Den spanska byråkratin sätter käppar i hjulet för att EU:s hjälpfond Next Generation ska nå ut snabbt och effektiv. Spanien är svansen bland de stora ekonomierna när EU-pengar ska nå målet. Landet absorberar knappt 47 procent av kommissionens fonder. Pengarna fastnar i den regionala byråkratin.

Det finns mycket att säga om Spaniens 17 regioner. Spanien är inte ett land med regioner som samkör. I stället är det ett splittrat land med regioner som konkurrerar och bråkar med varandra.

Tidigare har det tagits beslut om arvs- och gåvoskatten. I höstas kom det beslut om att den statliga skatten på förmögenhet avskaffas i Andalusien som därmed följer Madridregionen. I Andalusien stod förmögenhetsskatten för cirka 0,6 procent av skatteintäkterna eller 95 miljoner euro.

Regionregeringarna kan ta beslut om förmögenhetsskattens storlek och att helt eller delvis avskaffa den.

Så varför beslutar Andalusiens regering då att häva förmögenhetsskatten? Dels för att regeringspartiet Partido Popular har egen majoritet. Men framför allt för att regionen vill dra till sig utländska investerare. Det finns beräkningar på att regionen kan få 7.000 nyinflyttade penningstarka invånare genom att häva förmögenhetsskatten. Dessutom väntar sänkt inkomstskatt i Andalusien med 4,3 procent eller 125 miljoner euro.

Andalusien har tuffat till sig, de vill vara sockerbiten och vara med och tampas som Spaniens starkaste ekonomiska regioner bland Madrid, Barcelona och Baskien. Den andalusiska ekonomin växer och regionen vill inte be om ursäkt för att den finns till.

För inte så länge sedan sågs det ned på Andalusien. Området var något som katten hade släpat in.

Det finns numera en ganska uppfriskande ekonomisk konkurrenssituation i Spanien. Men det är på både gott och ont.

En färsk rapport från EU-kommissionen placerar Spanien i botten när det gäller att ta vara på stöd från EU. Med EU:s hjälpfonder och Next Generation finns det en lavin av ekonomiska resurser.

Det visar sig att Spaniens byråkrati bidrar till att pengar fastnar i systemet i stället för att nå fram och sätta planer i verket.

Tankesmedjan Funcas med inriktning på ekonomisk och social forskning menar att Spanien har flera stoppklossar som hindrar att pengar når fram i tid. Landets administrativa struktur med 17 regioner, över 9.000 kommuner plus förvaltningar, provinsstyrelser och så vidare gör att projekt försenas. Det inträffar inte i länder som är centraliserade som Portugal.

Mellan åren 2014 till 2020 var det 78 procent av EU:s struktur- och investeringsfonder som Portugal fick och som nådde fram. Snabba beslut och färre stoppklossar bidrog till det. Motsvarande för Spanien var 47 procent. Övriga EU-pengar, alltså mer än hälften, fastnade i administrativa förvaltningar.

Nu riskerar Spanien att sätta krokben på sig själv så att EU-pengar från fonden Next Generation inte når fram. När Spanien gick med i EU var det enklare. EU-pengar gick främst till infrastruktur då hela det spanska vägnätet behövde rustas upp. Nu ska de nya bidragen fokusera på områden som förnybar energi, digitalisering och innovation.

Eftersom det finns många ”kockar” i Spanien finns risken att pengarna fastnar i den administrativa förvaltningen och helt enkelt inte når dit de gör nytta i tid. Redan nu klagas det från regioner att inte EU:s ekonomiska stöd efter pandemin når fram i tid.

På tal om Andalusien går det inte att undgå att le åt den ständiga kampen mellan provinserna Sevilla och Málaga som om 15 år kommer att ha nästan lika många invånare. Då har Málaga nästan kommit ifatt Sevilla i befolkningsantal.

Till 2037 kommer båda provinserna att växa men det är Málaga som växer mest. Det är framför allt invandringen som bidrar till högre befolkningstal, en trend som återspeglas i hela Andalusien.

Sevillas invånarantal väntas öka måttligt från 1.960.257 (2022) till 1.997.683 år 2037 enligt beräkningar. Provinsen Málaga ökar från 1.711.693 (2022) till 1.994.303 år 2037.

I höst blossade det upp en debatt efter att United Airlines meddelat att de nästa sommar startar direktflyg från New York till Málaga. Sevillas borgmästare, socialisten Antonio Muñoz, fick ett barnsligt raseri och talade om politiska skäl bakom beslutet.

Vi får se mer av detta framöver. ”Lillebror” Málaga utmanar sin ”storebror” Sevilla och har snart vuxit ikapp.

 

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.