En gång i tiden fanns det stora sockerrörsodlingar utmed kusten. Nu ska en invånare i Maro vid Nerja dra igång en odling på 10.000 kvadratmeter. Jesús Arcera har tidigare tillbringat flera år i Indien och sett sockerrörsodlingarna där vilket nu har kommit att inspirera honom.

”Jag flyttade hit för ungefär tio år sedan efter att ha blivit vegetarian. Detta är en plats med stor variation av grönsaker och här odlas avokado”, säger Jesús Arcera till dagstidningen La Opinión de Málaga.

Från Indien känner han igen sockerrörens näringsmässiga fördelar och hur växten används i det landet som naturliga förfriskningar och som juice. Nu ska han starta en ekologisk odling av sockerrör i Maro.

En gång i tiden fanns det ett trettiotal fabriker i provinsen Málaga och sockerrörsodlingarna sträckte sig mellan Maro, Granada till Manilva. Fabrikerna började byggas i början av det sextonde århundradet och det var ett arv från den moriska tiden.

Det var faktiskt Columbus som tog sockerrören till Västindien och inte tvärtom. Vid slutet av sjuttiotalet låg produktion på 150.000 ton. I början av 90-talet producerades den sista melassen i provinsen, i Torre del Mar och Málaga. Den sista fabriken låg i Salobreña.