Hur många olika druvor växer i Spanien? Det är ett ämne som intresserar läsekretsen och jag får ofta frågan. Prova viner på olika druvor upplevs som spännande.
Vinstocken har gjort en fantastisk resa.
Jag var för ett tag sedan på en mycket trevlig vinpresentation på Vinoteca Los Patios de Beatas i Málaga som för övrigt är en vinbutik/vinrestaurang som kan rekommenderas.
Här provades ARX 2017 och Tesalia 2016 från Arcos de la Frontera i Cádizprovinsen. Den blå intressanta druvan Tintilla de Rota växer där. I Johan Franco Cerecedas läsvärda bok ”Vino! Älskade spanska viner” läser jag en del om denna druva vars ursprung man inte är helt säker på. En del vinkännare menar att det kan vara samma druva som Graciano (Graciano).
Tintilla de Rota odlas i västra Andalusien och kan ha sitt ursprung i trakterna runt Rota nära Cádiz. Den ger viner med viss komplexitet, bra syra och fin frukt. Det är en druva som också ger förhoppningar till de lokala vinproducenterna för kvalitativ rödvinsproduktion då klimatet är en stor utmaning i området.
Eleganta viner
Hos Tesalia så blandas Tintilla de Rota med Petit Verdot, Syrah och Cabernet Sauvignon och ger viner med härlig doft av blå plommon, aromatiska örter, skogsbär, elegant smak med bra syra och frukt.
Ett vin på bara Tintilla de Rota blir påtagligt mörkröd/violett till färgen, fylligt och en smak med söta och bittra nyanser. Kanske inte det som man i första hand söker. Men tillsammans med andra druvor blir det ett vin att söka efter och uppskatta.
Att blanda lokala druvor som Tintilla de Rota med mer internationella druvor visar den intressanta utveckling som sker i södra Spanien där vinmakare utmanar och tänker nytt. Och där vinet vilar på lokal tradition.
Mindre kända
Jag har tidigare berättat om mindre kända druvsorter som nästan bara odlas i södra Spanien. De används i blandningar med andra druvor som blir till höjdarviner. Som druvan Romé exempelvis som troligtvis få svenskar känner till även om den betraktas som den klassiska blå druvan som i vinkretsar förknippas med Andalusien.
Romé var druvan som familjer planterade för vinframställning till husbehov. Först i augusti är 2000 klassificerades druvan och fick användas i kommersiell vinproduktion. Den odlas framför allt runt Alhama de Granada i provinsen Granada.
Även i Axarquía växer druvan Romé och den tycks trivas förträffligt i skifferjorden. 2016 gav en av vinvärldens främsta kritiker Robert Parker toppbetyg till vinmakaren Lauren Rosillo i Axarquía och rödvinerna Sedella och Laderas de Sedella. Viner som är gjorda på bland annat Romé. Se där vilken framgångssaga för en lokal druva på kusten.
Eller ta Bodega Antonio Muñoz Cabrera. Dimobe S.L. i Moclinejo öster om Málaga som, gör ett utmärkt rosévin, El Lagar de Cabrera, på Romé och den mer vanliga Syrah.
100-druvorsklubben
De flesta av oss vinälskare i Spanien känner till Tempranillo, Garnacha, Cabernet, Albariño, Graciano, Moscatel de Alejandría, Pedro Ximenez, Monastrell och Verdejo.
En del vinentusiaster är med i klubben Wine Century Club vilket betyder att de smakat minst 100 olika druvor. Nordamerikanen Steve De Long med hustrun Deborah står bakom föreningen som har 1.232 män och 644 kvinnor som medlemmar.
För många av medlemmarna stannar det inte vid 100 olika druvor. Thomas J. Reagan, Jr. har provat 666 druvor följt av Michael J. Mangahas med 622 druvor och Dan Traucki med 603.
Sanningen är att vi skulle kunna nå upp i nära mängd utan att behöva flytta från Spanien eller den Iberiska halvön.
Det är ju här i Europa som vinproduktionen tog fart på allvar. Kalifornien, Sydafrika, Argentina, eller Australien får ursäkta. Det är i Sydeuropa eller i länderna norr om Medelhavet som vi hittar vinet och druvans äldsta och mest omfattande historia.
Så hur många olika druvor finns det i världen?
Om vi börjar med ursprunget så är det ”Vitis vinífera”. Det är vinstocken som har kommit att göra en fantastisk resa. Kanske minns du artikeln i Svenska Magasinet oktober 2015 – ”Vinstockens resa till Spanien”.
Den äldsta nedskrivna berättelsen hittar vi i Bibeln där det berättas om Noa som var den första litterära person att plantera en vingård och dricka vin. Enligt Bibeln strandade Noa med arken på Ararats sluttningar och i närområdet planterade han vin. Det hebreiska ordet för vin, jajin, förekommer första gången i 1 Moseboken 9:20-24. Ararat är en bergskedja som sträcker sig mellan Turkiet och Armenien. Tidigare betraktades Ararat som ett vidsträckt område.
Härifrån fortsatte vinstocken sin resa till Indien, Kina och Japan och genom östra Medelhavsområdet till Spanien och Kanarieöarna, och vidare till Amerika.
10.000
Vinstockens fantastiska anpassningsförmåga till miljö och att den är en hermafrodit gör att den kan självpollinera. Det blir klonval och olika varianter vilket förklara det stora antalet druvsorter som finns.
Enligt den brittiska experten Jancis Robinson som har samarbetat med Master of Wines Julia Harding och genetikern José Villamouz så finns det cirka 10.000 olika druvor.
2012 publicerades mästerverket ”Wine Grapes” över 1.368 olika druvor som används till vinproduktion över hela världen. Och Spanien skulle då ha 235 olika druvor som används till produktion av vin.
Det stannar inte vid den siffran. Tack vare samordnade insatser har forskare från hela Spanien identifierat ytterligare 300 olika druvor varav 210 är helt okända och där flera av dem inte har några egna namn.
När väl det arbetet är klart kan Spanien i Europa konkurrera med Italien (400 druvsorter) och Portugal (300).
Men kan inte samma druva ha olika namn beroende på i vilket distrikt eller område den växer, kanske någon invänder. Jo visst är det så. Men här talar vi om olika synonymer.
DNA-studier
Den mest odlade blå druvan i Spanien är Tempranillo. I Ribera del Duero och Castilla y León går den under namnet Tinto Fino och Tinta del País medan den i La Mancha heter Cencibel och Ull de Llebre i Katalonien. I Portugal heter druvan Tinta Roriz.
Men ibland händer det motsatta att två olika druvor får samma namn på olika platser, vilket går under benämningen Homonymi. Homonymer är ord som uttalas likadant, och ibland stavas likadant, men som betyder olika saker.
Tack vare DNA-studier har man löst problematiken. Förutom att det har bidragit till säker identifiering har forskare även funnit släktskap och byggt släktträd.
Dominerande blå och gröna druvor
Tills för några år sedan var Airén som odlas i Kastilien La Mancha världens mest odlade druva. På över 300.000 hektar vingårdsareal odlades druvan i huvudsak i mellersta Spanien på ett lika stort område om vi skulle slå ihop Chiles och Australiens vingårdsareal.
Allt fler vinstockar av sorten Airén rycks upp i Spanien och i stället planteras andra sorter i huvudsak internationella.
Överst på tronen i den globala vinvärlden är alltså fornfranska Cabernet Sauvignon den mest odlade druvan. Airén är fortsatt stor men kommer nu på tredje plats. Spaniens nationaldruva Tempranillo kommer på fjärde plats globalt sett och är den druva som har flest synonymer, minst 50.
Tillsammans med Cabernet Sauvignon och Syrah är Tempranillo den druva som ökar mest.
Blå: Cabernet, Merlot, Syrah och Pinot Noir. I Spanien Tempranillo.
Gröna: Chardonnay, Sauvignon och Airén. I Spanien även Verdejo.
Några lokala druvor i Spanien
Balearerna: Callet, Fogoneu, Gargollassa och Giró
Kanarieöarna: Gual, Negramoll, Tintilla, Baboso Negro och Vijariego.
Galicien: Brancellao, Espadeiro, Loureiro, Sousón, Caíño
Katalonien: Sumoll, Trepat och Morenillo.
Andalusien: Tintilla de Rota och Romé Tinta.
Utiel-Requena: Bobal.