Runt omkring bänkar och andra sittplatser här i Spanien ser man spåren efter folk som ätit solrosfrön, pipas, och spottat ut skalen. Pipas kan vara rostade och saltade. Det är en skräpig men betydligt bättre godsak än karameller t ex. Man har t o m ansett att fröna är bra mot binnikemask. De innehåller järn och lite vitaminer. Solrosolja ser ni också i affärerna. Av Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com
Solrosorna kom med erövrarna från Mexico och blev först populära i Ryssland där produktionen av solrosfrö är stor. På spanska heter blomman girasol, ordagrant: som vänder sig mot solen.
Jordärtskocka (Helianthus tuberosus)
Eftersom Andalusien nu till hösten är ganska brunbränt och utan blommor i markerna ska jag ägna resten av floran åt rotfrukter. En solrossläkting med fula men ätbara knölar som är fulla av kolhydrater är jordärtskockan, aquaturma på spanska. Den har flera namn, ett är det ursprungligt brasilianska tubinambo. Jordärtskockan kom över till Europa på 1600-talet och anses av många som en delikatess. Borsta av knölarna, skala och koka dem och servera dem med smör som man brukar göra med rödbetor.
Kålrabbi (Brassica oleracea var. gongylodes)
Runt människans bosättningar har funnits många vilda arter av kål: raps, blomkål, broccoli, brysselkål och rovor. Spontana mutationer har bl a gett upphov till kålrabbi någon gång på 1500-talet. Den ser ut som en rova men egentligen är en förtjockning av stammen. Kålrabbin kallas för Nordens citron på grund av sin höga C-vitaminhalt.
Varför inte pröva på den, kokt och skivad, serverad med smör liksom jordärtskockan.
Brassica anses vara av keltiskt ursprung, oleracea betyder grönsak och gongylodes lik en rund rova.
Fänkål (Foeniculum vulgare var. dulce)
På fälten i Marathon odlades fänkål som också kallade marathon av grekerna. Man flätade in bladen i kransar som bars till Dionysos ära och man ansåg att fänkål var bra om man ville gå ner i vikt. På 1500-talet sas det att gamla huggormar äter fänkål och därav blir som unga och därför duger det mycket bra för gamla män. Det låter väl inte så dumt för att övertyga motvilliga matgäster.
Hinojo kallar man fänkål i Spanien. Fänkålsfrön som krydda ligger till grund för många typiska maträtter i Andalusien.