Andra måndagen i maj månad besökte jag den gamla tobaksfabriken Tabacalera i Málaga som numera har rysk konst på väggarna och gamla bilar. Filialen till det ryska statsmuseet i Sankt Petersburg öppnade ifjol och strax intill ligger bilmuseet. Av Ola Josefsson

Bland gamla veteranbilar arrangerades 9 maj den tredje upplagan av Experiencia Verema i samarbete med provinsstyrelsen Diputación Provincial De Málaga som med marknadsföringen ”Sabor a Málaga” gör en storstilad insats med att marknadsföra lokala produkter.
Vid vinmässan medverkade över 60 producenter från hela Spanien. Det var föreläsningar och vinprovningar.

Femte största på webben
Verema är världens femte största webbportal med inriktning på vin. För vinälskaren som vill hålla koll på en gigantisk marknad med Spanien i fokus är Verema en guldgruva.
Liknande vinmässor hålls i Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao, Mallorca och Vigo. Att Málaga har kommit med på vintåget sedan tre år bekräftar bara bilden av att vindistriktet Málaga tagit rejäla kliv framåt.

I Málaga träffades branschfolk, med allt från producenter, agenter, uppköpare, restaurangägare till journalister som skriver om vin och mat. Enrique Bellvar, vinjournalist vid Diario SUR höll i en vinprovning med ursprungsmärkning Málaga. Vintipsen i bilagan ”Málaga en la Mesa” på lördagar är alltid läsvärda.
Spanien är ett av världens största vinländer. Förutom en gigantisk konkurrenssituation i världen är det även en tuff konkurrens på hemmamarknaden. Producenter från de norra delarna av landet besöker Málaga för att hitta återförsäljare som ska få ut deras produkter.

Upplevelse från Manresa
Det var flera mycket trevliga bekantskaper som jag tidigare bara läst om i vinlexikon som Guía Peñín. Har ni någon gång vägarna förbi Katalonien så stanna vid ett Vinoteca, vinbutik, eller köpcentrum och leta efter Abadal 3.9 2011 från det lilla vindistriktet Pla de Bages vid Manresa norr om Barcelona.
Distriktet är nog ganska okänt för de flesta och vinerna går inte för tillfället att köpa på kusten. Passerar du Katalonien eller är på besök så glöm inte att titta efter vinet. Du får en upplevelse utöver det vanliga.
Abadal 3.9 2011 produceras vid bodegan med samma namn som grundades av Valentín Roqueta 1983 nära byn Santa María de Horta de Avinyó. Framställt på druvorna Cabernet Sauvignon och Syrah som vuxit på terrassodlingar. 3.9 står för zonen (3) och markstycket (9). Har legat tolv månader på nya fat. Färgen mellan körsbär/granatäpple, ett vin med identitet och karaktär, runda tanniner, mineraltoner, aromatisk och balanserad struktur med lång eftersmak. Fått flertal utmärkelser och höga poäng vid provningar. Pris: Cirka 21 euro.

Utmärkelse till Rondavin
När vi är inne på bra viner med utmärkelser måste vi uppmärksamma att Encaste 2010 som produceras vid Bodega Doña Felisa-Chinchilla fick guldmedalj när 5.800 viner från 28 länder bedömdes vid den internationella prestigefyllda vintävlingen Concurso Internacional de Vinos i Lyon. Encaste 2010 är baserad på druvan Cabernet Sauvingon. Pris: Cirka 12 euro.
Det sägs att Frankrike är ursprungslandet för Cabernet Sauvignon. Vad spännande att närområdet till Solkusten gör ett så bra jobb. Bodega Doña Felisa-Chinchilla har 26 hektar odlingar och producerar 160.000 flaskor per år varav 20.100 flaskor Encaste.
Ett rödvin med fruktig nyans av mörka bär som björnbär. Fyllig till strukturen med märkbara tanniner, tydlig syra och en något högre alkoholnivå än vanligt. Färgen blåaktig med svag lila ton.
Vinproducenten Doña Felisa-Chinchilla ligger vid Cordel del Puerto Alquejigal utanför Ronda på vägen mot Sevilla och tar emot besökare.
Albariño till fisk och skaldjur
Till slut en underbart vitt vin till fisk och skalkdjur att inmundiga under de sammetsljumma spanska sommarkvällarna. Albariño från Rías Baixas i nordvästra Spanien är i regel ett säkert vin.
Martin Códax Albariño 2015 från bodegan med samma namn som ligger i Cambados nära Pontevedra. Vinet har fått sitt namn efter en av Galiciens mest kända trubadurer på medeltiden. På etiketten finns texten till en mycket gammal sång som framhäver kärlek och passion för havet.
Ett klart och vackert vin med en ren, ljus citrongul färg. En underbar doft med nyanser av mogen lime, mandarin, jasmin och apelsin. Smaken fruktig, balanserad och mycket fräsch med påminnelser av mogen citrus.
Utmärkt till skaldjur, fisk, vitt kött, risrätter och färskostar. Pris: 8,95 euro på Maskom.

Färska siffror
Nyligen kom siffror från Livsmedelsdepartementet (Ministerio de Alimentación) över vinproduktionen i Spanien 2015/2016. Landet producerade 43,28 miljoner hektoliter vin. Det är en ökning med 6,9 procent jämfört med prognosen som i november som förutspådde en produktion på 40,48 miljoner hektoliter.
Det betyder att produktionen ligger 3,64 procent högre jämfört med genomsnittsproduktionen de senaste tio åren och 2,6 procent högre jämfört med fjolårets resultat.