Världspianisten Helge Antoni från Stockholm och Málaga gästspelar i symfoniorkestern som ger en skandinavisk kväll på Teatro Cervantes som en hyllning till Alfred Nobel den 6 december klockan 19.

Den internationellt kända svenska pianisten som blir intervjuad i Diario SUR har varit delvis bosatt i Málaga i omkring ett och ett halvt år. Det är en stad där han vill slå ner sina rötter.

”Málaga är för mig fusionen av allt jag gillar” säger Helge Antoni som numera delar boendet mellan Stockholm och Málaga.

Efter att ha varit i Barcelona blev han rekommenderad Málaga av en vän. Helge Antoni född i Malmö har en internationell karriär under 40 år med perioder i London, Paris och Lima. Han har varit världspianist ända sedan han i 20-årsåldern fick ett stipendium. Det har lett till prestigefyllda uppdrag för orkestrar i Europa och USA. Och nu väntar ett gästspel med Málagas filharmoniska orkester.

Annons

Han var ”entusiastisk” redan från första gången när han hörde Málagas filharmoniska orkester.

”Det är en av de bästa orkestrarna i Spanien på internationell nivå” säger Helge Antoni i intervjun.

Närmast väntar en hyllningskonsert till Alfred Nobel på Teatro Cervantes som stärker banden mellan båda kulturerna med kompositioner från de nordiska länderna.

José María Moreno är dirigent

Med José María Moreno som chefsdirigent blir det verk av svensken Hugo Alfvén som Nobelceremonin inleds med varje år, samt av norrmannen Edvar Grieg med Helge Antoni som gästpianist. Pastoralsviten av Lars-Erik Larsson och två stycken av Finlands Jean Sibelius väntar också.

Nästa vecka besöker Helge Antoni Svenska skolan i Fuengirola.

Den 14 februari medverkar han vid en pianokonsert i Picassomuseets auditorium.

Läs mer om hyllningskonserten till Alfred Nobel HÄR