Spanien riskerar att dras inför domstol för att minst ett 20-tal av landets sjukhus däribland hospital Costa del Sol i Marbella bryter mot EU:s lagar. EU-kommissionen har fått klagomål från hundratals patienter som har blivit tvingade att betala i förskott för att få akut vård, trots att de har visat upp giltiga europeiska sjukförsäkringskort.

EU-medborgare som har ett blått europeiskt sjukförsäkringskort ska ha rätt till akut vård i ett annat EU-land, på samma villkor som medborgarna i det land som man besöker.

Enligt dagstidningen Diario SUR gäller minst tre av klagomålen som EU-kommissionen mottagit Hospital Costa del Sol de Marbella. Detta bekräftar källor vid Hälsodepartementet i samband med den process som EU-kommissionen har inlett i Bryssel och som kan sluta med att Spanien dras inför domstol.

-Det finns hjärtskärande fall där patienter, akut sjuka och med smärtor, har blivit lämnade i en korridor utan behandling tills de har lyckats hitta pengar att betala med, säger Jonathan Todd, talesman på EU-kommissionen, till Sveriges Radio.

Minst ett 20-tal spanska sjukhus, de flesta vid turistorter, har valt att strunta i EU:s regler. För att ge akut vård har sjukhusen krävt att utländska patienter antingen själva betalar eller visar upp reseförsäkringshandlingar. Sjukhusen har inte accepterat det blå europeiska sjukförsäkringskortet.
-Det är totalt olagligt, enligt EU:s regler. Akut vård i Spanien är vanligen avgiftsfri för spanjorer. Därmed ska den vara avgiftsfri även för turister, säger Jonathan Todd till Sveriges Radio.

Den regionala hälsoministern i Andalusien, María Jesús Montero, säger å andra sidan att tre klagomål som inkommit vid Costa del Sol-sjukhuset är få med tanke på att sjukhuset ger vård till 85.000 utlänningar varje år.

Klagomålen vid Costa del Sol-sjukhuset gäller brittiska patienter som valde privat sjukförsäkring istället för sjukförsäkringskortet. Det handlar inte om vårdslöshet från sjukhusets sida.
-Det är mycket tydligt då patienterna hade undertecknat ett medgivande, säger generaldirektören Agustín Rivero vid hälsovårdsmyndigheten Cartera Básica de Servicios del Sistema Nacional de Salud (SNS) y Farmacia.

Men Damián Vázquez som är president i föreningen som tillvaratar patientens rättigheter, Defensor del Paciente en Málaga, hävdar att detta ger fläckar på den andalusiska hälsovårdens karta och att det inte är första gången det inträffar.