Bristen på bostäder och utbudet av turistlägenheter leder till en polariserad debatt. Det visar sig inte minst vid en debatt mellan olika lokalpolitiker från Málaga.
Alla erkänner att bostadsproblemet existerar men orsakerna som de pekar på är olika. Många gånger är det fler anklagelser om vad den ene eller andra har gjort för fel än förslag i att lösa problematiken.
På torsdagskvällen var det lokala aktualitetsprogrammet ”La Alameda” tillbaka efter sommaruppehållet. Ett ofta sevärt program som dels sänds på webben sur.es och på den lokala tv-kanalen 101TV.
Det är Diario Surs chefredaktör Manolo Castillo som intervjuar gäster som politiker och andra beslutsfattare samt ansvarige för näringslivet.
Vid höstens premiär medverkade lokala politiker från Málaga som Elisa Pérez de Siles (PP), Daniel Pérez (PSOE), Toni Morillas (Con Málaga) och Antonio Alcázar (Vox) samt journalisterna Javier Recio och Ana Barreales från Diario Sur.
Daniel Pérez (PSOE) säger att det råder bostadsbrist vilket påverkar både hyrespriserna och priset på bostadsköp. Han uppger att 50.000 invånare har lämnat Málaga centrum på ett decennium och att det nu finns 12.500 turistlägenheter som bidraget till prishöjningen. Han reser kravet på att alla turistlägenheter ska ha egen ingång för att inte störa de boende.
Toni Morillas (Con Málaga) vill införa pristak efter att hyrorna skenat med 25 procent på ett år. Det måste prioriteras rätt att bostäderna i Málaga är i första hand till de som lever och arbetar i staden. Som det hittills har varit har det handlat om spekulation. Hon anklagar Partido Popular och Vox för att ha röstat emot förslag om reglerade marknadshyror.
Elisa Pérez de Siles (PP) menar att problemet har funnits under lång tid och kritiserar passiviteten då PSOE har styrt i regionen i 37 år. De byggde 65 bostäder under den tiden. Málaga är väldigt attraktivt och det är många som vill komma för att bo och arbeta. Men vi måste ha stöd från andra myndigheter. Pérez säger att man nu lagt första stenen till 500 nya hem med en satsning på 25 miljoner euro.
Antonio Alcázar (Vox) definierar bostadsproblemet som ett ”kärnproblem” där det inte har funnits någon planering. Branschen måste bli mer lättarbetad med mindre byråkrati för byggherrar. Vox menar att det är fel väg att gå att demonisera turistbranschen.