Finns det några skäl att vara optimistisk inför 2015? Tillväxten i Spanien väntas ligga på över två procent vilket gör landet till ett av EU:s främsta tillväxtländer. Fallande oljepris, en låg euro-kurs, låga räntor och finanspolitiska lättnader driver BNP-prognoser uppåt. Av Ola Josefsson
En del gör sig gärna lustiga och roliga över Spaniens regeringschef Mariano Rajoys optimistiska uttalanden inför 2015 och att krisen är historia. Seriösa bedömare pekar hellre på faktiska siffror som visar att mycket går Spaniens väg just för tillfället.
I slutet på förra året publicerades flera upprevideringar av tillväxtprognosen för Spanien. En prognos från Funcas (Fundación de las Cajas de Ahorros) tror på en tillväxt på 2,4 procent medan La Caixa tippar 1,9 procent.
Priset på olja per fat var i mitten på december det lägsta på fem år, 60 dollar. Då ska vi tänka på att priset så sent som i juni 2014 låg på 115 dollar per fat. Det handlar alltså om ett prisfall på nära 50 procent vilket är en viktig injektion för den spanska ekonomin som måste importera nästan all olja.
Under fjolåret konsumerade Spanien 420 miljoner fat olja som kostade 34, 8 miljarder euro. Uppskattningar som La Caixa har gjort skulle det innebära besparingar för Spanien på mellan 3,36 och 5.88 miljarder euro.
I regeringens budget för 2015 förväntades oljepriset ligga på 104 dollar per fat. Finansministern Luis de Guindos talar nu om en positiv effekt på 100 miljarder euro. Oljepriset väntas liga lågt då OPEC trots överproduktion inte tänker skruva åt kranarna.
När fjolåret inleddes stod euron i 1,38 dollar. Vid årsskiftet 2014/2015 låg priset för en euro på omkring 1,24 dollar. En låg euro-kurs och låga räntor ger medvind för den nationella ekonomin. Det gynnar exporten till länderna utanför euroområdet och lockar även utländska turister.
Exportsiffror för perioden januari till september visade att 50 procent av den totala exporten gick till länder i euro-zonen. 13,8 procent gick till övriga EU-länder och 36,3 procent till länder utanför EU. 2015 kan bli ett bra år för Spanien som kan bli den snabbast växande ekonomin i euro-området.
Under 2015 väntar högerregeringen införa skattereformer som kommer att ge tillskott på fyra miljarder euro till skattebetalarna i och och med att inkomstskatten och bolagsskatten sänks.
Även nybyggnationen väntas komma igång under 2015. Sju år efter den spruckna fastighetsbubblan ökar investeringarna i byggsektorn även om det inte blir som på 2000-talets början då Spanien byggde 700.000 bostäder, lika många som Frankrike, Tyskland och England byggde totalt.
Enligt en rapport från BBVA förväntas bostadsinvesteringarna öka under 2015 med 4,9 procent. Det kan jämföras med 2013 och 2014 då bostadsinvesteringarna backade med 8 procent respektive 3,6 procent.
Mindre osäkerhet på arbetsmarknaden, en stabilisering av bostadspriserna samt att hypotekslånet Euribor ligger på historiskt låg nivå bidrar till uppgången.
Det finns dock problem i EU som kan påverka Spanien. Ett bekymmer är en förlängd stagnation i euroområdet. Det andra bekymret är politiskt då populismen ökar. I Spanien väntar allmänna val i slutet på året och opinionsundersökningar förutspår ökad splittring och fragmentering vilket kan göra det svårare att driva igenom reformer.
För svenskkolonin på Costa del Sol och Costa Tropical blir det ett intressant år. Svenska Magasinet berättade i december att 570 bostadsköp i provinsen Málaga gjordes av svenskar under de sex första månaderna 2014. Det var en ökning med tolv procent. Av utlänningar köper endast britter fler bostäder.
Bostadsförsäljningen till utlänningar på Solkusten steg med 45 procent under årets första halvår jämfört med samma period 2013. Totalt gjordes 4.739 bostadsköp av utlänningar vilket är den högsta siffran på många år.
Det ska bli intressant att ta del av försäljningsstatistiken för hela 2014 när den kommer. Låt oss redan konstatera att den svenska kolonin växer – och blir yngre. Svenska skolan i Marbella har nu runt 70 elever vilket är rekord, och skolan i Fuengirola har över 220 elever.
Det svenska näringslivet på Solkusten tycks gå bra då runt 35.000 svenskar har en fast anknytning till platsen. Och de lär bli fler då charterresandet är tillbaka på Solkusten efter tio år. Solresor, Albatros travel och Airtours är bolag som satsar på Costa del Sol.
Under 2015 väntar fler positiva nyheter. Jag tänker då på invigningen av den renoverade Caminito el Rey vid sjöarna norr om Málaga. Vandringsleden som bjuder på hissnande naturupplevelser kommer troligtvis att nyinvigas av kung Felipe VI. Historien upprepar sig då det var Felipes farfars far Alfonso XIII som invigde den 1921.
Sedan väntar invigningar i Málaga av Centre Pompidou och en filial och museum till ryska statliga museet i Sankt Petersburg. Málaga blir Spaniens tredje kulturstad efter Madrid och Barcelona.