Skörden började rekordtidigt i La Rioja. Redan den 10 augusti inleddes vinskörden efter en mycket varm sommar. Temperaturer på upp emot 44 grader registrerades sommaren 2022.
Varm het sommar innebär också alkoholstarka viner. Av den anledningen är det viktigt att skörda i tid så att inte vinerna blir allt för alkoholstarka.
Vinmakare mäter därför sockerhalten i druvan för att veta när det är dags att skörda.
Svenska Magasinet som just nu besöker La Rioja kan konstatera att sommaren inte bara har varit het. Senaste året har även varit mycket torr.
Om det normalt brukar falla omkring 800 mm regn under ett år kom det 375 mm senaste året, säger Mario Ruiz Clavijo, vinmakare vid Marqués de Arviza i Fuenmayor.
Het sommar och mindre nederbörd har bidragit till 40 procent mindre druvskörd.
Däremot är kvaliteten på druvorna mycket bra, säger samtliga vinproducenter vi besöker.
En längre utförligare rapport från La Rioja, Ribera del Duero och Cigales kommer vid ett senare tillfälle.