Estepona är i fokus när det gäller bostadsköp och investeringar på västra Costa del Sol. Och det är inte konstigt. Den charmiga pärlan med fina stränder drar till sig allt fler svenskar och andra nationaliteter. Muralmålningar, vackra gator med blomsterkrukor i glada färger gör detta till Solkustens trädgård. Av Ola Josefsson
Estepona (ca 66.000 invånare) är som ett museum. Platsen har blivit synonym med väggmålningar, den ena vackrare än den andra, och drar till sig mängder av besökare. Vid den gemytliga och trevliga turistinformationen på plaza de las Flores finns kartan ”Ruta de los Murales” som alla besökare får.
Med kartan i handen kan du promenera runt i Estepona en hel dag, titta på imponerande fasadmålningar, utsmyckade gator i kombination med tapas och gott vin. Det är inte svårt att trivas.
Vid sidan om orkidéhuset Orchidarium är stora husväggar täckta med väggmålningar som föreställer majestätiska trädgårdar som aldrig vissnar. ”Reflejos del jardín”, Trädgårdsreflexioner, tillhör de största vertikala väggmålningarna i Europa utförd av en artist, José Fernández Ríos.
Orkidéhuset kan också rekommenderas. Tre euro i inträde och med omkring 1.300 orkidéer från hela världen. Mest blomsterprakt sommartid.
Ta en promenad genom stan så upptäcker du en spännande värld där gatukonsten har tagit kommandot.
– Med dessa kreativa målningar ligger Estepona i framkanten bland spanska och europeiska städer när det gäller konstnärliga bidrag utomhus. Väggmålningar är en konstnärlig ådra som uppskattas i alla dess former, säger José María García Urbano, borgmästare.
– Initiativet ska syfta till insatser i områden där målningar hjälper till att omvandla stadsmiljöer som får ett nytt liv.
Det finns upp emot 35 fasadmålningar i centrum . Alla med olika namn som exempelvis ”Día de Pesca”, Fiskedag, som du hittar på flera fasader i kvarteren ovanför orkidéhuset. En del är realistiska, andra abstrakta som väggmålningen ”Nano4814” av Javier Infantes som till vardags är resident i New York. Andra konstnärer är Francisco Alarcón, Néstor Plada, Juan José San Pedro, Curro Leyton och Conchi Álvarez med konst, målningar och teman som betraktaren får avgöra.
Estepona hyllar även författaren Miguel de Cervantes med ”Quijote del siglo XXI” av Curro Leyton. För att minnas 400-årsdagen då den kände författaren avled. Väggmålningen hittar du på skolan IES Puerta del Mar norr om tjurfäktningsarenan.
På en annan vägg utmed Avenida Juan Carlos I uppmärksammas de otaliga flyktingkatastroferna av konstnärerna Pilar Castañón och María Romero. Fasadmålningen ”In Memoriam” är tillägnad de barn som drunknat i Medelhavet på jakt efter ett bättre liv.
Det senaste tillskottet bland vägmålningar är en hyllning till Picassos konstverk Guernica som i år, 2017, fyller 80 år. När jag besökte Estepona i mars månad var halva väggmålningen klar. Du hittar den på en fasad till skolan CEIP Maria Espinosa.
Omvandlingen av Gamla stan eller de historiska delarna inleddes för fem år sedan. Under temat ”Estepona, jardín de la Costa del Sol”, Estepona Solkustens trädgård, startade ett omfattande arbete med hus, gator och vackra blomkrukor i olika färger.
Och arbetet fortsätter, senast utmed calle Sevilla och calle Aragón. Det finns många vackra gator. Mina personliga favoriter är calle Cruz, calle Santa Ana, calle Portada, calle Aurora och calle Zapateros.
Nästa steg är åtta boutiquehotell som ska smälta in i den genuina miljön. Boutiquehotellen i ”casco histórico” ska skapa 200 arbetstillfällen och ge 300 nya hotellbäddar. Totalt handlar det om investeringar på 40 miljoner euro. I Estepona handskas kommunen varsamt med utvecklingen.
Det är viktigt att locka till sig turister. Men det får inte bli på bekostnad av trivsel, mysfaktor och miljö.
Esteponas framtida hotellsatsning presenterades i januari vid turistmässan FITUR (Feria Internacional de Turismo) i Madrid. Samtliga nya hotell ska byggas i centrum som hotell Maravilla på calle Real, fyrstjärnigt med 42 rum, eller Hotel Boutique El Pilar Andalucía. Byggstart väntas hösten 2017.
De övriga boutiquehotellen byggs på calle Santa Ana, Caridad, Carlos Herrera, Veracruz, Concepción och vid vackra plaza de Las Flores. Ett nätverk av logimöjligheter vid några av de mest efterfrågade platserna i Gamla stan.
Ett tidigare pensionat mitt emot botaniska trädgården ska göras om till hotell och locka med strand och sol.
Turismen ökar vilket gör att Estepona de närmaste fyra åren ingår i kategorin ”zona de gran afluencia turística”, större turistområde. Det är ett tillstånd som regionalregeringen Junta de Andalucia delar ut och som måste förnyas vart fjärde år.
Som turistzon eller turistområde kan butiker och affärsinnehavare besluta om längre öppettider och hålla öppet på söndagar och helgdagar. Under vissa perioder på året som påskveckan Semana Santa och perioden 1 juli till 15 september får butiker själva avgöra sina öppettider.
– En turistkommun som Estepona får inte missa jobbskapande möjligheter som uppstår när antalet turister under vissa perioder på året ökar stort. Vi vill vara ett konkurrenskraftigt turistmål som ger service åt besökare vilket innebär längre öppettider. Staden kan inte hålla stängt när turister kommer och alla önskar att den kommunala ekonomin ska blomstra, säger José Antonio Vílchez, kommunalråd med ansvar för handel.
För att stimulera näringslivet har kommunen även infört en rabatt på öppningslicensen av nya verksamheter. En bonus på 75 procent som gäller för kvinnor som utsatts för könsrelaterat våld, långtidsarbetslösa ungdomar under 30, personer med nedsatt rörlighet och de över 55 år som har varit i arbetslöshet under minst sex månader de senaste två åren.
Estepona är en mycket trevlig stad att promenera i. En medelstor spansk kommun vid havet som lever året runt. På paseon ser jag äldre, barn, ungdomar och barnfamiljer. Jag hör engelska, svenska, norska, danska och ryska.
Svenskarna har ett nätverk i Estepona och träffas klockan 14 sista torsdagen i varje månad på restaurang El Hatillo på calle Manuel Navarro Mollor 8.
– Senast var vi 30 stycken. Jag kan konstatera efter att jag flyttade hit i början på 2000-talet har antalet ökar. Flera svenska mäklare finns numera i stan. En del köper bostad i centrum medan andra väljer bostadsområdet runt Estepona, säger Robert Lilljequist, kontaktperson i nätverket.
Nya lekparker för barn hittar jag på flera ställen. Lekplatser anpassade även för barn med funktionshinder. Totalt ska centrum ha tre större lekplatser innan året är slut. Samtliga redskap uppfyller kraven i EU-lagstiftning som reglerar barns utrymmen. En investering på 70.000 euro.
Den stora satsningen i Estepona är projektet med det toppmoderna sjukhus Centro de Alta Resolución. Det beskrivs som en milstolpe i kommunens historia och kommer att kosta 17,7 miljoner och ska erbjuda 85.000 konsultationer, 91.000 akutärenden och utföra 4.000 operationer om året. Det blir en klar förbättring av hälso- och sjukvården.
I februari presenterades projektet av borgmästaren José María García Urbano tillsammans med andalusiska hälsorådet Aquilino Alonso. Ett tidigare projekt stoppades i juni 2011.
Regionalregeringen Junta de Andalucia bistår inte med en enda euro under byggtiden. Däremot står den regionala hälsovårdsmyndigheten för driften.
Sjukhussatsningen betalas av kommunen, kommunernas samfällighet och av provinsstyrelsen i Málaga. Byggtiden är beräknad till 22 månader.
Enligt kommunens budget för 2016 avsattes en miljon till projektet. För 2017 och 2018 är sex miljoner per år avsatt och 2019 4,7 miljoner euro. Sjukhuset blir på 14.300 kvadratmeter och byggs på en tomt som är 60.166 kvadratmeter i västra delen av kommunen i ett område som går under namnet Santa María. Sjukhuset får bra parkeringsutrymmen, trädgårdar, akutmottagning, operationssalar, kvinno- och barnavdelning, helikopterplatta och omkring 150 medicinska specialister som avlastar andra sjukhus på kusten.
– Målet med det nya sjukhuset är att befolkningen ska få bästa sjukvården och att remisser till andra sjukhus kan undvikas. Vi tänker inte ifrågasätta finansieringen. Det viktigaste är att det har kommit fram pengar till satsningen, säger José María García Urbano, borgmästare i Estepona.
Samtidigt fortsätter bygget av vandringsleden Senda Litoral under våren och försommaren. När den är klar ska vi kunna promenera från Nerja i öster till Manilva i väster utmed Costa del Sol.
58 företag har lagt anbud på att bygga broar och gångvägar i trä som förenar Hacienda Beach med La Chimenea, El Roquero med Doncella Beach och Punta La Plata. Budgeten är på en miljon euro och pengarna kommer från provinsstyrelsen.
Svensken som satt modell för turistmonumentet
I aprilnumret 2006 berättade vi om den kände skulptören Joaquin Aguilera Diaz som fick uppdraget från Estepona kommun att göra ett turistmonument som invigdes juli 2005. Den nu bortgångne tidigare svenske Esteponabon Lennart Lomander fick sitta modell för ”Homenaje al turista”.