Doktor Anders Carlsson, Nordic Medical Clinic, Nerja

För de allra flesta med besvär från ögon och näsa under pollensäsong brukar det räcka med receptfria antihistamintabletter. De vanligaste är Aerius (Desloratadin), Zyrlex(Cetirizin) och Clarityn(Loratadin).
Om antihistamintabletter inte hjälper helt mot besvären i näsan kan man använda en nässpray lokalt och då i första hand en med kortison. Rhinocort Aqua(Budesonid), Nasonex(Mometason) och Becotide Nasal(Beklometason) är de jag känner bäst till.

För ögonen kan man också komplettera med ögondroppar där Livostin(Levo- kabastin), Tilavist(Nedokromil) och Antasten-Privin(Nafazolin+Antazolin), samtliga innehåller antihistamin. Har man kontaktlinser bör man använda ögondroppar utan konserveringsmedel vilka finns som endospipetter.
Samtliga ovan nämnda mediciner finns i Spanien.
Om man trots ovanstående kombinationsbehandling inte blir acceptabelt bra kan man behöva kortisontabletter. Tidigare kunde man få en kortisonspruta som brukade räcka i 4-6 veckor, men nya rekommendationer avråder från det.

Som allmän rekommendation gäller:
Att man vädrar sovrummet tidig morgon eller sent på kvällen, då pollenhalterna är låga. Under dagen bör fönstren vara stängda.
Undvik kontakt med allergenet, exempelvis nyklippt gräsmatta med mera.
Skölj bort pollen i håret före sänggående och häng inte ut kläder på vädring eller tork.

Pentti Raaste, skandinavisk läkare, Fuengirola

Beroende på hur svåra symptom man har och om det drabbar näsa eller ögon som hösnuva eller astma har vi lite olika möjligheter att behandla. Det första steget är att försöka undvika orsaken. Det vill säga som pollenallergiker skall man ju inte precis åka ut i naturen för en picknick.

Med lindriga symptom av hösnuva är kanske lokalbehandling av näsan med antihistamin- eller kortisondroppar tillräcklig, eller att kanske bara spola näsan med fysiologiskt saltvatten hjälper ofta en hel del. (Det finns speciella kannor till detta syfte.) Mot kraftigare symptom brukar antihistamintabletter hjälpa bra. Någon gång kan ett par kortisonsprutor vara tillräckliga att stoppa den allergiska reaktionen för flera veckors tid.

Med svåra årliga symptom får man överväga vaccin mot allergin. Det har utvecklats vaccin i tablettform. Vaccinbehandlingen brukar ta tre år och man måste testas för att finna orsaken.
Mot astma hjälper inte antihistaminer. Astmatiker måste öka sina doser genom inhalerad kortison och mediciner samt i värsta fall ta kortison även i tablettform när de andra åtgärderna inte hjälper tillräckligt.