Som de flesta lite idrottsintresserade svenskar slog jag mig ner i fåtöljen för att beskåda VM i handboll. Det var drygt 15 år sedan jag hade tillgång till svensk TV så det här såg jag fram emot. Jag visste ju givetvis att det inte var ”Bengan Boys” vi pratade om men man borde kunna hoppas på en kvartsfinal och med lite tur i svängarna kanske till och med en semi. Eller som ”Bengan” Johansson sa vid ett tillfälle när Sverige låg under med 6 mål i halvtid mot Polen: ” Det finns ingen anledning att kasta yxan i sjön, snarare tvärtom”. Hur det skulle gå till att kasta sjön i yxan vet jag inte, det visste nog inte ”Bengan” heller, men roligt var det. Nåväl, i år gick VM ju i Doha i Qatar, vad dom nu har med handboll att göra. För två år sedan när VM gick i Spanien hamnade dom på 20:e plats. Bland annat fick dom torsk mot Danmark med 38-18. Av Hans G
e-post: hansgmijas@gmail.com

I vilket fall som helst så var det invigningsmatch, värdlandet mot Brasilien. Laguppställningarna kom upp på tavlan. I Brasilien var det som vanligt en massa Santos, Felix och Junior. Så dök namnen på det Qatarska laget upp. Markovic, Mimosevic, Mallash, Saric, Vidal och så vidare. Inte en Hassan eller Al-Bin så långt ögat kunde se. Man blir lite orolig. Kan det vara så att man fått in fel match, fel kanal. Att det här är Serbien eller Kroatien. Men nej då, det är rätt match, det är bara fel gubbar. Dom som är nere på plan är inte mer qatarer än min kusin i Skurup. Men dom har idrottspass. Qatariska. Det är enkel matematik.

När Emiren av Qatar lyckats köpa VM i handboll insåg han att det inte skulle bli någon fantastisk PR för landet om dom hade hamnat på 20 plats igen. Så han köpte helt enkelt på sig ett lag. Elva hyfsat bra gubbar, inga direkta världsstjärnor med undantag av målvakten Saric som i vardagslag står i Barcelona. Och så då förstås Spaniens tränare Valero Rivera. I vilket fall som helst, främlingslegionen Qatar tog sig, med hjälp av ett okänt antal miljoner, till final. Spelarna är givetvis bara tillfälliga medborgare men hade dom vunnit pratas det om att dom skulle bli hedersmedborgare. Då hade dom sluppit att betala skatt ovanpå allt, för i Qatar betalas ingen skatt.

MEN INGENTING FÖRVÅNAR LÄNGRE. Dom har ju, med god hjälp av Sepp ”Bladder” köpt VM i fotboll också. Det skall bli kul att se hur Emiren löser den grejen. När VM normalt spelas är det 50 grader varmt där nere i öknen. Så det blir till att lira i stråhatt. Men det blir svårare för Emiren att köpa ihop ett fotbollslag i världsklass eftersom fotbollen har andra regler än handbollen. Men vem vet, blir ”Bladder” omvald som FIFA:s orförande kanske han ser till att ändra på reglerna. Mot lite ersättning förstås.

Annons

KÄRT BARN HAR MÅNGA NAMN. Qatars envåldshärskare heter egentligen Emir Sheikh Tamim bin Hamad al Thani. Man kan ju inte gärna bara heta Knut när man är en sån storfräsare och bästa kompis med Tony Blair. Qatars folkmängd har ökat kraftigt på senare tid. Nu är man uppe i 2,1 miljoner men det är bara 278.000 som är qatarer, resten är inhyrd arbetskraft, mestadels indier. Där snackas det inte om mänskliga rättigheter inte. Det är ett riktigt litet putte-nuttland Emiren styr och ställer över. Efter Saudi Arabien är det det mest konservativa arablandet. Men det sägs att den nuvarande emiren är mycket snällare än vad hans farsa var. Nu har till och med kvinnor rösträtt. Men det är Sharia-lagar som gäller. Om en kvinna vittnar i ett rättsfall är hennes vittnesmål bara värt hälften av en mans. Stening och piskning är glada tidsfördriv. Blir du till exempel ertappad med att köra bil och är på snusen så är det 100 piskrapp som gäller. Råkar man vara homosexuell är det ännu värre. Då gäller dödsstraff. Och det här gäller alla som befinner sig i Qatar. Men det finns ju värre grejer så det är ingen som snackar skit om emiren. Dessutom har han ju gas och olja en masse.

Men idrott och politik hör inte ihop så det är bara att lira på och skratta hela vägen till banken.

Saludos amigas/os
Må väl och ta hand om er.