Precis som på Costa del Sol liksom i övriga Europa har vädret varit det stora samtalsämnet. Vädret på spansk tv ligger stabilt bland de fem program som har störst tv-publik kväll efter kväll. På Costa del Sol har det hittills blivit en blöt vinter. I vintersportorten Sierra Nevada jublas det åt två meter pudersnö som har fallit fram tills årsskiftet Av Ola Josefsson
Vissa minns händelsen som om det vore igår. Den 3 februari 1954 låg snön som en vit filt över Málaga. Många föräldrar berättar varje vinter för sina små barn om när snön besökte Costa del Sol och Málaga.
Bilden över det snöklädda Málaga är en av tusentals bilder som Archivo Municipal har lagt ut på en hemsida på nätet (www.cultura.malaga.eu/archivofotografico). 8.892 historiska bilder från 1800-talet fram till förra seklet finns nu att beskåda.
Alla fotografier har digitaliserats och katalogiserats så att du kan söka önskat tema som kvarter, gata eller plats. Hemsidan är fantastisk om du vill sätta dig in i det historiska Costa del Sol och speciellt Málaga stad.
Allt är inte pest och kolera i Spanien. Verkligen inte. En promenad i hemmakvarteren kan annars skapa en olustig känsla över att allt inte står rätt till i nationen. Igenbommade affärsrörelser, ödsliga restauranger, klotter på väggarna eller ungdomar som sitter och röker på.
Reputation Institute släppte en rapport i slutet av 2010 där de har undersökt Spaniens rykte i världen. Faktum är att landet har en bra image utomlands och placerar sig bland de främsta. 40 olika länder har bedömts och Spanien intar en mycket hedersam tolfteplats. Värt att notera är att på TOP FEM är 80 procent nordiska länder; Sverige, Norge, Finland, Danmark och Holland.
Det är livsstil, fritid och underhållning som drar upp betyget utrikes för Spanien. Inom Fritid & Nöje är Spanien trea och beskrivs som ett idealiskt land att besöka. Inom kultur hamnar Spanien på sjunde plats. När det sedan gäller välkända varumärken och företag (17), kvalitet på varor och tjänster (18) och vetenskap och teknik (20) hamnar Spanien bakåt i fältet.
Även när det gäller det globala politiska ryktet anses Spanien vara engagerad och pålitlig. Här rankas de på plats femton och Spanien ses som en ansvarstagande aktör i det globala samhället som stöder goda ändamål och har internationellt respekterade ledare.
Resultatet av den färska studien – som ger en god bild av Spanien utrikes, trots den internationella krisen – sammanfaller med andra undersökningar som ”Nation Brands Index de Simon Anholt” som visar att Spanien rykte har stått sig genom krisen.
Spanien är alltså ett mycket bra land att leva i, däremot är det inget bra land att arbeta i och inte heller att investera i. Och det är just arbetsmarknaden som för tillfället går sin tuffaste match någonsin.
Jag läser i en tidning att det inte bara är vissa politiker som tillhör de bedrägligas skara i Spanien. I tider av kris, förutom att bekämpa underskottet, skulder, arbetslöshet och stagnation har även den skatteskyldige ett ansvar. Vem har inte under den senaste månaden blivit erbjuden att betala en faktura utan moms? En hel del tror jag. Det är vanligt vid snickerier, bilverkstäder, firmor som säljer byggmaterial och så vidare.
Det finns uppgifter som tyder på att den svarta ekonomin i Spanien uppgår till 20 procent av Spaniens BNP eller Producto Interior Bruto (PIB) som det heter på spanska. Det skulle bli 205.000 miljoner euro.
Ifjol sa Spaniens dåvarande arbetsmarknadsminister Celestino Corbacho att den svarta sektorn uppgick till mellan 16 till 20 procent av BNP. Det finns en miljon arbetstagare visar undersökningen ”Encuesta de Población Activa” som samtidigt inte finns registrerade i det allmänna sjukförsäkringssystemet Seguridad Social.
Skatteintäkterna har minskat med 30 procent men det står inte i proposition till den minskade aktiviteten eller konsumtionen. Media rapporterar om hur allt fler arbetstagare samtycker till att få behålla sitt arbete även om inte arbetsgivaren betalar de sociala avgifterna. Detta är vanligt bland invandrare och framför allt de som jobbar på frukt– eller grönsaksodlingar. Samtidigt är Spanien det europeiska land där flest 500-eurosedlar är i omlopp.
Att den spanska ekonomin kommer att stå under bevakning framöver blir allt mer tydligt. Spaniens inrikesminister Alfredo Pérez Rubalcaba kommer att samarbeta med polisväsendet, yrkesinspektörer och åklagare.
I Spanien talar man helst inte om skatter. När frågan tas upp träffar den en kulturell barriär. Det finns en klar motvilja i Spanien att redovisa sina inkomster till skattemyndigheterna. Det finns undersökningar som visar att spanska skattebetalare anser att skattefiffel är motiverat i tider av lågkonjunktur och kris.
Alla moderna samhällen måste ha som mål att få till en rättvis beskattning. Det handlar inte om att betala mer, det handlar om att alla ska vara med och betala, en enkel och universell lag. Ju fler skattebetalare, desto mindre för varje att betala.
En ledare i en spansk dagstidning avslutas med orden att när krisen ständigt förnyar sig måste vi bryta gamla mönster och utbilda medborgarna om vikten och nödvändigheten att betala skatt.
Det är häftigt att betala skatt, sa Mona Sahlin en gång. Kanske Spaniens regeringschef Zapatero skulle försöka få henne till Spanien. Hon blir ju ledig till våren…