Jag heter Annika Jonsson och kommer i fortsättningen att skriva om design, heminredning mm. Men först tänkte jag ge mig på en liten introduktion av mig själv. Jag har arbetat med design i olika former i hela mitt vuxna liv. I Sverige, i London och nu här på ”Solkusten”. Intresset för design väcktes mycket tidigt. När jag var liten köpte min far ett par stolar designade av den finske arkitekten Alvar Aalto. Det var första gången jag insåg att en möbel också kan vara ett konstverk. Och så enkelt han gjorde det, Aalto. Det är en sak som följt mig genom livet: det faktum att skönhet ofta är synonymt med enkelhet. Så att ge akt på enkelhet men att vara noggrann med detaljer är, tror jag, vad som kännetecknar min syn på design och heminredning.

Nåväl, nog om detta och om mig. Nu till verkligheten.

Som svensk och boende i Mijas Pueblo kan jag konstatera att vi har mycket att lära av spanjorerna. Jag är minst sagt imponerad av hur mycket ambition och energi de lägger ner på dekor och design. Och de gör det utan att egentligen tänka i de termerna, det kommer av sig självt på något sätt. Men framför allt handlar det om att använda enkla medel som inte kostar mer än det smakar.

Allt för ofta tänker man inte på hur mycket vackert vi har omkring oss. Små detaljer som man liksom tar för givet. Man är omgiven av färg-och skuggspel var man än går. I varje fall är det så, om man som jag, har förmånen att bo i en gammal, traditionell pueblo. Jämfört med människorna här verkar det som om vi, som kommer från Skandinavien, för länge sedan tappat vårt intresse för utsmyckning.
Allt skall istället vara oerhört effektivt och helst billigt; det finns inte utrymme för att hänge sig åt utsmyckning bara för sakens skull. Personligen tror jag att vi här har förlorat något viktigt på vägen. Livet är också till för att leva och njuta och design och utsmyckning är en väldigt viktig ingrediens i den mixen.

I Spanien dock, är man stolta över sina hus och sina byar. Du måste ha noterat hur otroligt rent allting är, både inomhus och utanför. Det är inte bara det att kvinnorna städar och fejar sitt hus till perfektion varje morgon, dom lägger också ner lika mycket omsorg på utsidan. En liten gata här i pueblon har så många blomkrukor stående på gatan och hängande på väggarna att det känns som att gå in i en park.

Det är också helt underbart att se med vilken omsorg kvinnorna vitmålar sina fasader. Har ni tänkt på hur exakt de målar i vinkeln där fasaden möter gatan? Det är väldigt viktigt att det ser ordentligt och prydligt ut. En del tar också till det gamla tricket med att måla en mörkgrå rand precis där gatan möter den vita väggen.Effekten blir givetvis att väggen ser bländvit ut. Enkelt men effektivt. Det är dessutom alltid, utan undantag, kvinnorna som har ansvaret för det här arbetet. Uppenbarligen är det en alltför viktig syssla för att man skall låta männen göra det!!! Nu när jag tänker på det så gör inte männen särskilt mycket över huvudet taget!

När de väl är pensionerade så sitter de helst på en bänk och pratar med dom andra gubbarna. Kvinnorna däremot inte bara städar, handlar, lagar mat till hela familjen och tvättar trottoaren, dessutom målar de fasaden!!!

En traditionell, och ofta vacker, detalj i Spanien är också gallren framför fönstren. Skälet att de kom till från första början var givetvis att innan man hade fönster skyddade de mot inbrott. Idag är det ju givetvis också ett skäl, men än viktigare är att det är dekorativt. Och vad vore ett typiskt spanskt hus utan dem?

De är oftast målade i svart men givetvis så kan de vara i vilken färg som helst, även om jag nog tycker att svart är det som passar bäst. Nästa gång du är ute och går, se dig omkring, och du kommer att notera att ett galler oftast inte är likt ett annat, det finns plats för fantasi. Här i vår by har till exempel en person utformat sina galler precis som Real Madrids klubbmärke. Så om du skulle vilja ha din egen design finns det en uppsjö av små företag som kan hjälpa till. Det finns egentligen inga gränser för vad du kan göra med hjälp av en duktig smed.

Något annat som är väldigt typiskt för Spanien är kakel- och keramikplattor. De finns i alla upptänkliga färger och former och spanjorerna är mästare på att använda dem på olika sätt. Man ser kakel på väggar och golv, på patio-golvet, ja i stort sett överallt. De är inte bara vackra att se på, de är också praktiska: lätta att hålla rena, oemottagliga både för vatten och olika sorters fläckar plus att de hjälper till att hålla huset svalt när det är rejält varmt.

Det finns så många olika kakel-och keramikplattor att det bästa du kan göra är att försöka bestämma dig för vilken stil du föredrar innan du gör besöket i kakelaffären. Modernt, spanskt traditionellt eller ”rustico”, vilken smak du nu har. Försök att koncentrera dig på ”din” stil när du gör runt och tittar, i annat fall är det enkelt att spendera ett antal timmar utan att bli mycket klokare. En annan sak som underlättar är att direkt fråga vilka plattor som passar för golv och vilka som är till för väggar. De kan vara försvinnande lika så för att inte öda tid i onödan är det lika bra att veta på förhand.

Detta om att vara rationell, men kan givetvis välja den direkta motsatsen. Jag gör det själv ibland. Bara strosar omkring i affären utan att ha någon särskild målsättning med strosandet. Jag kan garantera att du lämnar affären med en mängd nya ideer och uppslag. Och vi lever ju i Spanien, eller hur, och här är tid inte pengar.

Den här, första artikeln, är inte så mycket om att ge konkreta tips om design och inredning utan snarare en påminnelse om hur mycket vackert vi har runt omkring oss om vi bara ser upp. Själv får jag många av mina ideer när jag vandrar runt i de spanska små-byarna. Jag skall avsluta med att visa några bilder av hur man kan dekorera och göra det vackert utan att det kostar någonting.I ”Barrio Santana” i Mijas Pueblo lägger de alltid ner mycket ambition och tankemöda på att kreera saker med återanvänt material. Det ser inte bara vackert ut, det lär också barnen att det går att återanvända.

Några exempel:
Årets julgran var gjord av plastflaskor som man skurit till girlanger och färgat olika.
Årets ”verbena” hade att tak av fisknät där man hängt ”druvklasar” gjorda av toalettrullar.
För att skapa skugga utanför en lokal restaurang använde man också gamla plastflaskor.
Tyvärr har jag ingen bild av två unga flickor, klädda i vitt och såg ut som två små prinsessor. När man tittade närmre visade det sig att klänningarna var gjorda av ”bubbel-wrap”.

Så håll ögonen öppna när du vandrar omkring och du kommer att få många trevliga överraskningar.