El Tintero har slagit upp dörrarna till en systerrestaurang på Plaza de San Miguel i Madrid.

Den nya restaurangen heter El Tinterillo de Málaga och planer finns redan på ytterligare expansion. 

Samma rätter, samma atmosfär och speciella samma typ av försäljning, men nu i landets huvudstad. El Tintero har kopierat sin verksamhet och öppnat en restaurang i Madrid. Även där säljs fiskrätter på samma sätt som i El Palo. 

Den nya restaurangen, som heter El Tinterillo de Málaga, har slagit upp dörrarna bredvid marknaden San Miguel, bara ett stenkast från Puerta del Sol, i hjärtat av Madrid. 

Den nya verksamheten leds av Eduardo de la Torre, en av bröderna i familjen som driver den populära restaurangen i El Palo, öster om Málaga stad. 

Ny stad – samma koncept

Precis som originalet är den nya restaurangen inredd med marina inslag, målad i blåa och vita färger och har till och med en båt för att grilla sina Espetos enligt traditionellt Málagavis. 

Konceptet där servitörerna ropar ut namnet på rätter som de bär på ett fat och de som svarar snabbast får dem serverade gäller även i restaurangen på Plaza de San Miguel. Den har bara varit öppen i drygt två månader men bokningslistan visar att konceptet är populärt även i huvudstaden. 

Eduardo de la Torre förklarar att han ville återvända till Madrid, där han drev flera restauranger för omkring 10 år sedan. “Jag ville återvända under en lång tid men kunde inte hitta rätt plats. Antingen låg de inte bra till eller så var de för små”, berättar han för tidningen SUR. För åtta månader sedan hittade han en lokal som låg centralt och hade tillräckligt med utrymme. 

Plats för 350 personer

Lokalen i fråga är ungefär 500 kvadratmeter stor och har plats för 350 gäster. Sedan de öppnade har de anställt 25 personer som har hand om servering och försäljning. 

Som en blinkning till restaurangens historia har den ett dekorativt område med nedgrävda tallrikar eftersom kunder tidigare grävde ned disken i sanden för att slippa betala. Espetosbåten står vid ingången för att locka in potentiella besökare. 

Restaurangen i Madrid har i stort sett samma meny som den i El Palo och fisken levereras av samma leverantör, direkt från Mercamálaga, varje tisdag och fredag.

“Det här var min dröm: att namnet på El Tintero och min far skulle höras över hela Spanien,” förklarar de la Torre. I denna anda säger han att målet är att öppna fler restauranger som bär namnet i flera av landets städer och även i andra länder. 

Vill öppna i andra länder

Han funderar redan på spanska städer som Marbella, Granada och Barcelona och avslöjar även att han har starka förslag från investerare i Miami. 

Den nya restaurangen öppnade den 2 november och hittills har mottagandet varit mycket bra. De har redan en stor kundkrets som besöker dem ofta, främst från Málaga och Madrid. “Jag har fler gäster från Málaga här än i Málaga”, berättar han skämtsamt. 

Ikonisk chiringuito

El Tintero är en av Málagas mest ikoniska strandbarer, eller chiringuitos, och öppnade redan i början av 60-talet. Det var de nuvarande ägarnas farfar som öppnade en liten krog på platsen där han tidigare färgade fiskarnas nät med tjära. 

Eduardo de la Torres far, Nono, började arbeta i familjeföretaget när han var bara nio år gammal. Det var han som kom på det speciella sättet att servera rätterna. Han fick idén eftersom han blev överväldigad av antalet beställningar så han föreslog att köket skulle förbereda de mest populära rätterna i förväg innan de beställdes. Därefter skulle han stå för försäljningen. 

Den ursprungliga restaurangen är oerhört populär bland både lokalbefolkningen och turister.

Robbie Eriksson

Robbie Eriksson