I stället för skulder och korruption har Estepona förvandlats till ”Solkustens trädgård”.
Här trivs svenskarna som nyligen startade föreningen Estepona Nórdico.
För tio år sedan kunde antalet svenskar i centrala Estepona räknas på ena handens fingrar. Sedan dess har det skett en mindre folkvandring av svenskar som upptäckt pärlan på västra Costa del Sol.
2014 var Sverige för första gången representerat vid Residentens Dag. Det var svensk flagga, affischer från svenska ambassaden i Madrid och 300 broschyrer från Invest-in-Sweden plus svenska tapas i form av senapssill på knäckebröd och ”lonjas de reno y alce” – ren- och älgskav.
Ett svenskt nätverk som växte för varje år träffades för lunch en gång i månaden på en restaurang nära kyrkan Iglesia del Carmen.

Det händer mycket. Många blir förälskade i Estepona, säger Ulf Hedendahl. (Foto: Privat)
Efter att antalet svenskar och nordbor ökat i Estepona startade hösten 2023 Estepona Nórdico med en interimsstyrelse och med Ulf Hedendahl som ordförande.
– Det finns tre kategorier bland medlemmarna. De som flyttat hit och är bosatta. Det är en grupp som växer successivt. Sedan har vi de som tillfälligt bor här och som har fritidsbostad. Det är den dominerande gruppen. Så har vi en annan grupp med tillfälliga besökare, och här händer det mycket. De blir förälskade i Estepona, förklarar Ulf Hedendahl.
Som företeelse och rörelse har Estepona Nórdico funnits under några år. Från början var det ett initiativ som växte och blev till en verksamhet. Nu har man tagit ytterligare ett steg till att bli en ideell medlemsförening för att säkerställa verksamheten.
– Vi har hittills haft 300 aktiviteter om året som engagerat 1.400 personer. Med medlemsavgift ska vi bygga en ny struktur och vi hoppas att så många som möjligt stannar kvar.
– Men aktiviteten ”Drink i hamnen” som inträffar en gång i månaden blir fortsatt öppen för alla.
I början av 2024 väntar ett första ordinarie årsmöte. Fram till dess finns en interimsstyrelse med Ulf Hedendahl som ordförande, Gurli Korsgaard, ekonomi och medlemsansvarig, Thomas Bernsten, vice ordförande, och Göran Ahlin, sekreterare.
Ulf Hedendahl säger att den nystartade nordiska föreningen fått många uppskattande och positiva vibbar från kommunen.
– De tycker det är jättetrevligt. Under etableringsfasen har det blivit ett antal besök vid myndigheter. Inte mindre än tre olika besök vid Junta de Andalucias olika lokalkontor för att registrera oss och dessutom hos kommunen för digitala certifikat. Målet är att vi ska bli en del av det officiella Estepona och kunna bidra till stadens utveckling.
Avgiften hamnar på 30 euro. Vad får medlemmarna då?
– De får tillgång till veckobrevet varje söndag. Det är kommunikationsvägen med medlemmarna. Via veckobrevet annonseras aktiviteter med en tydlig agenda.
– Vi behöver tydliggöra att många aktiviteter ingår i medlemsavgiften plus en euro per aktivitet som exempelvis vandringar, boule och gofika. Externa aktiviteter kostar mer, men där går alltid en euro per deltagare tillbaka till Estepona Nordico. Men det är medlemskapet och medlemsbrevet som är nyckeln till alla möjligheter.
Läs mer: Mäklarspalten: Estepona – tidlös charm och oändliga möjligheter för framtidens investeringar
– Det handlar inte om någon golforganisation. Det finns så många sådana så det behöver inte vi vara, även om många av oss spelar golf.
Estepona Nórdico arrangerar allt från vandringar, promenader, gofika med föreläsningar, frågetävlingar, gastronomi med vinprovningar, kulturresor, allt till självkostnadspris.
– Och så har vi Anders Ekman som är en av våra stora resurser. Han har ett stort hjärta för Estepona och kulturlivet med guidningar och promenader.
Vilken betydelse har borgmästaren José María García Urbano haft för Esteponas förvandling?

Över hundra svenskar hyllade Esteponas borgmästare José María García Urbano som fick utmärkelsen ”årets oliv” den 6 november 2022. Gurli Korsgaard, Gunilla Lindström och Stig von Bahr höll tal. Skönsång framfördes av operasångarna Ann-Louice Abbestam och Fredrik de Jounge.
– Det arbetet som borgmästaren har gjort kan beskrivas som en stor förändringsresa. Först hanteringen av skulden, men även hur hela staden har utvecklats. Avenida de España är numera en paseo. Det är ekonomisk tillväxt i kommunen som dessutom har en låg arbetslöshet sett med spanska mått mätt.
Ulf Hedendahl menar att Estepona har ett DNA med genuin spansk karaktär. Andra kustkommuner är mer exploaterade.
– En kommuns DNA är något väldigt fint, när orten bär sin karaktär. Och här kan vi hjälpa till och bidra. Vi är en stor grupp människor som investerar pengar, tid och känslor i Estepona.
Skuldtyngd kommun
2011 valdes José María García Urbano (Partido Popular) till borgmästare. Estepona var då en skuldtyngd kommun som låg back 304 miljoner euro. Korruptionshärvorna hade följt på varandra varav ”operación Astapa” var den största.
2003 till 2007 styrdes Esteponas av PSOE och det lokala partiet PES (Partido de Estepona). De upprättade en ”kassa B” dit pengar strömmade från personer med fastighetsintressen.
Den tidigare borgmästaren Antonio Barrientos plus nästan 100 andra personer åtalades för bostadskorruption. Fallet blev ett av de största på Costa del Sol. Utredning omfattade 351.114 sidor i 774 volymer! Det är en rättegång som fortsatt pågår.
Före Barrientos hade Jesús Gil Marín varit borgmästare (1995-1999) i Estepona. Han var son till Marbellas ökända borgmästare Jesús Gil och gick i samma fotspår som pappan med omfattande fastighetskorruption.
Spektakulär
García Urbano hade alltså en tung ryggsäck att ta över efter valsegern 2011.
Numera är Estepona ett föredöme och mönsterkommun.
Förändringen har helt enkelt varit spektakulär. Och det är borgmästaren José María García Urbano som är mannen bakom förändringen. Han får saker och ting gjorda. Det sägs att han på sitt kontor har en uppsatt tavla med projekt, mål och datum när det ska vara genomfört.
Om kommunen låg back med 304 miljoner euro 2011 är det endast 28 miljoner euro. Tekniskt sett har inte Estepona någon skuld då vi varje år genererar ett överskott, sa García Urbano nyligen när han intervjuades på tv-programmet La Alameda på Málagakanalen TV101.
Skulden har sjunkit utan att invånarna behövt betala mer i skatt. I stället har överflödiga utgifter kapats samtidigt som den kommunala arbetsstyrkan trimmats och minskat.
Och invånarna blir påminda om den kommunala skulden som sjunker. På strandpromenaden finns en digital skärm som visar den exakta siffran.
När budgeten nyligen presenterades för 2024 förväntades ett överskott på 1,4 miljoner euro. Estepona är på grön kvist.
Det spanska fenomenet med att kommunfullmäktige blir arbetsförmedling och invånare i valtider ”betalar tillbaka” via röstsedeln för förmåner och arbetstillfällen har upphört i Estepona.
Ny park

José María García Urbano fortsätter att jobba för Esteponas bästa
Det offentliga slöseriet är slut, det är ordning och reda i finanserna samtidigt som hela stadsbilden har förskönats. Boulevarden som tidigare var gamla riksväg N-340 älskas av alla som tar sina powerwalks eller besöker utsiktsplatsen mirador del Carmen designad av Málagaarkitekten Salvador Moreno Peralta.
I slutet av 2023 invigdes en ny park, La Hermandad, ett nytt stort grönområde på 16.500 kvadratmeter i området Las Mesas där en gammal vattenreservoar tidigare låg.
Initiativ har även tagits för att stötta besöksnäringen och handeln. Det finns inte mindre än fem kommunala parkeringar där det kostar en euro per dag. Ja, en euro.
José María García Urbano som för övrigt fick utmärkelsen ”Aceituna del Año” (Årets oliv) 2022 av föreningen Estepona Nórdico är omåttligt populär inte bara bland invånare och residenta utan även bland besökare och turister.
Borgmästare i Málaga?
Han är också lite av ryktenas man då Esteponas framgångar inte har gått obemärkt förbi hos Partido Populars partistyrelse för Málagaprovinsen. Anledningen är att Málagas borgmästare Francisco de la Torre som nyligen fyllde 81, år är inne på sin sista mandatperiod.
Den påtänkta borgmästarkandidaten i Málaga för PP kan mycket väl vara José María García Urbano. Nästa gång det är lokalval är 2027 och samma år fyller Paco de la Torre 84 år.
Partido Popular är medvetna om att den som skulle kunna axla Paco de la Torres mantel är García Urbano. När han har fått frågan om Málaga så känner han sig både smickrad och glad. Men tillägger:
– Min plats är i Estepona och jag har mycket att göra här, och fortsätter:
– Om frågan blir aktuell skulle jag reflektera över den och lyssna vad som är partiets önskemål.
García Urbano är en klok man och vet att om han nu skulle säga ja redan nu till att bli borgmästarkandidat i Málaga till nästa val skulle han riva upp ett dammoln i Estepona. Han väljer att ligga lågt och fortsätta att jobba för Esteponas bästa.
Hållbarhet
Vid ett forum som arrangerades i höstas under temat ”framtiden för hållbara städer” definierades begreppet. Estepona är just en hållbar stad inom miljö, ekonomi och socialt.
Kommunen har åtagit sig att följa regionregeringens politik för hållbarhet och den andalusiska planen för att motverka klimatförändringar. Det beskrivs som akuta åtgärder som införts med blå och gröna korridorer, gröna korridorer och svalkande platser där besökare får skugga under heta dagar. Kommunen inför även lågutsläppsområden från 2024.
Den som har besökt Estepona de senaste tio åren ser också den förändring som gjorts med projektet ”Jardín de la Costa del Sol”, Solkustens trädgård, där inte mindre än 130 gator har förskönats med blomkrukor och nya träd. Det är inte konstigt att en grupp engelska stadsplanerare och arkitekter nyligen belönade Estepona med ett pris.
Poetisk vision
Alejandro Simón Partal, författare och professor från Estepona formulerade tankarna vid forumet som hölls hösten 2023.
– Städer behöver en poetisk vision och den poetiska visionen är den mänskliga visionen. Hellre människor än maskiner och en kultur som är praktisk och användbar. Kultur är kontakt med andra och det finner man i staden. Man älskar en stad som Estepona för att man vill dela den med andra.
Simón Partal nämnde Estepona, Málaga och Bilbao som exempel på städer som har förändrats från grå och döda till moderna och levande. Guggenheim i Bilbao, Málaga som kulturstad och den gröna, sport- och kulturutvecklingen i Estepona har bidragit till att bli färgstarka städer.
– Jag är bosatt i Estepona centrum och jag kan ta en 25 minuters promenad utan att möta en bil. Man blir glad att vistas i en grön miljö och med cykelbanor.
Avsaltningsanläggning
Hösten 2023 förvärrades torkan för varje dag och Solkusten är på väg in i en framtid med konstant vattenbrist. Under lång tid har det saknats kraftfulla åtgärder, brist på planering och investeringar i hydraulisk infrastruktur.
Lägg till klimatförändringar och befolkningsökning så blir resultatet brist på vatten.
Estepona planerar att bygga en avsaltningsanläggning på rekordtid. Det handlar om en förproducerad anläggning med moduler som monteras upp.
– Vi kan lösa problemet med torka på mycket kort tid, säger José María García Urbano.
– Förutom att det är en bra idé så är det ett projekt som kan sättas i verket mycket snart. När det gäller Estepona är finansieringen på plats tack vare kommunens budget. Det sista som saknas är att få grönt ljus av regionregeringen Junta de Andalucía.
Snabba åtgärder
García Urbano är tydlig med att det krävs snabba åtgärder. Om inte väntar allvarliga konsekvenser för provinsens ekonomi.
– Det är inte bara ett problem för 2024, utan även 2025, 2026 och 2027 och så vidare på grund av torrare klimat, säger borgmästaren och tillägger att de förproducerade modulerna till en avsaltningsanläggning kan bli verklighet i andra kommuner.
Anläggningen ska producera 20.000 kubikmeter per dag och ska enligt planen byggas väster om mynningen av floden El Castor. Den ska även kunna byggas ut för att producera 30.000 kubikmeter per dag. Sätts planerna i verket ska den stå klar till sommaren 2024.

”Solkustens trädgård” vill trygga vattenförsörjningen genom att bygga avsaltningsanläggning
Eftersom anläggningen är förproducerad med färdiga moduler som monteras upp på plats förkortas både byggtid och kostnader.
Dessutom kommer en avsaltningsanläggning i Estepona att frigöra resurser till andra kommuner. Det gäller vatten från La Concepcion-dammen i Istán som i dagsläget går till Estepona som i framtiden skulle kunna försörja inlandskommuner.
När det gäller hydraulik så har Estepona nyligen invigt en stor regleringsreservoar i det övre området med en kapacitet på 15.000 kubikmeter vilket är 15 gånger mer än den tidigare reservoaren. Dessutom läggs nya rör runt staden för att garantera vattenförsörjningen vid haverier eller andra tillfälliga avbrott.
Pendeltåget
José María García Urbano nämnde också behovet av att bygga ut pendeltåget längs kusten som ytterst brådskande för provinsen. Dessutom att det blir en förlängning till Algeciras. Costa del Sol behöver en anslutning till Algeciras
– Men vi måste vara uppriktiga och tillägga att varken PP eller PSOE har tillhandahållit en budget för projektet under tiden de suttit i regeringen.
José María García Urbano nämnde också universitet som kommer att stå klart till läsåret 2025/2026. Det blir privat som kompletterar de offentliga skolorna.
Svensken som satt modell för turistmonumentet
I aprilnumret 2006 berättade vi om den kände skulptören Joaquin Aguilera Diaz som fick uppdraget från Estepona kommun att göra ett turistmonument som invigdes juli 2005. Den nu bortgångne tidigare svenske Esteponabon Lennart Lomander fick sitta modell för ”Homenaje al turista”.