För 30 år sedan när jag kom till Spanien var svarta pengar mycket vanligt vid en fastighetsaffär. Det var mer regel än undantag och det gjordes ofta. Idag har detta ändrats radikalt och det är inte längre vanligt med ett kuvert med en extra bunt pengar ”under bordet”. Men det förekommer och det är inget du som köpare ska acceptera. Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate
Om en köpare betalar en del av köpeskillingen med svarta pengar, eller B-pengar som det ibland också kallas, så är det nästan bara nackdelar för köparen. Den enda fördelen är att det blir något lägre lagfartskostnad. Skatten vid köpet räknas på det officiella priset som står i lagfarten. Nackdelarna är många. När köparen en dag ska sälja sin fastighet är det ingångsvärdet som utgör beräkningen för kapitalvinstskatten (reavinsten) och då blir det med stor säkerhet en vinstskatt.
En annan nackdel är att du kan bli skönstaxerad i efterhand och tvingas betala en tilläggsskatt. Vad är en tilläggsskatt för en köpare av en bostad på Costa del Sol och hur kan en köpare räkna ut vad den blir?
Tilläggsskatt är en skatt som tas ut om inköpspriset för fastigheten är lägre än det pris som den spanska skattemyndigheten har räknat ut som ett minimipris eller verkligt pris för den aktuella bostaden. För att få reda på vad detta minsta pris är kan din advokat kontrollera detta med myndigheten och räkna ut om du kommer att få en sådan skatt.
Myndigheten kan kräva in denna skatt under fyra år efter köpet. Denna skatt skapades under den tid då det var högkonjunktur för bostadsbyggande i Spanien och många affärer gjordes med svarta pengar och därigenom blev de officiella köpesummorna alldeles för låga enligt spanska skattemyndigheten. Denna tilläggsskatt tillämpas i hela Spanien.
Överlåtelseskatt (ITP) betalas i samband med att man skriver lagfart hos notarien. Skatten i Málagaregionen är 8 % på begagnade fastigheter och 10 % på nyproduktion och den betalas till den spanska skattemyndigheten (Hacienda). När den spanska skattemyndigheten får kunskap om affären och ser att den köpts för ett mycket lågt pris kan de bestämma att köparen ska betala skatt på mellanskillnaden mellan det priset som betalats och myndighetens uträknade pris. På den skillnaden skall köparen betala 8 % i skatt.
Exempel på uträkning av tilläggsskatt:
Pris för bostaden: 200 000 euro
8 % skatt betald: 16 000 euro
Skattemyndighetens värdering: 250 000 euro
8 % tilläggsskatt att betala: 4 000 euro + 5 % ränta per år
Det går dock att överklaga beslutet om tilläggsskatt. Man har 30 dagar på sig att överklaga. Detta är ingenting du kan eller ska göra själv utan din advokat hjälper dig med detta på rätt sätt.
I nästa nummer av Fråga Mäklaren kommer jag att ge råd och tips om hur man ska hantera en fastighetsaffär där säljaren föreslår ett separat avtal om möbler som ingår i köpet.
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: info@alamocostadelsol.com
www.alamocostadelsol.com