Ljus som lysande design

av | dec 10, 2010 | Artiklar, December 2010, Hem & bostad

Varenda en av oss som har varit inne i en kyrka någon gång, upplever, med all säkerhet, en väldigt harmonisk atmosfär, oavsett graden av ens egen religiösitet Av Annika Jonsson

Delvis på den fantastiska takhöjden och de underbart vackra pelarna och statyerna, men det beror också på sättet som de använder belysningen. Bortsett från alla stearinljus, som ju alltid ger ett romantiskt och mjukt sken, så använder de sig mycket av spotlights som lyser uppåt och spotlights som lyser neråt. Belysningen är ofta ”gömd” så du ser inte själva lampan, utan bara skenet. Det här är ett trick som du kan ha i tankaran när du funderar över hur du skall designa din belysning hemma.

Många gånger när man håller på att inreda visar det sig att de arbeten man inte noterar är de bäst utförda därför att de inte drar uppmärksamhet till sig. Väl genomförd belysning är en sådan detalj. Man noterar bara belysningen i ett rum om den är för stark eller för svag men inte om den är rätt gjord.

Det finns egentligen bara två saker att tänka på, funktion och stämmning. Om man lyckas kombinera de två sakerna får man harmoni. Harmoni är dock inte samma sak som monotoni. Precis som du vill att andra inslag i rummet skall skapa harmoni, på samma sätt skall olika belysningar fungera tillsammans för att få fram en intressant men ändå enhetlig effekt. Om belysningen inte varieras kan ett rum lätt bli trist.Givetvis behöver olika rum också olika belysning. Ett kök eller ett badrum behöver till exempel mer ljus än ett sovrum.

På tal om badrum. Om du någonsin har tittat dig i spegeln och blivit förskräckt över den syn som möter dig , hoppsan, är detta verkligen jag, då har du träffat på ett exempel på dålig belysning. Badrumsbelysning skall ge trivsel samtidigt som du skall kunna se dig själv på ett lite, låt oss säga, förlåtande sätt. Det enklaste och mest effektiva sätt att ändra känslan är att använda sig av en dimmer. Du kan ha mycket ljus på när du rakar dig eller lägger din make up, men när du vill ta ett långt, varmt bad så kan du bara dämpa ljuset, tända några ljus och be din man (eller hustru) att komma in med ett glas vin. När det gäller dimmers så tycker jag att de är ett måste i de flesta rum. På ett ögonblick kan du ändra stämmningen i ett rum. Det är ett relativt billigt och väldigt effektivt sätt. Glöm bara inte av att alla belysningar fungerar inte med dimmer så ta reda på att de fungerar på rätt när du köper dem.

Belysning är inte bara en inomhusdetalj. Den kan också tillföra en hel del på utsidan. Vettigt arrangerad kan det lysa upp gångar och göra entren ljus och inbjudande. Den kan också lysa upp och göra din trädgård, damm, terass och pool vackrare. Idag finns det ett stort utbud av soldrivna belysningar att välja mellan så det behöver inte plussa på den redan dyra elräkningen. Ovanpå detta så höjer ett sådant arrangemang med all säkerhet värdet på din egendom. (Om du också visar huset när det är mörkt).

Så var skall man starta? Det beror givetvis på om du börjar från början eller om du redan har en massa lampor. Till exempel,belysa matrummet kan göras på flera olika sätt. Ett sätt att inte göra det på är att använda lysrör eller andra fluoricerande lampor. Jag kan bara inte anamma det sätt som många sydeuropeer lyser upp sitt matrum. Bara titta på en del restauranger! Vem vill äta en god middag sittande i det förskräckliga ljuset som gör att man måste ha solglasön på sig, vilket i och för sig kanske är lika bra för ljuset gör att du ser tio år äldre ut. Jag ber alla mina spanska vänner, som jag berömt så mycket för deras design, om ursäkt men sådant ljus är ett NO GO! Här vill jag också nämna att alla de nya energisnåla glödlmpor som nu finns i varje butik, oftast finns med varmt eller kallt sken. De med det varma skenet är oftast det som stämmer bäst i hemmiljö.

Ditt matrum kan belysas på flera sätt. Du kan t.ex ha en kristallkrona över matsalsbordet. Har du en dimmer kan det fungera perfekt. Du kan också använda undangömd belysning, även här med användning av en dimmer. Men en dimmer ger inte ett fullödigt resultat av sig själva. Att ställa en spotlight bakom en blomkruka, eller någon annan möbel, riktad rakt upp ser alltid bra ut. Om du har en buffe eller ett sidobord kan du sätta en lampett, riktad uppåt, på vardera sidan om buffen samtidigt som du har en liten bordslampa på sidobordet. Om du har en målning hängande kan du lysa upp den med en speciell spotlight som inte koncentrerar utan sprider ljuset. Det kommer automatiskt att göra rymmet mer spännande och dramatiskt.

Iden är att lysa upp rummen i alla hörn utan att det blir för påtagbart. Det kommer att ge känslan av att rummet är större än det egentligen är. Har man belysning arrangerad runt rummet brukar det räcka med enbart levande ljus på bordet.

Det här kanske verkar komplicerat men är det inte. Ett enkelt trick är att ta en spotlight med en lång förlängningssladd och placera den på olika platser i rummet. Du ser omedelbart om det fungerar eller inte.

Jag hoppas att det här har gett några ideer som gör det enklare att arrangera belysning.

Nu när vi närmar oss jul så är nog belysningen redan självklar. Det finns nog ingen som använder oss av så många ljus som vi svenskar. Adventsljusstakar, julgransbelysning, stearinljus och om möjligt en vämande öppen brasa. Alla dessa ljus inne, när det är mörkt och kallt ute, ger oss en känsla av harmoni. En liknande känsla som vi känner i kyrkan.

Till slut vill jag önska er en riktigt god jul och ett lika gott nytt år.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!