Under de senaste veckorna har invånare och besökare i Cádiz och Huelva blivit förvånade efter att myndigheterna satt upp varningsskyltar för tsunami. Skyltarna är märkta med ”Tsunami. Ruta de evacuación”, Tsunami. Utrymningsväg. Bakom beslutet att sätta upp skyltarna står inrikesdepartementet.

Anledningen är att kusten vid Cádiz och Huelva löper störst risk att drabbas av tsunamivågor i samband med jordskalv. Det som inträffade den 1 november 1755 kan hända igen. Den dagen svepte en jättevåg, tio till femton meter hög över kusten och i Cádiz omkom 2.200 människor.

Läs mer: Andalusien först med akutplan i händelse av tsunami

Jordbävningen som mätte 9,5 på Richterskalan orsakade att 90.000 människor omkom i Lissabon när byggnader rasade ihop.

På den tiden fanns inga tsunamivarningar. Om en liknande jordbävning inträffar idag har myndigheterna sextio minuter på sig att evakuera området.

För att inte invånare och turister ska glömma bort att risken finns har myndigheter låtit sätta upp varningsskyltar. Som en påminnelse alltså. Ordspråket säger att det är ”bättre att föregå än föregås”. Det är bättre att anta nödvändiga medel så att inte en situation leder till ett slut utan någon lösning, resonerar myndigheterna.

Tsunamisignalering är inte något som det plötsligt har tagits ett beslut om. Det är en del av den statliga tsunamiplan som godkändes 2021 av regeringen där signaler och skyltar för evakueringsvägar tydligt ska märkas upp.

Tsunamivarningarna har orsakat olika reaktioner hos invånare och på sociala nätverk. Medan en del känner oro tar andra det med ro och skämtar om det ”att snart har vi bläckfisk och havsabborre på gatan” och ”snart har Sevilla en strand”.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.