Huétor Tájar, i Granadaprovinsen, ordnar i helgen som kommer en festival för den som älskar mat i allmänhet, och sparris synnerhet.

Den gastronomiska höjdpunkten gör comeback efter 15 år. 

Det vill man fira med att laga en rekordomelett som innehåller 2 000 ägg och 500 kg sparris.  

Efter att ha vilat i 15 år håller staden Huétor Tájar, i Granada, återigen den lokala matfestivalen FADESPA. En tillställning som historiskt setts som en av de största för att fira sparris som ingrediens i Spanien. 

För arrangemanget står stadshuset och sparrisodlarna Camper, Cosofra, Segundo Grado och Centro Sur. Det kommer att utspela sig på fredag den 12 och lördag den 13 april.

Fler än 30 olika stånd kommer att erbjuda smakprover, demonstrationer, en barnhörna och mycket mer. 

FADESPA hölls för första gången i slutet av 1980-talet och blev tidigt en pionjär för spanska matfestivaler och många tog snart efter. Det innebar på sikt att Huétor Tájar lade ner sin festival då andra platser erbjöd bättre möjligheter när det gällde musik och andra aktiviteter. Den senaste gången som den arrangerades var 2009.

”I år ville vi ta tillbaka FADESPA och fortsätta marknadsföra vår viktigaste jordbruksprodukt, sparrisen, med flera aktiviteter både på fredag och lördag. Precis som tidigare, kommer vi på lördag att förbereda en enorm omelett med 500 kilo sparris, 2 000 ägg, 20 liter olja och med den ämnar vi sätta rekordet för den största sparrisomeletten i världen, en titel som redan hålls av Huétor Tájar”, förklarade Huetas borgmästare, Fernando Delgado. 

Glass och sparrisbröd

Andra delikatesser som kommer erbjudas är sparriskroketter, sparrissylt, risrätter med sparris, klassisk grillad sparris, sparrisbröd och sparrisglass.

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson