Vindarna och havet. Vitlöksfrästa räkor och ett glas Manzanilla. Välkommen till årets gastronomiska stad i Spanien. Sanlúcar de Barrameda ligger bara tre timmars körtid från Costa del Sol och Málaga.
Andalusiens vice president Juan Marín var extra glad när utmärkelsen blev offentlig. Han är nämligen född i Sanlúcar den 31 december 1962.
– Som en äkta sanluqueño så kan jag inte känna mig mer stolt än under 2022 då min födelseby är årets matstad. Besökare och turister får lära känna invånarna, platsen historia, kultur och gastronomi.
Tre timmar från Solkusten
Är du bosatt på Solkusten eller på besök som turist så boka in Sanlúcar 2022. Via AP-7 och A-381 kör du sträckan Málaga-Sanlúcar på cirka tre timmar. Delar av vägen (AP-7) är avgiftsbelagd.
Sedan 2012 utses Capital de la Gastronomía av spanska journalister och författare inom turism. Logroño (2012), Burgos (2013), Vitoria (2014), Cáceres (2015), Toledo (2016), Huelva (2017), León (2018), Almería (2019) och Murcia (2021) har varit matstäder i Spanien senaste åren. 2020 blev det inget på grund av pandemins utbrott.
Nytt för i år är att en kommun blir utsedd. Tidigare har samtliga städer även varit provinser. Så är det inte i år. Sanlúcar de Barrameda med 70.000 invånare är en kustkommun som hamnar i rampljuset för matgäster och turister med smak för livets goda.
Langostinos
Det är inte bara ”pescaíto frito” som serveras. Sanlúcar är så mycket mer med sina berömda räkor, utsökta langostinos och goda viner. Den kända matmarknaden Bonanza i Sanlúcar fakturerade 2,9 miljoner euro 2020 i försäljningen av langostino.
Den är typisk för Sanlúcar, robust och elegant, och fångas i grunda vatten i Cádizbukten av fiskeflottan som består av 55 båtar. Fångsten går till serveringsställen i Sanlúcar.
Vatten
Sommarhalvåret är bäst. Sanlúcars läge vid havet gör att det till en behaglig plats med skön havsbris trots högsommarvärme. Flodmynningen av Andalusiens längsta flod Guadalquevir som når Atlanten bidrar också till det sköna klimatet. Du ser vatten överallt.
Naturen med nationalparken Coto Doñana strax intill, långa stränder, traditioner som legendariska hästkapplöpningar på stränder och många soltimmar bidrar också till den sköna atmosfären.
Det bor omkring 70.000 invånare i Sanlúcar. Under sommaren mångdubblas befolkningen när alla turister plus utflyttade ”sanluqueños” vänder hemåt.
Matmarknaden
Bästa tapasbarerna hittar du runt plaza del Cabildo. Här serveras lokala fiskar som ”acedías”, ”chocos”, ”las puntilllitas”, ”las pijotas” eller ”cazón”, grillade eller friterade. Gillar du omelett på räkor serveras den bästa på Casa Balbino. Sanlúcars fiskgrytor kan också rekommenderas.
Förutom tapasbarer fyllda med läckerheter från havet så finns det en del att skriva upp på ”att-göra-listan”. Marknaden Mercado de Abastos kom till redan 1744 och har 50 matstånd. Här hittar du även ett vincentrum där du lär dig allt om platsen eget vin manzanilla som är typiskt för Sanlúcar.
En av de klassiska bodegorna är Barbadillo som startade 1821 och ligger mitt i stan. Här produceras mycket bra manzanilla.
Eller gör ett besök på bodega Hidalgo La Gitana med anor från 1792. Här ligger även restaurangen Entrebotas som kombinerar gastronomi och vin till en härlig upplevelse.
Bland restaurangerna märks också El Espejo som finns med i Michelinguiden. Du hittar den i fiskekvarteren Bajo de Guía. Den ligger i en historisk byggnad med en andalusisk patio eller innergård och här serveras de bästa lokala råvarorna av chefskocken José Luis Tallafigo.
Övernattning
Under besöket i Sanlúcar passar många på att se kyrkan Nuestra Señora de la O som går i gotisk-Mudejar stil. Kommunhuset med det ståtliga namnet Palacio Municipal är värt att se liksom Palacio Ducal de Medina Sidonia och fästningen castillo de Santiago i gotisk stil som byggdes 1477 av den andra hertigen Duque de Medina Sidonia.
Mysig övernattning hittar du på Hotel Palacio de Arizón i centrala Sanlúcar. Kulturmärkt redan 1973 med andalusisk stil och storslagen skönhet. Hotellet har 42 rum och det finns pool. Här ligger restaurangen Cargadores de Indias.
Sherrytriangeln
Sanlúcar de Barrameda ligger i Sherrytriangeln där även Jerez de la Frontera och Puerto de Santamaría ingår. Ursprungsmärkningen DO Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda bildades 1932.
Manzanilla kommer från Sanlúcar de Barrameda medan Fino produceras i Jerez. Båda vinerna påminner om varandra. De är torra och friska med en lätt jästton. Manzanilla är lättare, mer åt det snustorra hållet med en påtaglig sälta eftersom Sanlúcar ligger vid havet. Det sägs att sältan från havet påverkar vinet.
I Sanlúcar de Barrameda är det Manzanilla som gäller på tapasbarerna. Den har en tydlig doft av flor eller ytjäst, en svagt nötliknande skärpa och jästen kan anas.
Ett ofta uppskattat tips är att prova en kylskåpskall La Guita Manzanilla när temperaturen ligger på 30 grader. Produceras vid den familjeägda Bodegas Hijos de Rainera Pérez Marín som grundades 1825.
Numera ingår den i Grupo Estévez. Det är ett av de mest kända vinerna från hela sherrytriangeln. Druvorna plockas från Miraflores, en av de främsta vingårdarna utanför kuststaden.
Guita betyder snöre vilket är förklaringen till att en snörstump hänger kring flaskhalsen. Tidigare var La Guita slangord för pengar. Halmljus färg, rund smak, nyanser av kryddor, jäst, sälta och behaglig beska. För endast 4,75 euro. 92 poäng och fem stjärnor i Guía Peñín.