För första gången i Spaniens demokratiska historia har landets regering utlyst katastroftillstånd. Det är ett katastroftillstånd som kan vara i upp till 15 dagar. Det meddelade vice premiärminister Alfredo Pérez Rubalcaba.
Under lördagen har regeringschefen José Luis Rodríguez Zapatero och den spanska regeringen suttit i krismöte för att lösa situationen där Spaniens flygledare sedan igår eftermiddag har massjukskrivit sig i protest mot en omläggning av hela flygsystemet. Bland annat ska det statliga AENA delvis säljas.
Spansk militär bevakar just för tillfället flera av landets flygplatser.
Vice premiärministern Alfredo Pérez Rubalcaba säger att om flygledare vägrar att gå till arbetet kan det innebära att de kan åtalas med fängelsestraff som följd.
-Om en flygledare inte dyker upp på sin arbetsplats kommer han omedelbart att lagföras för ett brott som kan betyda ett långt fängelsestraff, sade inrikesministern.
Tusentals resande rapporteras ha tillbringat natten på flygplatser runtom i Spanien.
Samtidigt rapporter nyhetsbyrån Efe att samtliga Iberias flygningar är inställda fram till klockan 6 i morgon söndag. Även Ryanair har stoppat alla flygningar till och från Spanien och utlovar enligt Reuters ett nytt besked klockan 19.30 svensk tid. Även Spanair, Easy Jet, Delta, Thai, Aegean, KLM och Air France ställer in sin flygningar enligt dagstidningen ABC som hänvisar till spanska Luftfartsverket, AENA.
Luftrummet är stängt över Madrid, Barcelona, Kanarieöarna och Balearerna fram till klockan 19 i dag lördag. Men hur det blir därefter är ovisst, allt handlar om ifall flygledarna återvänder till sina arbeten.
Flygledarstrejken kommer extra olägligt med tanke på långhelgen då det är helgdagar på måndag och onsdag i nästa vecka. Under denna period var det planerat för 1.338 flygningar vid Málaga flygplats. Vilket berör 207.478 passagerare.
Strejken drabbar de svenska utlandsresenärerna, som kan räkna med att bli rejält försenade. Resebyråerna Apollo, Ving och Fritidsresor har alla resenärer som blir försenade under dagen, rapporterar TT.
I Spanien medger författningen flera typer av undantagstillstånd – när vanliga lagar och rättigheter upphävs:
Katastroftillstånd, estado de alarma, kan utlysas av regeringen vid en naturkatastrof eller olyckam, jordbävning, översvämning, storbrand, epidemi, miljökatastrof, livsmedelsbrist eller allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner.
Beslutet kan gälla i två veckor, i en del av landet eller hela och kan exempelvis innebära att polisen i de självstyrande regionerna ställs under centralt kommando, att områden utryms
eller att fordonstrafik förbjuds.
Medborgare kan åläggas att utföra arbete. Om regeringen vill förlänga åtgärderna måste beslutet fattas av parlamentet.
Belägringstillstånd, estado de sitio, kan utlysas vid väpnat uppror eller annat hot mot landets säkerhet eller gränser.
Beslutet måste fattas av parlamentet, med absolut majoritet. Både att utöka militärens befogenheter och att frånta regionala myndigheter befogenheter är känsliga beslut i Spanien sedan Francodiktaturen 1939-75. Information till resenärer hittar du här