Högklassiga viner från Mallorcas äldsta bodega

av | sep 5, 2012 | Artiklar, Mat & vin, September 2012

Välkommen att följa med på en vintur till Mallorca. Närmare bestämt till öns äldsta bodega, Finca Son Bordils. Här har man gjort vin sedan år 1433, alltså i snart 600 år! Vinerna från Son Bordils, speciellt de vita, håller idag högsta världsklass. Min personliga favorit är Son Bordils Muscat 2011, gjort på 100 procent av den ädla druvsorten Moscatel de Grano Menudo. Mer om detta vin senare. Av Morgan Skantz
Finca Son Bordils historia är minst sagt brokig sedan den grundades en januaridag år 1433. Redan i mitten av 1400-talet var årsproduktionen ansenliga 50 000 liter. Hur detta vin smakade kan vi nog däremot skatta oss lyckliga över att inte veta. Sanningen är faktiskt den att vinerna från Son Bordils börjat smaka riktigt bra först under det senaste decenniet. Och det kan vi tacka far och son Pastor för.
Från olja till vin
Så sent som år 1995 bestämde sig pappa Pastor för att sälja sina olivodlingar i Valdemossa för att istället köpa ansenliga 100 hektar vinmark av Finca Son Bordils. Jag skriver medvetet ”vinmark” och inte vinodlingar eftersom dessa succesivt fått förfalla sedan det spanska inbördeskriget. Direkt efter kriget odlade nämligen alla, som hade tillgång till mark, antingen säd eller oliver. Så även Finca Son Bordils. Att göra olivolja var på den här tiden synnerligen lönsamt. Sonen Pastor, Ramón, som är den som idag driver bodegan berättar:
”En liter olivolja kostade direkt efter kriget 30 pesetas, och då ska man komma ihåg att en arbetare vid den här tiden tjänade 5 pesetas om dagen. Han behövde alltså arbeta sex dagar för att kunna köpa en liter olja.”
Inhemska och franska sorter
Ramón Coll Pastor är egentligen apotekare men har varit med på vinäventyret ända sedan det inleddes av hans far år 1995. Efter ett år av markbearbetning blev det dags för nyplantering av vinstockar.
Vilka druvsorter skulle man då satsa på? Ingående diskussioner resulterade i att man valde en mix av inhemska och franska varieteter. De gröna sorterna blev Chardonnay, Moscatel de Grano Menudo och Premsal Blanc (inhemsk sort). Som blå sorter valdes de franska Merlot, Cabernet Sauvignon och Syrah (Shiraz) medan de inhemska blev Callet, Mantenegro och Monastrell . Samtliga druvstockar köptes in från södra Frankrike, närmare bestämt från Rhonedalen.

Ett dussin etiketter

Under åren 1996-2000 planterades sammanlagt 24,5 hektar, och sedan några år kan man skörda frukterna (hoppsan!) av detta arbete. När druvorna sedan förvandlats till vin kan vi bänka oss för några riktiga högtidsstunder. Men det tar sin tid att smaka av alla bodegans olika varianter på rött, vitt och rosé. Sammanlagt ett dussin olika etiketter.

Blanc Dolç

En nyhet för i år är bland annat ett sött vitt vin gjort på Premsal Blanc (70 %) och Moscatel de Grano Menudo (30 %). Vinet, Son Bordils Blanc Dolç 2011, är gjort på övermogna druvor skördade strax innan jul och med en härlig friskhet av lime i den ädla sötman. Ett mästerverk, som borde kunna få den mest envise sötvinshatare att ändra uppfattning! Ett ädelt vin, som sitter som skräddarsytt till ädelost.
Under vårt besök på bodegan i slutet av augusti har drygt hälften av skörden klarats av, och Ramón är mycket nöjd med resultatet hittills:
”Kvalitén är mycket bra, men kvantitetsmässigt får vi i år betydligt mindre skörd än normalt. Anledningen är det mycket varma och torra vädret. Druvorna har helt enkelt inte orkat med att växa. ”

Olika Moscateller

Tillbaka så till mitt personliga favoritvin, det vita Son Bordils Muscat 2011. Vinet är alltså gjort på Moscatelldruvor, men viktigt är då att känna till att det faktiskt finns två olika varianter av Moscatell. Den vanligaste heter Muscat de Alejandría och används ofta för tillverkning av söta viner, bland annat Malagavin. Torra viner gjorda på denna druvsort får ofta en påtaglig parfymerad doft. Dessa viner brukar därför vara ganska enkla att träffa rätt på vid blindprovningar.
Favoritvinet från Son Bordils är dock inte gjort på denna sort utan istället på den mycket ovanligare Moscatel de Grano Menudo. Just denna variant av Moscateldruvor anses för övrigt vara den allra äldsta av alla druvsorter.

Alsacelikt!

Det finns många olika synonymer. Ibland kallas den för Muscat d’Alsace vilket blir högst intressant i det här sammanhanget. Favoriten från Son Bordils för nämligen tanken omedelbart till just Alsace.
Mallorcavinet kunde lika gärna ha producerats av någon ansedd vinmakare i detta franska vindistrikt, världsberömt för sina vitviner.

Andas friskhet

Utmärkande för samtliga viner från Son Bordils är en påtaglig renhet. Vinerna andas friskhet. En liten detalj som kan nämnas i sammanhanget är att inget rengöringsmedel används på den här bodegan. Ekfaten, ett 50-tal, tvättas rena med enbart vatten. Vatten, som sedan används för bevattning av vingården.

Nära mitten

Bodegan Son Bordils ligger på Mallorcas centralplatå och faktiskt så nära öns mitt man kan komma. Orten Sineu anses som Mallorcas mittpunkt, och Son Bordils ligger längs landsvägen mellan Sineu och Inca. Ett besök på denna spännande bodega rekommenderas varmt. Eftersom vi numera bor både på Costa del Sol och Mallorca så kommer vi under hösten att arrangera en Mallorcaresa under några dagar. Resan kommer att fokusera på vin, mat och naturupplevelser. Något som det finns mycket gott om på denna vackra ö! Hör gärna av dig om du är intresserad av en sådan resa.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

Costa del golf