Egentligen ganska nära, men ändå så långt borta. Vi lämnar kustvägen efter El Palo strax öster om Málaga. En smal och slingrande väg leder oss sedan upp i bergen, Montes de Málaga, till byn Olías. En by så liten att vi knappt hinner in i den förrän vi är ute igen! Någon kilometer senare dyker skylten upp bland grenarna i ett eukalyptusträd: Bodega Antigua Casa de Guardia Av Morgan Skantz
Namnet låter bekant, och några av läsarna har säkert kommit i kontakt med det förut. Men då högst sannolikt från centrum av Málaga. Närmare bestämt från en bar med samma namn, och då mitt i storstadssmeten. På huvudgatan Alameda Principal nummer 18. Jodå, både baren i gamla stan och bodegan uppe i bergen har samma ägare. Och bägge har funnits sedan 1840. Namnet kommer från den förste ägaren, José de la Guardia. Dagens ägarfamilj, som tog över 1932, heter Garijo.
Missa inte baren
Baren på Alamedan är sedan åtskilliga år en av Málagas mest besökta turistattraktioner. Men även lokalbefolkningen hittar gärna hit för att njuta av en copita med något av de många olika viner som erbjuds. Ni som aldrig varit här; missa inte ett besök nästa gång ni är i provinshuvudstaden. Mer om baren om en stund. Nu ska vi tillbaka till bodegan uppe i bergen.
Antonio, el Capitaz
Vi får bästa tänkbara välkomnande. Antonio Torres Rodriguez har 23 års erfarenhet av vinframställning på Antigua Casa de Guardia. Han är bodegans ”källarmästare”, el Capitaz, och i sin katedralliknande lagringslokal basar han över närmare 300 ekfat. Ungefär lika många botas, 480 liters, som bocoyas, 640 liters. Alla rejält gamla, närmare 200 år. Detta är en av hemligheterna till varför vinerna blir så smakrika.
”Uppfostrade” viner
Varje enskilt vinfat ingår dessutom i ett sinnrikt system, en criadera, där vinerna ständigt flyttas runt.
När det blir dags att tappa upp vinet på flaskor fyller man alltid på med lika mycket nytt vin. Ekfaten blir alltså aldrig torra. Resultatet blir att i varje nytappad flaska finns alltid ett stänk av nästan 200-årigt vin!
Criadera översatt till svenska blir ungefär uppfostringsanstalt. Tilläggas bör att alla vinerna i samband med tappningen ”spritas upp”, fortifieras, till 16 %. Spriten är 96,3-procentig och naturligtvis vinsprit. Fortifierade viner kallas på spanska Vinos Generosos, Generösa Viner alltså.
Två klassiker
I bodegans vinodling, Finca El Romerillo, är jordmånen minst sagt karg. Mera berg än jord. Mest skiffer, brun och grå. Gott om mineraler, som druvstockarna gillar.
Druvsorterna är de båda Málagaklassikerna Moscatel de Alejandría och Pedro Ximénez, eller Pedro Jimén som en äkta málagueño säger. Av druvorna, efter att de har fått torka i solen, görs numera
tio (!)olika viner. Ett torrt, ett halvtorrt och resten söta. Samtliga otroligt goda. Med smaker som ofta för tanken till choklad, kaffe och kryddiga fikon.
Olika åldersklasser
Bodega Antigua Casa de Guardia tillhör sedan 1997 D.O. Málaga y Sierras de Málaga. Alla vinerna följer därför ett strikt klassningssystem, som bygger på hur länge vinet ”uppfostrats” i criaderan innan tappningen.
En noble mellan 2 och 3 år. En añejo mellan 3 och 5 år. En trasañejo mer än 5 år.
Med detta sagt återstår egentligen bara provsmakningen av de olika vinerna, och därför återvänder vi till baren Antigua Casa de Guardia i Málaga.
Lätt att hitta
Om vi står på Alamedan med El Corte Inglés i ryggen så ligger den på vänster sida inte så långt från blomsterkioskerna. Några trappsteg ned i lokalen och vi förflyttar oss långt tillbaka i tiden. Kyparna bakom disken ser ut idag som de gjorde på 1930-talet, och notan skriver de fortfarande med krita på trädisken. För att underlätta ert provningsbesök har jag sammanställt en lista över de olika vinerna. Bara att ta med och peka!
Jag föreslår nedanstående provningsordning:
1. Verdiales Seco, añejo, PX
2. PX 1908, trasañejo, PX
3. Verdiales Con Arte, añejo, PX och Moscatel
4. El Chavea, dulce natural, M
5. Guardia, noble, M och PX
6. Cream Verdiales, añejo, PX
7. Guinda, añejo, M
8. Isabel II, trasañejo, M
9. Pajarete, trasañejo, PX
10. Garijo, Málaga dulce, PX
¡Salud!
Lycka till med provningen!