Forskare vid Cádiz universitet har undersökt den sås under namnet ”Flor de garum” som var känd i det romerska imperiet och som tillverkades i södra Spanien. Det är en grupp spanska forskare som gör tidsresor genom gastronomisk arkeologi.
Skulle du kunna tänka dig att välja från en meny som innehåller maträtter från det antika Rom? Eller såser som började framställas för 2.000 år sedan för kejsare i en av de mest betydelsefulla civilisationerna i historien?
Romarriket har gett mänskligheten infrastrukturen, beundrad av tusentals människor varje år. Romarrikets lag genomsyrar många lagar i västländer. Och latinet varifrån kastilianskan härstammar.
Hur är det med gastronomin? Det är något som spanska forskare nu vill ta reda på. ”Flor de garum” var en mycket uppskattad sås som tillverkades på flera platser i södra Spanien, bland annat i Málaga och Almuñécar.
Såsen gjordes på tonfisk, men också ansjovis eller makrill där inälvor och allt lades i blöt under tre veckor och fick jäsa. Allt pressades till en gröt som sedan silades för att lagras.
Den dyraste såsen kunde ha lagrats under fyra år och var för överklassen. Under kejsare Diocleciano på 300-talet var såsen dyrare än parfym.
Såsen var mycket uppskattad. Den kom väl till pass för att smaksätta sallad eller fisk men även för att komplettera ris, fisk, kött och frukt. Romarna använde den som krydda och smakförstärkare men den hade också terapeutiska egenskaper.
Foto: Cedida por Flor de Garum