Dagstidningen Málaga Hoy uppmärksammar hur antalet bostadsköp ökar i provinsen Málaga. Under första halvåret i år gjordes det 1.814 bostadsköp vilket är 26 procent mer än 2009.

Vid senaste fastighetsboomen på Costa del Sol var det utlänningar som köpte hälften av bostäderna utmed kusten och många av dem i anslutning till golfbanor. Britter, tyskar och svenskar var de största kunderna.

Sedan kom den ekonomiska krisen, överdrivna prisökningar och den illegala fastighetsmarknaden främst i Marbella som gjorde att de utländska investeringarna störtdök.

Men enligt dagstidningen Málaga Hoy finns det tecken som tyder på att marknaden sakta men säkert håller på att återhämta sig. Under årets första sex månader såldes 1.814 bostäder till residenda utlänningar vilket är en ökning med 26,2 procent jämfört med samma period ifjol. Statistiken kommer från spanska bostadsdepartementet, Ministerio de Vivienda.

Samtidigt är årets siffror låga om man jämför med första halvåret 2007 då 4.691 bostäder köptes av residenta utlänningar. Siffran för 2008 var 2.577.

Även provinsen Alicante på Costa Blanca redovisar en ökning på 43,5 procent eller 3.681 sålda bostäder till residenta utlänningar under första halvåret 2010.

Málaga Hoy skriver att det står klart att utlänningarna har två favoritdestinationer i Spanien i att köpa ett andra hem: Alicante och Malaga. Dessa provinser leder antalet bostadsköp i Spanien följt av Madrid och Barcelona (mycket på grund av invandring) och Santa Cruz de Tenerife.

En viktig aspekt på uppsvinget är priset. Under andra kvartalet var det genomsnittliga värdet på egendom som köptes av utlänningar i Málaga 255.211 euro vilket var 30.000 euro mindre än genomsnittpriset 2008.