Det går under benämningen idrottsturism och är en växande marknad på Costa del Sol. Det är en marknad som väntas växa ytterligare tillsammans med konferensresor Av Ola Josefsson
Benny Engberg kom till Nerja 1981. Han fick kontakt med svenskan Karin Linell som satt med i kommunfullmäktige. Benny föreläste vid kriminalvården och arbetade mot ungdomsbrottslighet. Kontakter togs mellan Benny och Nerjas polischef. Benny träffade kunnigt folk vilket har skapat ett bra kontaktnät.
Inkörsporten för att kunna dra igång idrottsresor till Nerja blev EU-projektet med att bygga ett friidrottsstadion på en gammal soptipp.
– Det saknades en viss erfarenhet men med de rätta kontakter blev det en verklighet, säger Benny Engberg.
Vi blickar ut mot löparbanorna, solen skiner från en blå himmel, i bakgrunden ser vi de blågrå bergen som skyddar Nerja mot kalla nordvindar. Platsen är helt enkelt perfekt.
– Friidrottssatsningen i Nerja med Enrique López Cuenca som en av kuggarna blev riktigt lyckad. Det har utvecklat Nerja och restauranger, hotell och uthyrare hänger på.
Enrique López Cuenca är president i Andalusiens friidrottsförbund, Federación Andaluza de Atletismo (FAA) och vicepresident i det spanska friidrottsförbundet.
I början uppstod det ”kulturkrockar” med fotbollen som menade att friidrotten kastade sönder gräsmattan med spjut och kula. Men de senaste tre åren har det blivit mycket bättre vilket har bidragit till att utveckla idrottsturismen.
Att utöva friidrott och arrangera läger gör att Nerja nu säljs internationellt. Nerja kommun får intäkter från friidrottsturismen genom att anläggningen utnyttjas allt mer.
– Och de aktiva bor 60 meter från anläggningen, i Las Rosas, tillägger Benny Engberg.
Nu driver han företaget Friscordia i Bollnäs med fyra anställda som arrangerar resor, träningsläger och konferensresor till Nerja. I juni kommer hockeylaget Frölunda till Nerja.
2008 fixade Benny Engberg ett möte med Real Madrid senast Frölunda hade lagt sitt uppladdningsläger på Solkusten. Frölunda gjorde studiebesök i Madrid för att se hur en storklubb i Spanien fungerar. Erfarenheter utbyttes.
– Vi stortrivs. Här finns nya banor med gym i direkt anslutning, vi bor nära anläggningen och det är en jättefin stämning i Nerja. Vi känner oss alltid välkomna hit, säger Per Svensson en av ledarna för ett tjugotal friidrottare på besök i Nerja.
Friidrottare söker värmen för att komma igång och enligt Per Svensson är Nerja ett toppenställe. Varmare och bättre än Barcelona dit andra idrottsmän reser.
– Det är precis lagom stort och ett bra ställe att kunna ta med sig andra familjemedlemmar till. De har nära till byn och stranden medan vi andra tränar.
Det är tredje året i rad de har lagt träningslägret i Nerja inför utomhussäsongen i friidrott. Per Svensson som är en av ledarna för gruppen betonar hur viktigt det är att komma till en plats som är lugn men samtidigt bjuder på möjlighet. Som Nerja.
– Med hyrbil kan vi besöka Sierra Nevada, Granada, grottorna i Nerja och så mycket annat. Det finns mycket att göra när vi ska koppla av från träningen.
Johan Svensson som tävlar för Spårvägen FK men bor på Öland är en av Sveriges bättre 800-meterslöpare lade sin uppbyggnadsträning i Nerja för tredje året i rad. Efter lägret i Nerja väntade friidrottslandslagets träningsläger i Albufeira i Portugal under fjorton dagar. Han har deltagit både på Junior EM och Junior VM och är dubbel Nordisk mästare för 19-åringar två år i rad.
Johan har fått mycket hjälp av Benny Engberg som förutom att ordna resor är massör. Benny är en gammal tyngdlyftare som i 50-årsåldern deltog vid veteran-EM i bänkpress i oktober. Det blev en tredjeplats där han bänkade 212,5 kg!
Även José Moreno som driver restaurang Capilla del Mar har ställt upp och hjälpt Johan mycket. José som Svenska Magasinet tidigare har skrivit om är spanjoren som har åkt två Vasalopp, deltagit i SM i lingonplockning och som under flera år var bosatt i kulturbygden Hälsingland. Han kallas för ”José el sueco” i Nerja.
– Nerja är verkligen ett perfekt ställe för träningsläger, säger Johan som fått med sig ett 20-tal medlemmar från Öland.
Det blir dubbelpass, enkelpass, dubbelpass och vila, under en fyradagarsperiod. Sedan börjar det om. Frukost vid sju och träning vid 10. Det blir också tid för strandliv, läsning och siesta.
Johans gren är 800 meter, något av det mest tuffaste inom friidrotten då det är en mjölksyregren. Som 800-meterslöpare måste du tåla smärta.
Det sägs att hälften av träningen sitter i huvudet, att kunna lära sig att hantera smärta. Det är även lite av tjusningen med grenen 800 meter, att klara det fysiskt och psykiskt.
Drömmen för Johan skulle vara att kvala in till Europamästerskapet i Barcelona, den 26 juli till 1 augusti.
– Kvalgränsen går vid 1,48,20. Jag har gjort 1,49,48. Skadefri i sommar så hoppas jag kunna klara det.
Efter några träningsveckor i Nerja väntar friidrottslandslagets samling i södra Portugal. Det måste vara inspirrerande?
– Verkligen. Alla är på plats och det är så intressant att träffa få träffa de bästa, lära sig övningar, höra hur de tänker och se vad som krävs för att bli bättre.
Johan har tre mål: snabbhet, uthållighet och mjölksyretålighet. Tre viktiga hörnstenar i att bli en framgångsrik 800-meterslöpare.
Fakta/Ciudad Deportiva de Nerja
”Nerja riktar sig mot sportturism” var rubriken i dagstidningen SUR. Totalt handlar det om över 500 idrottsmän från Sverige, Norge, Tyskland och Storbritannien som har skapat en liten olympiaby i Nerja under våren. Bland annat besökte det allsvenska laget Örebro SK Nerja i våras.
Kommunen organiserar nu ett program för att locka till sig fler idrottsmän från Europa.
-Förutom att ett fotbollslag betalar 3.000 euro för att använda naturgräsplanen under en vecka är det professionella och disciplinerade turister, säger Rafael Rivas, vid anläggningen.
Hotell, lägenhetskomplex och turistnäringen drar fördelar. Många av idrottsmännen bor på hotell Nerja Club, turistlägenhetskomplexet Las Rosas och i urbanisationen Capistrano. Officiell webbplats inför friidrotts-EM i Barcelona här