Under det senaste halvåret har 299.806 personer emigrerat till Spanien. Inte på 15 år har befolkningen ökat i en sådan omfattning.
Invånarantalet i Spanien ligger nu på 48,3 miljoner.
Inflyttningen utifrån sker i huvudsak från Colombia, Marocko, Venezuela och Peru.
1 juli var det nästan 8,5 miljoner invånare i Spanien som är födda i ett annat land. Dessa representerar 17,5 procent av befolkningen. Nästan en av sex personer som bor i Spanien är födda i utlandet. Mer än två miljoner av dessa har spanskt medborgarskap.
Siffror från Spaniens motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) visar att befolkningen den 1 juli uppgick till 48.345. 223 personer.
På bara ett år har befolkningen ökat med 537.611 personer. Och under de senaste två åren handlar det om en ökning på över en miljon.
Sedan andra kvartalet 2021 efter att befolkningsantalet minskat i samband med covid-19-pandemin har det varit en konstant ökning under nio kvartal.
Regioner där befolkningen ökar mest är Balearerna, Katalonien, Madrid och Valencia. Dessa fyra ligger över landets genomsnitt när det gäller ökning.
Den lägsta befolkningstillväxten har Extremadura och Asturien följt av Ceuta, Castilla y León, Galicien och Andalusien.
Och det är inflyttningen utifrån samt återhämtningen av ekonomin och sysselsättningen som bidrar till ökningen. Inflyttningen från utlandet mildrar Spaniens negativa spiral med fler dödsfall än födslar de senaste fem åren.
Málagaprovinsen är den provins i Andalusien som visar störst befolkningstillväxt med 1,5 procent på ett år, från 1,735 miljoner till 1,762 miljoner invånare.
Provinsen Málaga har fått 26.181 fler invånare på ett år varav 23.230 är födda utanför Spanien, totalt 400.000. Det betyder att nästan 89 procent av de nya invånarna är födda i ett annat land, eller nära nio av tio nya invånare.