Familjeägda vinproducenter tillhör i regel mina favoriter. Här är det inte tal om storskalig vinindustri. Det började som husbehov och har fortsatt med export till utlandet. På kusten har vi ett antal sådana familjebodegor och vi kommer under det närmaste året att besöka några stycken. Vi börjar hos familjen Garcia Martín i Torrox öster om Málaga i en zon med mikroklimat.
– Vår pappa planterade de första vinstockarna för omkring 40 år sedan. Det var traditionella druvor i provinsen Málaga som Moscatel och Romé, berättar syskonen Manuel och Maria Dolores Garcia Martín.
Jag tror det är få svenskar som känner till druvan Romé även om den betraktas som den klassiska blå druvan som i vinkretsar förknippas med Andalusien.
Det tog tid innan druvan klassificerades och blev auktoriserad för att användas i kommersiell vinproduktion genom ett dekret i augusti år 2000. Den odlas framför allt runt Alhama de Granada i provinsen Granada.
Även i Axarquía växer druvan Romé och den tycks trivas förträffligt i skifferjorden. Sommaren 2016 berättade jag i Svenska Magasinet om hur en av vinvärldens främsta kritiker Robert Parker gav toppbetyg till vinmakaren Lauren Rosillo i Axarquía och rödvinerna Sedella och Laderas de Sedella. Viner som är gjorda på bland annat Romé.
Och i Torrox grannby Cómpeta ligger Bodegas Luis Picante som jag besökte våren 2017. Här framställs rödvin på den lokala druvan Romé.
Romé var druvan som familjer planterade för vinframställning till husbehov. Fortfarande finns det många familjer i Spanien som gör vin enbart för husbehov. I mina öron låter det helt underbart och jag hoppas få göra det själv en vacker dag.
Under åren i Spanien har jag fått ett antal flaskor från familjer som gör sitt eget vin. Det är alltid lika spännande. Det är inte alltid toppviner som skulle få höga betyg i tester och få världens vinexpertis att slå bakut.
Men bakom varje vin ligger kärlek till världens bästa måltidsdryck. Och en del viner har överraskat rejält.
Det var alltså så familjen Garcia Martín i Torrox inledde för omkring 40 år. För cirka tio år sedan planterade familjen nya stockar för att se hur andra druvsorter trivs i dalgångarna bakom Torrox. Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Monastrell och Garnacha planterades utmed terrassodlingar.
2014 fick Bodegas Garcia Martín tillstånd att börja med kommersiell verksamhet. Odlingarna är i nuläget på endast tre hektar. Produktionen är liten, mellan 4.000 till 5.000 liter om året. Det investeras lite i taget vilket gör att de siktar på ökad produktion.
Vinerna finns inte att köpa i någon butik på kusten. Anledningen är att en uppköpare i Holland köper upp det mesta. Men hos Bodegas Garcia Martin S.C på avenida de Competa 37 i byn Torrox har du möjlighet att köpa vinet. Torrox by är en trevlig och genuin plats vilket gör att ett besök kan rekommenderas oavsett om du tänker handla vin eller inte.
Maria Dolores är administratör. Brodern Manuel jobbar med produktion. Under skördetiden plockas fem, sex personer in för att hjälpa till. Det kan knappast bli mer småskaligt, familjärt.
Odlingarna ligger mellan Barranco Plano och Arroyo del Manzano strax nordväst om Torrox by som är känt för sitt mikroklimat, kanske Europas bästa. Här växer mango, cherimoya och avokado. Vinstockarna växer i terrasser på bergssluttningarna. Det är kuperat och svårtillgängligt. Enda möjligheten att ta sig fram är med terrängbil eller jeep.
Under skörden är det till fots mellan vinstockarna och med korg på axeln. De som skördar får ta sig till närmsta väg och tippar innehållet i jeepen. Och så fortsätter det, korg efter korg.
Vinrankorna planteras i två traditionella system; espaldera (i fuktiga områden) och en vaso (i torra områden). Vi gör på båda sätt för att prova oss fram med varje druva för att se vilket som är bäst, berättar Manuel.
Espaldera betyder att man låter vinrankorna växa på höjden och binds upp. Det gör att klasarna ventileras av vinden även underifrån. En vaso är vinstockar som växer var för sig, i mindre gropar, och druvklasar växer nära marken.
Espaldera känner vi igen från det fuktiga och regniga Galicien. En vaso är det mer traditionella odlingstekniken i La Rioja, Ribera del Duero eller La Mancha.
Bodegas Garcia Martín framställer ett sött dessertvin på moscatel. Dessutom rött vin som tinto, roble och crianza. Roble har legat sex månader på amerikanska ekfat och crianza tolv månader.
Här arrangeras vinprovningar med tapas eller middag för mellan 15 till 18 personer. Tre till fyra viner provas och det kostar mellan tio till 15 euro per person (tlf 637 836 502 Manolo).
Jag provade tinto och roble vid mitt besök. Friskt och fruktigt vin som trots sin ungdomliga entusiasm håller stilen. Vinet är gjort på druvsorterna Syrah och Romé. Pris: 4 euro.