Sex gruppvåldtäkter av minderåriga där offren inte har varit över 15 år varav den yngsta bara var 11 år. 31 av gärningspersonerna är identifierade varav sju är under 14 år. Hur har det kunnat bli så här?

Det är inte lätt att vara ung och växa upp i våra dagar. Den digitala tekniken har förändrat livet. Det är press och stress. Ungdomar vittnar om hur jakten på likes försämrar självkänslan ju mer de använder sociala medier.

När jag ser tillbaka på min egen uppväxt så var den trygg. Pappa jobbade, mamma var hemmafru. När jag kom hem från skolan var alltid mamma närvarande.

Det doftade nybakat. Mamma bjöd mig och skolkamraterna på svartvinbärssaft och nybakade smålandskringlor. Det blev samtal vid köksbordet om skolan och livet. Läxhjälpen fanns på nära håll.

Med fotbollen under armen sprang jag ut på gården för att lira med kompisar. På vintern nyspolad is och hockey. Eller tennis på närmaste bana. Fiske efter abborre, gädda, mört eller braxen i Barnsjön.

I skogen lekte vi cowboy, indian, Robin Hood, ja allt som gick att hitta på, om vi inte cyklade rallycross. Det var mycket energi, spring i benen. På kvällen somnade vi gott.

Okej, vi kanske ”pallade” äpple eller plommon från ett träd vars grenar hängde över staketet, någon gång. Eller sprang på tak, där vi inte borde vara.

Det är skönt att kunna se tillbaka på dessa år, le och känna värme. En uppväxt som kännetecknades av trygghet, massor av kärlek, omtanke, gästfrihet och kamratskap. Pappa och mamma var trygghet och tillsammans reste vi till Spanien. Bilder i föräldrarnas fotoalbum visar en blond, lockig tvååring som leker med spanska barn på Las Canteras-stranden i Las Palmas 1969. Det Spanien vi kom till var tryggt, föräldrar och barn umgicks på stranden.

Jag mår dåligt när jag läser om hur våra dagars miljö påverkar barn och ungdomar. Om föräldrar med mindre kvalitetstid med sina barn. Barn som söker efter trygghet och hamnar fel. I gängkriminalitet för att ”bli någon”.

Eller sociala nätverk som formar barnen från tidig ålder, påverkar deras mentala hälsa negativt. Det var vad Arun Mansukhani berättade när han nyligen blev intervjuad i spanska tv-programmet La Alameda.

Vältränade kroppar vid poolkanten, perfekta solnedgångar, glada människor som dansar och middagar på idylliska platser. Det sociala nätverkets värld är också en fiktiv värld som bara består av det perfekta ögonblicket och lätt kan bidra till en känsla att ens eget liv är ganska tråkigt.

Arun Mansukhani är psykolog och sexolog. Han menar att det som har störst negativ påverkan på ungdomars psykiska hälsa är sociala nätverk. Det är verktyget som ersatt platser och händelser som tidigare gradvis formade unga människor. Som det där samtalet vid köksbordet efter skolan.

Vi som är tillräckligt vuxna och nått en viss ålder har kunskap om ett annat liv utan mobiltelefon. Vi kan betrakta, jämföra, dra slutsatser och lättare kunna hantera den explosiva effekt som nätet har jämfört med barn och ungdomar som är klistrade vid mobilskärmen.

Mansukhani, en av Spaniens främsta experter på området, menar att nätet och mobilen har bidragit till en enorm konsumtion av pornografi vilket i sin tur har lett till en missförstådd sexualitet. Nu delegerar vi sexualundervisning till porrwebbplatser. Ungdomar och barn imiterar porrfilmens aktörer med sadistiska fantasier.

Senaste tiden har det inträffat gruppvåldtäkter i Murcia, Logroño, Villareal, Burjassot, Badalona och Tarragona där åtta flickor inte varit över 15 år. Experter står handfallna och talar om attityder som de tidigare inte har sett. Av 31 identifierade gärningspersoner är sju under 14 år!

Gärningspersonerna får tidsbestämda straff. Men för offren riskerar skadorna bli livslånga efter att de blivit förda till en isolerad plats utsatta för traumatiskt våld och sexuell tortyr i flera timmar. ”De gjorde slut på allt, stal min ungdom och tonårstid”, säger en ung tjej.

Antalet domar mot minderåriga för sexualbrott har ökat med 63 procent på fem år. Stiftelsen Anar (Fundación Ayuda a Niños y Adolescente en Riesgo) har dokumenterat mer än 6.000 fall under tio år!

Det har gått så långt att samtliga provinser i Spanien före årets slut ska ha installerat speciella kriscentrum med ett team av specialister för ungdomar som utsatts för sexuellt våld. För minderåriga kommer särskilda kriscenter att öppnas.

Beslutet ingår i den nya samtyckeslagen där samtliga kriscenter ska vara öppna 24 timmar om dygnet. Hittills finns bara två i Madrid, en i Asturien samtidigt som ett kriscenter är på väg att öppna upp i Kantabrien. 66 miljoner euro är avsatta som kommer från EU.

Arun Mansukhani vill att föräldrar ska ta en mer aktiv roll i hur mycket tid deras barn tillbringar framför skärmen. Att vara mer på sociala nätverk innebär inte mer lycka och tillfredsställelse. Snarare tvärtom. Mansukhani menar att sociala nätverk är direkt relaterade till en högre nivå av obehag.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.