Spanien drar in kosing från vinexporten som aldrig förr. Under årets sex första månader exporterades vin för 1,32 miljarder euro. Det är en ökning med 6,7 procent jämfört med samma period ifjol trots att volymen minskade med 0,7 procent till 1,116 miljarder liter enligt OEMV (Observatorio Español del Mercado del Vino). Av Ola Josefsson

Spanien sålde vin till Sverige för 30 miljoner euro under första halvåret vilket var en ökning med åtta procent jämfört med samma period ifjol visar färska siffror från OEMV som Svenska Magasinet tagit del av. Försäljningen av spanska bulkviner minskar samtidigt som kvalitetsviner och mousserande viner ökar.
Så kan utvecklingen 2017 beskrivas enklast. Lägg till att Spaniens viner bara bättre och bättre varför vinproducenter får ut ett högre pris.

När jag flyttade till Spanien 1994 fick jag ofta höra att vin är billigare än vatten. Och så var det. Vissa bulkviner eller bordsviner var billigare än en flaska mineralvatten.
Vinerna var mindre bra, om jag får citera Pepe Marchena, ett geni inom flamenco som uppträde på klassiska Tritón på Solkusten i slutet på 60-talet. Han lär nämligen ha sagt: ”Vi har inga dåliga viner, bara mindre bra”.

Sedan dess har det hänt en hel del även om det fortfarande finns billigt vin för de som önskar det. Jag har tidigare berättat om provinsen Málagas frammarsch i vinvärlden. Vinerna blir bara bättre och bättre vilket uppmärksammas av vinkännare.

Rekordtidig skörd
Årets vinkörd inleddes i Axarquía-området redan i juli månad och slutar i Ronda-området i oktober med de senare sorterna. I skrivande stund hade cirka 80 procent skördats i provinsen Málaga och det såg ut att bli en liknande skörd som ifjol, kanske något mindre. Kvalitén beskrivs som mycket bra.

Kontroll- och ursprungsmyndigheten med det långa namnet Consejo Regulador de la Denominaciones de Origen Málaga y Sierras de Málaga har 44 bodegas eller vinproducenter under sitt tak. Totalt finns det 4.000 hektar vinstockar i provinsen varav 1.700 ligger under kontrollmyndigheten DO. På 1800-talet hade Málaga världens näst största vindistrikt på 114.000 hektar.
Förutom vin produceras även ätdruvor och russin. De flesta vinodlingar hittar vi i Axarquía, norr om Antequera, Montes de Málaga, Ronda-området och Manilva.
I Álora i Guadalhorcedalen ligger trevliga Bodegas Pérez Hidalgo sedan år 2000. Här skördas Merlot, Moscatel, Cabernet Sauvignon och Syrah. Deras crianza Vega de Geva (10,35 euro på El Corte Inglés) blev för andra året i rad vald till det bästa butiksvinet med utmärkelsen ”Supervinos 2018” av författaren och vinkännaren Joan C. Martín.
Han har tagit på sig den angenäma uppgiften att varje år utarbeta vinguiden ”Supervinos 2018. La guía de vinos de supermercado” över de bästa vinerna som säljs i livsmedelsbutiker i Spanien. Ett tusen viner har provats och 110 har placerat sig i kategorin ”supervinos” (upp till 6,99 euro) och 40 som ”megavinos” (upp till 14,99 euro).

Framgången stannar inte bara där för bröderna Pérez Hidalgo. Deras torra moscatel Flor Floris (8,25 euro) hamnar på listan över Spaniens sju bästa butiksviner.
Ifjol sålde Bodegas Pérez Hidalgo slut på sin omtalade crianza. Så lär det bli i år igen efter ytterligare en utmärkelse eftersom de saknar möjligheten till att utöka produktionskapaciteten. I år har de planterat en halv hektar med nya vinstockar men det tar fyra år innan de kan producera vin berättar Pérez Hidalgo i en intervju i Diario SUR.