Vilka är bäst i världen på blindtest av viner? Jo det är Spanien som nyligen kom före vinlandet Frankrike (femma) och Belgien som placerade sig på en andraplats. På tredje plats kom överraskningen Sverige. Tävlingen arrangerades av det franska vinmagasinet ”La revue du vin de France” och avgjordes i sydfranska Châteauneuf-du-Pape. Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla
Totalt 20 länder fanns med vid tävlingen som avgjordes för tredje gången. Spaniens lag bestod av Philippe Cesco, José Aragunde, Roberto Santana och Alfonso Torrente som skrapade ihop 140 poäng vilket var två mer än Belgien och 25 mer än Sverige.
Det spanska laget hade bara träffats en gång för att förbereda sig för tävlingen. Trots det rödgula laget hem segern och kan kalla sig vinprovningsmästare inom blindtest.
Trots att många vinländer som Spanien har en tendens att fokusera på det egna landets viner visade spanjorerna att de har bred kunskap. Det de gick bet på i tävlingen var att identifiera en Bollinger.
Det handlade om att prova sig igenom tolv viner i tävlingen som utgörs av ett blindtestet där man har tio minuter på sig att ange rätt druva, land, region, årgång och producent. Försök att lyckas med det!
I VM-provningen användes fem franska viner samt viner från Nya Zeeland, Tyskland, Kroatien, Grekland, Italien, Sydafrika och Spanien som var representerad med en tempranillo 2006 från bodega Quinta Sandoria.
Månadens tips
Somontano är ett mindre vindistrikt som ligger i Aragonien och söder om Pyrenéerna i provinsen Huesca. Här finns olikheter som den torra och klara himmelen från Medelhavet och de fuktiga vindarna från Atlanten och Biscayabukten.
Enate har 500 hektar vinodlingar som ligger i en dal med samma namn och byarna Salas Altas, Salas Bajas Cregenzán och Barbastro. 85 procent av vinerna som framställs är röda.
Två av vinerna är ganska lätta att hitta i butiker på Costa del Sol. Det är Enate som kostar mellan sex och sju euro. Det görs antingen på Tempranillo (70%) och Cabernet Sauvignon (30%) eller Cabernet Sauvignon (50%) och Merlot (50%). De finns som Roble (sex månader på fat) eller Crianza (nio månader) och båda vinerna är balanserade och eleganta i sin stil.
Körsbärsröda till färgen, komplex doft av bär (svarta vinbär, björnbär) med eleganta blommiga nyanser och inslag av peppar, vanilj och örter. Smaken är behaglig och mjuk men också tanniner kan skönjas vilket öppnar för en smakrik avslutning.
Och som sagt; för priset av sex eller sju euro får du ett mycket bra vin.
Abadia Retuerta Selección Especial 2010
Letar du efter något riktigt häftigt vin till en speciell högtid och som gärna får kosta en tjugoeurosedel? Då är Abadia Retuerta Selección Especial ett vin för dig. Det är en av mina verkliga favoriter och kommer från bodegan med samma namn som ligger i Sardon de Duero nära Valladolid i regionen Castilla y Leon.
Abadia Retuerta gör några av Spaniens bästa viner som har blivit kända över hela världen. Bakom farmgången står vinmakarna Pascal Delbeck och Ángel Anocíbar som fått fram viner som visar fullständig harmoni, de är balanserad med aromatisk rikedom och intensitet.
Om du skulle hitta en Abadía Retuerta Selección Especial från 2001 så köp den. Den blev vald till årets bästa röda vid International Wine Challenge i London 2005.
De bästa, selekterade och utvalda druvorna från bodegans egna odlingar som ligger i Duero-dalen används. Druvorna växer nerifrån floden och upp till 850 meters höjd. 2010 skördades druvorna mellan den 28 september och 8 oktober.
Vinet görs på Tempranillo (75%), Syrah (10%) och Cabernet Sauvignon (15%). Ett mycket balanserat vin som legat tio månader på franska och amerikanska fat. Kombinationen av druvorna ger vinet dess speciella karaktär där Tempranillo står för rikedom, Syrah för intensitet och Cabernet Sauvignon för elegans.
I den lilla vinbutiken La Gusta Vieja på calle Marbella 6 i Fuengirola kostar detta fantastiska vin 20,90 euro.
Vinproduktionen bidrog till Spaniens efterrätter
Varför har Spanien så många efterrätter eller desserter gjorda på ägg? Anledningen är den omfattande vinproduktionen. Låt mig förklara.
Äggvita användes för att få bort orenheter från vinet före buteljering. Mängder av äggvitor gick åt. Äggvitan gjorde att småskräp klumpade ihop sig med vitan när den koagulerade. När äggvitan togs bort var vinet klart. Det verktyg som användes syns här ovan. Bilden nedan är tagen på Bodegas Bilbainas och ännu används metoden på sina håll för att göra vinet klarare.
Givetvis blev det massor av äggulor över och av dessa gjordes desserter som exempelvis Flan eller brylépudding.