Sedan 2015 kan svenskar deklarera på heder och samvete, göra polisanmälan, söka sjukpenning, starta företag och handla med miljoner med hjälp av sin e–legitimation. I Estland kan alla estniska medborgare i och utanför landet e-rösta sedan åtta år tillbaka. Sverige vill bli betraktat som ett land som ligger i framkant inom IT. Att möjliggöra elektronisk passansökan torde vara en naturlig del i denna utveckling.
Sedan 2012 kan nyzeeländare förnya sina pass på nätet. Kan det vara något för Sverige att införa, elektronisk förnyelse av pass?
– Jag har inte hört talas om detta. Det är polisen som ansvarar för pass och något som vi inte känner till.
Nordiska grannar
Våra nordiska grannar har en utmärkt service till sina medborgare i Spanien. Exempelvis får Norges honorärkonsulat i provinsen Málaga besök två gånger om året av personal från Norges ambassad i Madrid, som har med mobil fotostation för att göra passansökningar och förnyelser.
– Tidigare fick vi besök fyra gånger om året. Numera är det två gånger om året, berättar Ellen Margrethe Munch, vice honorärkonsul vid Norges honorärkonsulat i Los Boliches, Fuengirola.
Danmarks och Finlands honorärkonsulat i provinsen Málaga är utrustade med stationära fotostationer. Här kan danska och finska medborgare förnya och få pass utfärdade året runt. Finland har dessutom en rörlig passmaskin som besöker Pilar de la Horadada (Alicante) och Palma de Mallorca regelbundet.
I dagsläget kan ett antal svenska honorärkonsulat, däribland Málaga, endast utfärda provisoriska pass.
Vi kan konstatera att det som UD och Sverige inte anser sig ha råd till har dock andra nordiska länder resurser till. Bland de nordiska länderna är Sverige sämst i klassen med att ge god service till sina medborgare när det kommer till att söka och förnya pass.
Lena Wedén, vid Planeringsstaben vid UD. Kan du förstå att svenskar i Spanien är missnöjda med Sveriges service?
– Det blir alltid så här när man jämför länder med varandra. Vissa saker är vi kanske sämre på men andra saker är vi bättre på.
Här handlar det om våra nordiska grannländer som ger utmärkt passservice till sina medborgare i Spanien, något som inte Sverige klarar av?
– Ja, så tycks det vara…
Inställt i USA
I USA fanns tidigare mobil passtation. Men i oktober meddelade UD att de mobila fotostationer som tillhandahållits drabbats av omfattande tekniska problem. Trots ett genomgripande felsökningsarbete hade ingen lösning kunnat hittas. Samtliga besök med den mobila passtationen ställs in året ut. Vad som sedan händer vet ingen.
Det gör att alla i USA hänvisas till ambassaden i Washington alternativt generalkonsulatet i New York. En rejäl tripp alltså för dem som bor på Hawai, eller på Västkusten.
I Nordamerika är det gigantiska avstånd jämfört med Spanien. Men det är en klen tröst för Spaniensvenskar.
Pass/ID-kort i Spanien
Elektroniskt tidsbokningssystem gäller för ansökan om pass och id-kort på ambassaden i Madrid. Man kan ansökan om pass eller nationellt id-kort mån- tors kl. 10.00-12.30. Man måste personligen inställa sig på ambassaden för att bli fotograferad, lämna fingeravtryck och skriva sin namnteckning i en elektronisk fotostation.
Avgift för passet är 131 euro och betalas på plats i samband med ansökan.
Elektronisk tidsbokning ska i första hand göras via Sveriges ambassad i Madrids webbplats. Om man ej har tillgång till internet, kan tidsbokning även göras per telefon till ambassadens växel +34 91 702 20 00 mån-tors kl. 14.30-17.00. Du kan också boka om, samt avboka en redan befintlig bokning.
Efter ansökan det tar cirka två veckor att få handlingen skickad till ambassaden i Madrid. För vidareförsändelse till ett svenskt konsulat tar det ytterligare cirka en arbetsvecka.
Pass och nationellt id-kort ska hämtas personligen, fullmakt gäller inte. För barn och ungdomar under 18 år ska en vårdnadshavare hämta passet eller det nationella id-kortet. Den som fyllt 15 år kan själv hämta passet eller det nationella id-kortet om vårdnadshavaren medger detta vid ansökan och det antecknas vid ansökningstillfället.
Resehandlingar som förnyas i Sverige eller vid ambassaden i Madrid kan hämtas ut på ambassaden i Madrid.
Om du önskar få passet eller identitetskortet skickat till ett honorärkonsulat nära dig som Málaga exempelvis tillkommer en utlämningsavgift om 14 euro.
Har du ett tidigare pass eller nationellt ID-kort skall det tas med till konsulatet för makulering. De makuleras om de fortfarande är giltiga när den nya handlingen lämnas ut.
Svenska medborgare kan enligt nya passlagen som trädde i kraft 15 april 2016 beviljas högst tre vanliga pass under en femårsperiod.
Provisoriskt pass
På väg till Sverige med flyg och så upptäcker du att passet har gått ut. När det gäller provisoriskt pass har honorärkonsulatet i Málaga möjlighet att utfärda det.
Eller om ditt pass har blivit stulet, eller om du tappat bort det, har du möjlighet att ansöka om ett provisoriskt pass vid Sveriges honorärkonsulat i Málaga, Las Palmas, Palma de Mallorca och Torrevieja samt vid ambassaden i Madrid och generalkonsulatet i Barcelona.
I Málaga kostar det 150 euro att ansöka om ett provisoriskt pass.
Ett provisoriskt pass har begränsad giltighetstid och är inte maskinläsbart. Det utfärdas i A4-format och är endast giltigt för en enkel resa. I undantagsfall kan det utfärdas för tur och returresa. Bokningen eller e-biljett ska visas upp vid ansökningstillfället.
Följande krävs:
Ifylld passansökningsblankett. Blanketten finns på ambassaden och samtliga konsulat.
Vid ansökan på konsulat: två passfoton, som får vara högst sex månader gamla. På fotot ska ansiktet vara avbildat rakt framifrån med blicken riktad mot kamerans lins, ansiktsuttrycket skall vara neutralt och bakgrunden ljus och skuggfri.
Polisrapport om passet är stulet.
Giltig fotolegitimation för att identifiera dig.
Du bör kontakta respektive konsulat för ytterligare information samt eventuell tidsbokning.