Glass – en lyxvara när högsäsongen startar upp

av | mar 24, 2023 | Mat & vin, Nyheter

Glass hör sommarhalvåret till. Men glass är bland de livsmedel som har ökat mest i pris senaste tiden. Dyrare el, färskmjölk, ägg, frukt och även socker har bidragit till ökade produktionskostnader.

Diario SUR uppmärksammar i fredagens tidning glassbranschen som slåss mot höga produktionskostnader som har ökat med 30 procent enligt branschen. I genomsnitt har försäljningspriset per liter gått upp från 20 till 25 procent jämfört med i fjol.

– Glass var tidigare en prisvärd produkt som håller på att bli en lyxvara, säger en glassförsäljare till tidningen.

En glass under besöket i Málaga är ett självklart val för de flesta av oss. Glassbarerna ligger tätt i den populära sydspanska hamnstaden.

Om priset per liter ifjol låg på 12 till 14 euro har det i år stigit till 18 euro. Men det finns glassbarer som tar upp emot 26 euro per liter i Gamla stan (Centro Histórico) eller stadsdelen Cerrado de Calderón som har de bästa glassbarerna.

Trots ökade glasspriser har säsongen börjat bra. Glassbarerna har haft gott om kunder. Men så brukar det vara i början på säsongen.

– Början av säsongen är i regel mycket bättre än avslutningen i september. Då har många tröttnat och föredrar bakverk, säger Paloma Cremades, ägare till Heladería Cremades.

Málaga anser sig ha Spaniens längsta glassäsong som inleds på Andalusiens Dag 28 februari och pågår till nationaldagen 12 oktober. Calle Granada i Málaga anses vara glassvägen nummer 1.

Glass är ett livsmedel som tas på största allvar i Spanien. Nyligen avgjordes tävlingen Jornada Europea del Helado Artesano 2023 i Denia (Alicante) där den bästa ekologiska glassen korades. Det var en äppelpajglass från Österrike som vann.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

Costa del golf